Βιβλιο

Κατσαρόλες με βιβλία: Η ψαρόσουπα του Μονταλμπάν, που μάλλον δεν είναι σούπα 

Η συνταγή της ιδιόρρυθμης σούπας του Πέπε Καρβάλιο

Δήμητρα Κακαουνάκη
Δήμητρα Κακαουνάκη
ΤΕΥΧΟΣ 869
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατσαρόλες με βιβλία: Η ψαρόσουπα του Μονταλμπάν, που μάλλον δεν είναι σούπα 

Κατσαρόλες με βιβλία: Η νέα στήλη της Athens Voice που συνδυάζει βιβλία και μαγειρική. Η ψαρόσουπα του Πέπε Καρβάλιο από το «Τιρκουάζ» του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν.

«Το Sauternes ήταν το αγαπημένο του λευκό κρασί, ενώ απέφευγε επιμελώς το άπιαστο Poully-Fuisse, ένα κρασί που, κατά τον Καρβάλιο, άξιζε να φυλάσσεται αποκλειστικά για την τελευταία επιθυμία των έξυπνων γαστρονόμων, όταν θα είναι πια άσχημα στριμωγμένοι. Αναστέναξε συγκαταβατικά με το Fefinanes στο χέρια και ανέβηκε πάλι στην κουζίνα. Καθάρισε το ψάρια από τα κόκαλα και τις καραβίδες από τα κελύφη. Έβρασε τα κόκαλα και τα κόκκινα κελύφη μαζί με μια ντομάτα, ένα σκόρδο, μια καυτερή πιπεριά και ένα ματσάκι σέλινο με πράσο. Ο ζωμός των ψαριών ήταν απαραίτητος για την ιδιόρρυθμη σούπα του Πέπε Καρβάλιο» γράφει ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν στο «Τιρκουάζ».

Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν
Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν
«Ο Καρβάλιο στην κουζίνα», εκδ. Μεταίχμιο

Η συνταγή αυτή μαζί με πολλές άλλες από τα βιβλία του, γεννημένου το 1939 στη Βαρκελώνη, Μονταλμπάν, περιλαμβάνονται σε μία ειδική έκδοση με τίτλο «Οι συνταγές του Πέπε Καρβάλιο». Ο συγγραφέας εκτός από δεξιοτέχνης της γλώσσας ήταν και άνθρωπος που απολάμβανε το φαγητό. Κι όπως έλεγε ο ήρωας που δημιούργησε, ο ιδιόρρυθμος Πέπε Καρβάλιο, «κανένα ανθρώπινο ον, αδιάφορο μπροστά στο φαγητό, δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης».

Στη φιλόξενη ATHENS VOICE θα στήνουμε τραπέζι με βιβλία και θα ακούμε μουσικές και θα είστε όλοι καλεσμένοι. Η φωτιά θα καίει και στις κατσαρόλες θα μπαίνει η έμπνευση από τις συνταγές των λογοτεχνών για να φτιάξουμε φαγητό. Το ευρισκόμενο, που λένε στην Κρήτη, ή και κάτι παραπάνω.

Επιστρέφουμε, λοιπόν, στην «ψαροφαγία του Πέπε Καρβάλιο» και πάμε να φτιάξουμε μια ψαρόσουπα που δεν είναι και τόσο σούπα, τελικά.

Τα υλικά

  • 4 μεγάλες φέτες πεσκανδρίτσα, 8 καραβίδες, 1/2 κιλό πατάτες,
  • 1 σάλτσα ντομάτας,
  • 1 κρεμμύδι, 1 καυτερή πιπεριά, σκόρδα,
  • 1 ματσάκι σέλινο και πράσο, λάδι, αλάτι

Η συνταγή

Τηγανίζετε τα κεφάλια από τις καραβίδες και στη συνέχεια τα βράζετε μαζί με τα κόκαλα από την πεσκαντρίτσα, το σέλινο, το πράσο και μια καυτερή πιπερίτσα. Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζεται το κρεμμύδι και την ντομάτα, τις πατάτες και προσθέτετε τη σάρκα της καυτερής πιπεριάς (αφού την αδειάσετε με ένα κουταλάκι), και σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες.

Ρίχνετε όσο ζωμό χρειαστεί ώστε να βράσουν οι πατάτες και, όταν είναι σχεδόν έτοιμες, προσθέτετε πρώτα τις φέτες της πεσκανδρίτσας και μετά τις καραβίδες. Προσθέτετε όσο αλάτι και πιπέρι χρειάζεται και το βγάζετε από τη φωτιά. Πρέπει να είναι ζουμερό, χωρίς όμως να είναι και σούπα.

Σερβίρουμε το φαγητό και ακούμε «Barcelona Zona Bastarda», έχοντας δίπλα μας τις «Συνταγές του Πέπε Καρβάλιο» από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και  ταξιδεύουμε στην Καταλονία – η οποία το διάστημα αυτό πλήττεται από την ξηρασία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ