- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, την Τρίτη 30/9 (19.30), θα χριστεί Chevalier des Arts et des Lettres (Ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών). Το Τάγμα των Γραμμάτων και Τεχνών, το οποίο θα πραγματοποιήσει τη βράβευση του συγγραφέα, διαχειρίζεται εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας την επιβράβευση των διακριθέντων για τη δημιουργικότητά τους στον καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό τομέα ή για τη συμβολή τους στην προώθηση των τεχνών και των γραμμάτων στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο. Η A.V. είναι διπλά χαρούμενη γιατί ο Δ. Στ. είναι συνεργάτης της.
Η μεταγραφή του στις εκδόσεις Ψυχογιός έγινε με μια μεγάλη επιτυχία. Οι «Μέρες Αλεξάνδρειας» τον ξανασύστησαν στο ελληνικό κοινό και τον οδήγησαν και έξω από τα σύνορα της χώρας. Οι αναγνώστες ταξίδεψαν εξαιτίας τους στην προπολεμική Αλεξάνδρεια –αλλά και Ευρώπη–, και η κριτική επιτροπή του γαλλικού βραβείου Prix Méditerranée Étranger και του Διεθνούς Βραβείου Καβάφη 2011 τις βράβευσαν. Για τις «Μέρες Αλεξάνδρειας» ο Δ. Στ. ήταν υποψήφιος και για το Prix du Livre Européen 2011.

Η κοσμοπολίτικη ματιά του φάνηκε και στο επόμενο βιβλίο του «Φιλμ Νουάρ», με ήρωα τον σερ Μπέιζιλ Ζαχάροφ, έναν πάμπλουτο Έλληνα που δραστηριοποιείται (μεταξύ άλλων ως έμπορος όπλων) στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατά διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – βιβλίο που επίσης, μεταφράστηκε στα γαλλικά.

Μυστήριο, ελληνικές αρχαιότητες, περίπλους σε Αίγυπτο, Ευρώπη και Ελλάδα στη διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου δημιουργούν τον καμβά στο «Άρια, ο κόσμος από την αρχή», ενώ λίγο καιρό μετά επανεκδίδεται το βιβλίο του «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι», που παρακολουθεί τον νομπελίστα Αλμπέρ Καμύ σ’ ένα υποτιθέμενο ταξίδι του στην Μύκονο.


Μεταφραστής των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ κ.ά. ο Δ. Στ. είναι συνεργάτης της A.V., στην οποία γράφει –για τι άλλο; –, για βιβλία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μυθιστόρημα «Το κρυφτό» του Søren Sveistrup (μετάφραση Βαγγέλης Γιαννίσης, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 6 Μαΐου
Η Μπάνου Μουστάκ αναφέρεται στην ιδιαίτερη θέση της γυναίκας στον κόσμο του Ισλάμ της Ινδίας
Αυτό το βιβλίο να το διαβάσετε, γιατί μπορεί να σας σώσει. Αν θέλετε να σωθείτε – κι αν αντέχετε να σωθείτε.
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Η αισθητική είναι ο πυρήνας των πάντων, της ηθικής, της αρμονίας και της επίγνωσης»
Οι κοσμικές τοιχογραφίες του βορειοελλαδικού χώρου υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής εμπειρίας, από τις εκδόσεις Futura
Από τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες μέχρι τη λογοτεχνία, η Αμερικανίδα δημιουργός δεν σταματά να επανεφευρίσκει τον εαυτό της
Το «The Tale of Kaho» κυκλοφορεί τον Ιούλιο με πρώτη γυναικεία πρωταγωνίστρια του συγγραφέα
Μια συζήτηση με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η νέα παγκόσμια τάξη, το δίκαιο της ισχύος» που συνέγραψε με τον καθηγητή και διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη
Μιλήσαμε μαζί του με αφορμή την εβδόμη ποιητική συλλογή του
Η νουβέλα του Φραντς Βέρφελ συμπυκνώνει την πραγματικότητα της ζωής στην Αυστρία της δεκαετίας του 1920
Δεν υπάρχει πιο δραματική πλοκή από το ίδιο το ανθρώπινο είδος. Γεννιέται ατελές, ζει ανάμεσα σε άλλους ατελείς, γερνά και πεθαίνει. Η Στράουτ δεν προσπαθεί να το εξηγήσει ούτε να το παρηγορήσει. Το καταγράφει.
Η επετειακή έκθεση «Γεννάδειος 100» φωτίζει την εκατονταετή διαδρομή της Βιβλιοθήκης
Ο Διευθυντής τού ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος μιλά αποκλειστικά στην ATHENS VOICE
Οι «Θεραπευτικές ιστορίες» δεν είναι ένα απλό ποιητικό βιβλίο. Είναι μια άτυπη, λεκτική παρτιτούρα, γραμμένη από έναν homo universalis της εποχής μας
Πόσο θηρίο μπορεί να γίνει ο άνθρωπος; Είναι υπερβολική η απαίτηση να αποδίδεται δικαιοσύνη;
Για αρκετές ώρες, η ταραχή μου για το αναίτιο αυτού του θανάτου κάτω από την τυφλή μπότα ενός περαστικού, συμπαρέσυρε κάθε λογική
Ο συγγραφέας, τινάζοντας τη σκόνη του χρόνου, μας δείχνει την ιστορία του διαβόητου πιστολά από την αρχή
Η εκδήλωση συγκέντρωσε διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.