Βιβλιο

Η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του Λονδίνου

Η ιστορία του μακροβιότατου ιδρύματος - Υπήρξε και η ίδια μέλος από το 1986

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του Λονδίνου η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ - Η διάσημη Αγγλίδα ηθοποιός γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα.
Η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του Λονδίνου © The London Library / Sane Seven

Νέα πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του Λονδίνου η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ - Η διάσημη Αγγλίδα ηθοποιός γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα.

Η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος μιας βιβλιοθήκης με ιστορία 181 ετών, που προσμετρά τον Τσαρλς Ντίκενς ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της.

Η διάσημη Αγγλίδα ηθοποιός, η οποία είναι γνωστή για τους ρόλους της σε ταινίες του Τιμ Μπάρτον, τη συμμετοχή της στο κινηματογραφικό φραντσάιζ του Χάρι Πότερ, αλλά και την τηλεοπτική σειρά «The Crown», θα γίνει η 14η πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του Λονδίνου.

Αναλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Άγγλο στιχουργό και συγγραφέα, Σερ Τιμ Ράις.

Η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ είναι και η ίδια μέλος της ιδιωτικής βιβλιοθήκης στην πλατεία Σεντ Τζέιμς, στο κεντρικό Λονδίνο, από το 1986.

«Είμαι περήφανη που υποστηρίζω αυτό το απίστευτο και ζωτικής σημασίας ίδρυμα», δήλωσε η 56χρονη ηθοποιός.

«Η βιβλιοθήκη είναι πραγματικά ένα μέρος που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, εμπνέει και υποστηρίζει συγγραφείς για περισσότερα από 180 χρόνια, πολλοί από τους οποίους έχουν διαμορφώσει κατά κάποιο τρόπο τη δική μου καριέρα και των ηθοποιών παντού.

»Οι μοναδικοί πόροι, η ιστορία και τα μέλη της βιβλιοθήκης συμβάλλουν στη σύνδεση των σπουδαίων λογοτεχνών του παρελθόντος με εκείνους του μέλλοντος».

Η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου - η οποία χρηματοδοτείται από τα μέλη - ιδρύθηκε το 1841, πριν θεσμοθετηθούν οι δημόσιες βιβλιοθήκες.

Η συνδρομή κοστίζει επί του παρόντος 525 λίρες ετησίως.

Η Βιβλιοθήκη ανέφερε ότι η καριέρα της Μπόναμ Κάρτερ τη συνδέει με τα προηγούμενα μέλη της.

Η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του Λονδίνου - Οι κινηματογραφικές «συμπτώσεις»

Η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ έγινε γνωστή το 1985 παίζοντας τη Λούσι Χάνεϊτσερτς στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Ένα δωμάτιο με θέα», που έγραψε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βιβλιοθήκης, E.M. Φόρστερ.

Το 2012, η Μπόναμ Κάρτερ έπαιξε τη Μις Χάβισαμ, σε μια προσαρμογή του εμβληματικού μυθιστορήματος του Τσαρλς Ντίκενς, «Μεγάλες προσδοκίες», ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Βιβλιοθήκης του Λονδίνου.

Έχει επίσης υποδυθεί την Γιουντόρια Χολμς στις ταινίες «Enola Holmes» που βασίζονται σε χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν από ένα ακόμη διάσημο λογοτεχνικό μέλος της βιβλιοθήκης, τον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ.

A Room with a View 1985 Trailer | Maggie Smith | Helena Bonham Carter

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Βιβλιοθήκης, μέλη υπήρξαν επίσης η κοινωνική θεωρητικός Χάριερ Μάρτινο, η σουφραζέτα Κρίσταμπελ Πάνκχερστ και η πρώτη γυναίκα γιατρός και χειρουργός στη Βρετανία, Ελίζαμπεθ Γκάρετ Άντερσον.

Μέλη της Βιβλιοθήκης του Λονδίνου έχουν επίσης υπάρξει οι συγγραφείς Βιρτζίνια Γουλφ, Άντζελα Κάρτερ, Δάφνη Ντι Μοριέ, Μίριελ Σπαρκ, Μπέριλ Μπέινμπριτζ, καθώς και η ηθοποιός Νταϊάνα Ριγκ και η καλλιτέχνης Βανέσα Μπελ.

Ο Φίλιπ Μάρσαλ, διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Λονδίνου, δήλωσε: «Με το πάθος της για τα βιβλία και τις ιστορίες και τη μακροχρόνια αγάπη για τη Βιβλιοθήκη, η Έλενα βρίσκεται σε ιδανική θέση για να προωθήσει αυτή την τεράστιο πηγή γνώσης για τους δημιουργικούς και φιλοπερίεργους».

Η Μπόναμ Κάρτερ διορίστηκε στην τιμητική θέση από τους διαχειριστές του ιδρύματος, μετά την πενταετή θητεία του Σερ Τιμ Ράις.

Ο ρόλος της θα περιλαμβάνει την εργασία σε προγράμματα ανερχόμενων συγγραφέων και σχολικών πρότζεκτ της Βιβλιοθήκης.

(Με πληροφορίες του BBC)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ