Βιβλιο

Κατσαρόλες με βιβλία: Η εμπειρία των ασκητών στην κουζίνα

Το βιβλίο «Τα μήλα του μάγειρα» είναι γεμάτο εξαιρετικές συνταγές, αλλά και μικρές προσευχές

Δήμητρα Κακαουνάκη
Δήμητρα Κακαουνάκη
ΤΕΥΧΟΣ 881
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατσαρόλες με βιβλία: Η εμπειρία των ασκητών στην κουζίνα

Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγή για ψάρι με μελισσόχορτο και κανταΐφι από το βιβλίο «Τα μήλα του μάγειρα - Παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας» (εκδ. Ίνδικτος)

Υπάρχει ένα βιβλίο που φέρνει σε κάθε σπίτι την παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας. «Τα μήλα του μάγειρα» είναι γεμάτα εξαιρετικές συνταγές, αλλά και μικρές προσευχές. Η γνώση της ζωής παρακολουθεί τις εποχές και την πορεία του ανθρώπου στον βίο του. Ανάμεσα σε αγρυπνίες, ψαλμούς και αρτοκλασίες στήνεται ένα πολύ μεγαλύτερο τραπέζι.

Και ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει, θα επιχειρήσουμε νοητά να πάμε στο Άγιο Όρος με τη βοήθεια του βιβλίου, καθώς για τις γυναίκες είναι άβατο, ισχύει δηλαδή απαγόρευση πρόσβασης – αλλά έχω ακούσει από ανθρώπους που πήγαν και είδαν και κατάλαβαν. Θα ανέβουμε στο Μοναστήρι της Παναγιάς για να δούμε αυτούς που καίνε τα καλύβια από καυσόξυλα στα οποία μένουν, γιατί δεν θέλουν να έχουν περιουσία.

Το βιβλίο «Τα μήλα του μάγειρα - Παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας» Ιερά Μονή Μπούρα -Πάολα Ψαρρού, Εκδόσεις Ίνδικτος

«Όλοι οι πατέρες στα Καυσοκαλύβια, γεμάτοι καλοσύνη ζητούσαν ποιος να με πρωτοπάρει στην καλύβη του, ποιος να μου προσφέρει έστω και έναν καφέ. “Της φιλοξενίας, μη επιλανθάνεστε”. Αν αυτή η χριστιανική συνήθεια, αυτή η πολιτισμένη ζεστή, ανθρώπινη συμπεριφορά είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των Ελλήνων, στους αγιορείτες μοναχούς είναι πολύ περισσότερο έκδηλη», όπως διαβάζω στο βιβλίο.

Παραμένω, νοητά, στο Περιβόλι της Παναγίας και συνεχίζω την περιήγηση εξ αποστάσεως: «Η ουράνια εκείνη μυσταγωγία σε λίγο είχε τελειώσει. Κατόπιν προσεφέρθη και καφές. Ενώ διακονούσα το κέρασμα, πρόσεχα τους ασκητάς, με τη διάθεση του αρχαρίου. Θαύμαζα την τάξη που είχαν οι κινήσεις τους, τις συζητήσεις, την εν γένει συμπεριφορά τους. Πράγματι, σκεπτόμουν, η έρημος δεν δημιουργεί μόνο αγίους, αλλά και σταθερά πειθαρχημένους και ολοκληρωμένους ανθρώπους».

Ψάρι με μελισσόχορτο

Υλικά

  • 1 κιλό ψάρι κομμένο σε φέτες (συναγρίδα ή σφυρίδα)
  • 6-7 κρεμμυδάκι
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 3-4 κουταλιές μελισσόχορτο ψιλοκομμένο.
  • χυμός 2 λεμονιών
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • 3/4 φλιτζανιού λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι

Η συνταγή

Σοτάρουμε το ψάρι αλατισμένο στο λάδι. Όταν ροδίσει, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια για να σοταριστούν και αυτά. Τα σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό και τα αφήνουμε μέχρι να βράσουν. Στο τέλος ρίχνουμε το πιπέρι. Έχουμε ετοιμάσει μια σάλτσα διαλύοντας το αλεύρι στον χυμό των λεμονιών και σε λίγο νερό. Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε το μελισσόχορτο και το ρίχνουμε στο ψάρι ανακινώντας την κατσαρόλα. Το αφήνουμε 5-10 λεπτά να βράσει. Το σερβίρουμε βραστό συνοδεύοντάς το με μικρά κολοκυθάκια.

Συνταγή για κανταΐφι

Υλικά

  • 1/2 κιλό κανταΐφι,
  • 1/2 κιλό καρύδια
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1/2 κιλό βούτυρο ή μαργαρίνη

Για το σιρόπι

  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 ξύλο κανέλα

Η συνταγή

Ανακατεύουμε τα καρύδια με τα μυρωδικά. Χτενίζουμε το κανταΐφι και το χωρίζουμε σε 30-35 μέρη σχηματίζοντας μακρόστενες λωρίδες. Βάζουμε 1 κουταλιά μείγμα στην άκρη κάθε λωρίδας και τυλίγουμε απαλά σε ρολό. Τοποθετούμε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί και με ένα κουτάλι τα περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο φροντίζοντας να βραχούν καλά. Ψήνουμε τα κανταΐφια στους 170ο C για 30 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα περιχύνουμε με καυτό σιρόπι.

Το βιβλίο
Το βιβλίο: «Τα μήλα του μάγειρα - Παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας» Ιερά Μονή Μπούρα -Πάολα Ψαρρού, Εκδόσεις Ίνδικτος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ