- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έρωτας και εξορία: Η αυτοβιογραφία του Σίνγκερ που εύχεσαι να μην τελειώσει ποτέ
Τον παρακολουθούμε από τα παιδικά του χρόνια ως την εφηβεία κι από εκεί στους πρώτους έρωτες και τη χρυσή του νιότη. Ώσπου αποφασίζει ότι ο μόνος δρόμος που είναι για κείνον είναι της συγγραφής
Αναγνώστης με αιτία: Ο Άρης Σφακιανάκης γράφει για το βιβλίο «Έρωτας και εξορία» του Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ, που κυκλοφορεί από τις εκδ. Δώμα
Υπάρχουν κάποια βιβλία που όταν στην ψυχή μου επικρατεί χαμηλό βαρομετρικό, όταν στο πνεύμα μου στροβιλίζονται αμμοθύελλες και μπουμπουνίζουν καταιγίδες, όταν το σώμα μου δυσφορεί από μια δυσπραγία ανεξήγητη, τότε καταφεύγω σε εκείνα τα αναγνώσματα που δρουν επάνω μου όμοια δρόσος πρωινή, ή σαν αλεξικέραυνο, ή ακόμη ακόμη σαν πανδοχείο κουρασμένων ταξιδιωτών.
Τέτοια βιβλία μου προσφέρει αφειδώλευτα η ρώσικη κλασική λογοτεχνία αλλά κι η σύγχρονη αμερικάνικη – και βέβαια η ιαπωνική. Ανάμεσα σε αυτά τα αναζωογονητικά μυθιστορήματα είναι κι αυτά των Εβραίων της διασποράς.
Ένας τέτοιος Εβραίος, ο οποίος γεννήθηκε στην Πολωνία, μεγάλωσε μιλώντας γίντις (μια μίξη Γερμανοεβραϊκών, μια γλώσσα που μιλούσαν οι Εβραίοι Εσκενάζι της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης), που έγραψε τα βιβλία του στα γίντις κι ενώ φούντωνε ο Ναζισμός κατέφυγε στην Αμερική, είναι κι ο Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ.
Θα πω εδώ ότι η βιβλιοθήκη μου (για την ακρίβεια, μία από τις βιβλιοθήκες μου, αυτή που φιλοξενεί την ξένη λογοτεχνία) είναι μια κινούμενη άμμος. Άλλα βιβλία εγκολπώνεται κι άλλα τα καταπίνει και τα εμέσει αργότερα για να πάρουν τη θέση τους καινούργια πονήματα, πλέον αγαπημένα. Σπάνια σε αυτήν τη βιβλιοθήκη υπάρχουν όλα τα βιβλία ενός συγκεκριμένου συγγραφέα. Εκεί βέβαια ενδημεί ο Ντοστογιέφσκι, ο Κάφκα, ο Γιουκίο Μισίμα, ο Κάρβερ, και μερικοί ακόμη. Ανάμεσά τους βρίσκονται και όλα τα βιβλία του Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ. Αδυνατώ να αφαιρέσω κάποιο από τα μυθιστορήματά του (ή τις συλλογές διηγημάτων του) για να βάλω στη θέση του κάποιο άλλο. Είναι ένας συγγραφέας που μου ταιριάζει.
Οπότε, κι αφού είχα διαβάσει πρόσφατα την εξαίσια συλλογή διηγημάτων του «Γκίλμπελ ο σαλός», από τις εκδόσεις Κίχλη, όπου ο αναγνώστης βρίσκεται μπροστά σε έναν κόσμο γλαφυρής μεταφυσικής και πλασμάτων που παρεπιδημούν στο επέκεινα, αντιλαμβάνεστε με τι αδημονία, με τι απληστία αναγνωστική έλαβα στα χέρια μου το τελευταίο βιβλίο του «Έρωτας και εξορία» που εκδόθηκε στην Ελλάδα σε μεστή (πάντα) μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου.
Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του Σίνγκερ, ένα βιβλίο 500 σελίδων που ο αναγνώστης θα ήθελε να μην τελειώσει ποτέ. Παρακολουθούμε τον συγγραφέα από τα παιδικά του χρόνια ως την εφηβεία κι από εκεί στους πρώτους έρωτες και τη χρυσή του νιότη. Μεγαλώνοντας στη σκιά του αδελφού του, που είναι ήδη καταξιωμένος συγγραφέας στην Εβραϊκή κοινότητα, ο Ισαάκ θέλγεται κι αυτός από τη λογοτεχνία και αποφασίζει ότι ο μόνος δρόμος που είναι για κείνον είναι της συγγραφής.
Γράφει σε εβραϊκά περιοδικά, στέλνει εδώ κι εκεί διηγήματα γραμμένα στα γίντις, αρχίζει να αποκτά κάποια φήμη ώσπου ο εφιάλτης του Χίτλερ που γιγαντώνεται στην γειτονική Γερμανία τον αναγκάζει να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να μετεγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη. Εκεί ζει απίστευτες ταλαιπωρίες, συγγραφικά μπλοκαρίσματα, υπαρξιακές αγωνίες, φλερτάρει αδιάκοπα με την αυτοκτονία, κινδυνεύει να απελαθεί, πέφτει διαρκώς σε ερωτικά αδιέξοδα, περνάει κρίσεις μισανθρωπίας (και με το δίκιο του), εγκαλεί τον Θεό για αδιαφορία και τέλος μας παραδίδει μια υπέροχη αυτοβιογραφία που παραπέμπει άμεσα στα βάσανα του Ιώβ της Παλαιάς Διαθήκης.
Ευχαριστώ τις εκδόσεις Δώμα για την αναγνωστική απόλαυση και σπεύδω να εγκαταστήσω το «Έρωτας και εξορία» στη βιβλιοθήκη μου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Η Ιστορία, το βίωμα, τα ντοκουμέντα, οι μαρτυρίες συμπορεύονται με τη μυθοπλασία
Η χαρισματική αφήγηση του Morris, μέσα από σημαντικές πηγές και σπουδαίο documentation
Τίτλος του «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα» - Θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Η συγγραφέας φωτίζει τα παράδοξα και τις αντιθέσεις της ιταλικής κοινωνίας
Αν δεν υπήρχε καμιά εξωτερική επίπτωση, τιμωρία, θα άλλαζες κάτι από τις επιλογές στη ζωή σου;
Ανήκε στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά των Ελλήνων πεζογράφων
Απόψε στις 7:30 μμ. παρουσιάζεται το βιβλίο «Συνομιλίες με πρόσωπα της Υγείας» των εκδόσεων ATHENS VOICE BOOKS
Η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός μιλά για μια από τις ηρωίδες της ζωής της
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα για το νέο του βιβλίο με τίτλο, το τρίτο και τελευταίο μέρος της «Τριλογίας των Φάρων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.