- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ταξιδέψαμε στη μαγεία του «Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο»
45 μοναδικές ιστορίες σε ένα βιβλίο, με αφορμή τον κόσμο του ποδοσφαίρου
Η λαοφιλής ομάδα του El Sombrero, τώρα και σε βιβλίο, με το «Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Tι αισθάνεται άραγε μια μπάλα όταν τη λατρεύουν με τέτοια αφοσίωση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη; Αν θέλεις να μάθεις γιατί το «κορίτσι της Κυριακής» δεν παύει να χαρίζει μοναδικές συγκινήσεις σε μικρούς και μεγάλους, προμηθεύσου για εσένα, το ταίρι ή την παρέα σου το βιβλίο «Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο», το οποίο κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Διόπτρα, και ξεκοκάλισε τις απολαυστικές του ιστορίες. Όταν τελειώσει, το διαβάζεις ξανά και ξανά. Αυτό είναι ένα βιβλίο που θα στέλνει το αναγνωστικό ματς στην παράταση, τουλάχιστον ώσπου να το χορτάσεις.
«Είναι πάρα πολλές φορές που οι άνθρωποι μας είπαν: Δεν μου αρέσει το ποδόσφαιρο, αλλά σας παρακολουθώ», επισημαίνουν οι συγγραφείς, και ο έπαινος ταιριάζει απόλυτα και στο ίδιο το βιβλίο «Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο», αποτελώντας ιδανικό αφήγημα ακόμη και για τους αμύητους στα μυστικά της μπάλας. Για αυτό άλλωστε οι αρθρογράφοι του El Sombrero έχουν συσπειρώσει το τόσο πιστό κοινό τους. Ποιος άλλος έχει την ικανότητα να μιλήσει για το σινεμά του Σαμ Πέκινπα, για τους ποπ ύμνους των Super Furry Animals ή να τσιτάρει Ζαν Κοκτώ αντλώντας την αφορμή από μια ιστορία ποδοσφαίρου;
Όλο το Sombrero τιμ είναι εδώ, μαζί και ένα ανθολόγιο των καλύτερων γραπτών του. Oι duendes, gargaduaaas, Elaith, Ramón Llul και Jürgen Spock διηγούνται με το απολαυστικά προσωπικό τους ύφος ιστορίες που διαβάζονται μονορούφι. «Η μπάλα δεν λεκιάζεται, Ντιεγκίτο», «Ωδή στον Χοσέ τον Λουίς τον Τσιλαβέρτ», «Μπράντι, Marlboro και γκολ: Η καριέρα του Ντάριο Χούμπνερ», είναι ορισμένες μόνο από τις μαεστρικές αφηγήσεις του βιβλίου, μαζί και το αγαπημένο κεφάλαιο αυτού εδώ του συντάκτη, λόγω αφοσίωσης στον σύλλογο των κανονιέρηδων του Λονδίνου, με τίτλο «Πολ Μέρσον: Τι να μην κάνεις για να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής».
Ποιος είναι ο καταραμένος του Τερφ Μουρ; Ποιος είναι ο διαιτητής που σφύριξε ημίχρονο στο 32΄; Ποιος τελικός κλόνισε μια δικτατορία και πώς ένας άνθρωπος σώθηκε από μια γενοκτονία χάρη στο ποδόσφαιρο; Σε ποιο γήπεδο και γιατί απαγορευόταν να ακουστούν οι Queen; Αυτά και πολλά περισσότερα βρίσκουν τις απαντήσεις τους στο «Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο», το πιο ευφάνταστο και ίσως τερπνότερο βιβλίο της φετινής εκδοτικής παραγωγής.
Το ποδόσφαιρο δίνει μεγάλη σημασία στις αναμνήσεις. Σε ένα προϊόν υπερβολικά πληθωρικό για να συγκρατεί την ιστορία του, με τουρνουά και πάσης φύσης διοργανώσεις σε αδιάκοπη ζωντανή μετάδοση και περίπου καθημερινό rotation, το θέαμα καταντά τόσο προφανές που στο τέλος το βαριέσαι και βιάζεσαι να το ξεχάσεις. Όχι όμως όταν ένας βιβλίο παίρνει διαλέγει τον αφρό του παιχνιδιού και γαργαλά τη φαντασία με σπουδαία κείμενα, χαρίζοντας στο αναγνωστικό κοινό μοναδικές απολαύσεις. Το «Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο» έχει όλα τα συστατικά του αξέχαστου. Ευρηματικότητα, ευφυΐα, ισορροπία, χιούμορ, άποψη, coolness. Εμπιστευτείτε το και θα χαρίσετε στον εαυτό σας μοναδικής ομορφιάς αληθινά παραμύθια από τον κόσμο της μπάλας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 19:30
Η ελευθερία είναι ευάλωτη. Ζει μόνο εκεί όπου οι πολίτες μπορούν να αμφισβητούν, να κρίνουν, να διορθώνουν. Και πεθαίνει όταν κάποιος αποφασίζει ότι «ξέρει καλύτερα για όλους».
Από τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα μέχρι απλούς κατοίκους, ένα βιβλίο-ταξίδι σε 201 ιστορίες. Ο Χρήστος Πιπίνης, «ψυχή» της ομάδας, μάς είπε περισσότερα
Τα δεκατέσσερα κείμενα του βιβλίου αναφέρονται στις πολιτικές, στρατιωτικές και διπλωματικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν το νεοελληνικό κράτος και την νεοελληνική κοινωνία
Στην ποιητική συλλογή «Les Grottes – Excavating Insanity» προσπαθεί να βρει τον δρόμο της επιστροφής προς τη νηφαλιότητα και την επιβίωση γράφοντας
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.