- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λένα Καλλέργη: Γιατί η ποίηση είναι σημαντική
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ζητήσαμε δυο λόγια και ένα αγαπημένο ποίημα
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - 21 Μαρτίου 2022: Η ποιήτρια Λένα Καλλέργη γράφει στην ATHENS VOICE. Το ποίημα είναι από το βιβλίο «Περισσεύει ένα πλοίο (Γαβριηλίδης).
Ποίηση είναι ο τρόπος μου να υπάρχω στον κόσμο και να αλληλεπιδρώ με τα πράγματα. Είναι ο διαρκής εσωτερικός ρυθμός μου και η πατρίδα που φτιάχνω (και) με τη γλώσσα μου.
Η ποίηση είναι σημαντική γιατί εκεί ασκούμαστε στην ελευθερία της σύλληψης, της αίσθησης, της μουσικής, του δρόμου, του λόγου. Εκεί επιτρέπεται να υπάρξουμε με πρωτόγνωρους τρόπους και να αποτυπώσουμε τις ισχυρότερες και διαρκέστερες αισθήσεις μας. Όταν τη διαβάζουμε/ακούμε ενεργοποιούνται μέσα μας αντανακλαστικά ξεχασμένα ή καινούρια και όταν τη γράφουμε υπερβαίνουμε τα δεδομένα μας, δημιουργούμε κόσμους και αναμνήσεις.
Έμπνευση και ερεθίσματα αντλώ από τα πάντα. Με έχει επηρεάσει πολύ ο κινηματογράφος - αγαπημένες ταινίες οδήγησαν σε ποιήματα - η μουσική, οι άνθρωποι οι δικοί μου αλλά και εκείνοι με τους οποίους ανταλλάξαμε δυο κουβέντες, οι περίπατοι στα δάση και στη θάλασσα, τα βιβλία. Συνήθως ένα ποίημα ή ένα τμήμα του κυκλοφορεί για πολύ καιρό μέσα στο μυαλό μου, δομείται εκεί, μετά το γράφω σε χαρτί, και τελικά στον υπολογιστή. Μέχρι να το τελειώσω συνήθως αλλάζει πολύ. Σπάνια είναι έτοιμο κατευθείαν.
Δεν ξέρω αν οι ποιητές έχουν όντως κύρος και αναγνώριση. Ως προς τα βιβλία ποίησης, οι άνθρωποι με τους οποίους έχω μιλήσει τα αντιμετωπίζουν συχνά με αμηχανία. Δεν ξέρουν πώς ή γιατί να τα διαβάσουν. Ακόμα κι όταν τους αρέσει η ιδέα ενός βιβλίου με ποιήματα, μπορεί να το αποφεύγουν γιατί δεν θεωρούν ότι θα τους κάνει να περάσουν καλά ή ότι θα τους βοηθήσει σε κάτι. Είναι αλήθεια ότι για την ποίηση χρειάζεται παραπάνω μύηση από ότι για την πεζογραφία, και νομίζω ότι ο τρόπος που εισάγεται η ποίηση στο σχολείο ή γενικότερα στα παιδιά από μικρή ηλικία δεν έχει βοηθήσει πολύ στο να αγαπηθεί ή να τη νιώσουν οικεία. Αργότερα όμως θα τη βρουν όσοι την αναζητήσουν και τους ταιριάζει.
Ποίημα της Λένας Καλλέργη από το βιβλίο «Περισσεύει ένα πλοίο» (Γαβριηλίδης, 2016)
Δοξασίες του δρόμου
Ήρθε κι εκείνη η ζωή
η περιβόητη.
Ήταν χλομή.
Την είχαν πνίξει τα καλύτερά μας χρόνια.
–Κι εσύ εδώ; της λέω, με τους φυγάδες;
–Προχώρα, μου είπε,
αρκεί ν’ αλλάξεις λόγια:
Πες τη χαμένη σου εφηβεία «γιορτή».
Την πιο βαθιά σου σκοτεινιά πες την «μητέρα».
Πες τα καμένα δέντρα «προσευχή».
Δοκίμασα.
Θέλω να πάω πιο πέρα.
Θέλω να πω τη νύχτα «σώμα»
κι ας είναι μόνο
στιγμή.
Θέλω να πω το σώμα «δέντρο»
κι ας είναι μόνο
κλαδί.
Θέλω να πω τα δέντρα «δάσος»
κι ας είναι μόνο
κορμοί.
Λένα Καλλέργη - βιογραφικό
Η Λένα Καλλέργη γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε βιολογία στην Πάτρα και γλωσσολογία στην Αθήνα και στο Λάνκαστερ της Αγγλίας, όπου έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ποιήματά της περιλαμβάνονται στη συλλογική έκδοση Ομάδα από ποίηση, Γαβριηλίδης, 2010. Η πρώτη της ποιητική συλλογή, Κήποι στην άμμο, Γαβριηλίδης, 2010, τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή "Μαρία Πολυδούρη" του Δήμου Καλαμάτας, ενώ συμπεριλήφθηκε στην τελική λίστα υποψηφιοτήτων για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού "Διαβάζω". Τον Δεκέμβριο του 2011 έλαβε μέρος στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών που διοργάνωσε το ΕΚΕΒΙ στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Τον Ιούλιο του 2013 εκδόθηκε η μετάφρασή της ποιημάτων του Giacomo Leopardi, με τίτλο Η νύχτα απομένει, στη σειρά Μεταφορές των εκδόσεων Γαβριηλίδης. Η δεύτερη ποιητική συλλογή της έχει τίτλο Περισσεύει ένα πλοίο (Γαβριηλίδης, 2016).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παιδική και νεανική λογοτεχνία εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά γόνιμο πεδίο επιστημονικής διερεύνησης
Μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Το κακό που δεν υπάρχει» (μετάφραση Δήμητρα Δότση, 336 σελίδες, Εκδόσεις Utopia)
Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ και ο Αντρέα Μπαγιάνι γράφουν για την άνοια των γονιών τους
«Μόνο με την επίκληση της νομιμότητας δεν θα έχει κανείς μέλλον», λέει ο Αντώνης Κλάψης στην ATHENS VOICE
Ήρθε στη Θεσσαλονίκη καλεσμένος του Φεστιβάλ ΛΕΑ για να παρουσιάσει το μυθιστόρημά του «Και οι επτά ήταν υπέροχοι»
Πανελλαδική έρευνα αποκαλύπτει τις συνήθειες, τα κίνητρα και τις νέες τάσεις των Ελλήνων αναγνωστών
Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα μεταφέρεται στη σκηνή σε διασκευή του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Loggia
Το μυθιστόρημα «Εκεί εκεί» του Tommy Orange (μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) κυκλοφορεί στις 19 Ιουνίου
Μια συλλογή διηγημάτων που δεν θα σε αφήσει να ησυχάσεις ούτε λεπτό
Μια νουβέλα γραμμένη σαν μια σχοινοτενής ευχή με τη μορφή νουβέλας: μακάρι ένα παιδί να στραφεί νωρίς μέσα του και να αναρωτηθεί βαθιά και ουσιαστικά ποια είμαι, πού πάω, τι θέλω, γιατί το θέλω
Μια συνέντευξη με τον δρα Θεόδωρο Παπακώστα με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Πόση Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; — Ναι!» (344 σελίδες, Εκδόσεις Key Books)
Ο Ρουμάνος ποιητής αποτυπώνει την αγωνία μιας ταυτότητας που διαρκώς αμφισβητείται
Μεγαλώνοντας στη Μόσχα στις αρχές του αιώνα και γνωρίζοντας τον μεγάλο συνθέτη Σκριάμπιν
Το βιβλίο «Θεραπευτικές Ιστορίες-Τετράδιο Ασκήσεων Ποιητικού Λόγου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος (Αθήνα, 2026)
Ένα βιβλίο παιδαγωγικής του Διαφωτισμού που επηρέασε την εκπαίδευση στη Δύση
Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει αλλάξει την Τουρκία - κι όπως λέει ο ιστορικός Στέφαν Ίρινγκ, δεν έχει πια τρόπο να φύγει
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.