Βιβλιο

Νίκος Νίκας: Το Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο επέστρεψε

«Στόχος μας είναι να μη μείνει κανένα βιβλίο χωρίς σπίτι»

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
ΤΕΥΧΟΣ 796
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο
Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο: Ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ Νίκος Νίκας μιλά για φεστιβάλ βιβλίου που διεξάγεται 3-19/9. Ραντεβού στο περίπτερο της Athens Voice

Τα περίπτερα στήθηκαν, οι πάγκοι γέμισαν ξανά με βιβλία, τα φώτα άναψαν και οι πρώτες ουρές κόσμου σχηματίστηκαν λίγες ώρες μετά το άνοιγμα. Το Φεστιβάλ Βιβλίου Ζαππείου, ένας από τους πιο αγαπημένους και παραδοσιακούς πλέον θεσμούς της Αθήνας, άνοιξε στις 3 Σεπτεμβρίου τις πόρτες του για το κοινό και μέχρι τις 19 του ίδιου μήνα, εκτός από την καθιερωμένη βόλτα –«ιεροτελεστία» για τους περισσότερους– και αγορά βιβλίων, προσφέρει στους επισκέπτες μια σειρά από ενδιαφέροντα συγγραφικά έργα αλλά και δράσεις.

Ένα χρόνο μετά την απουσία λόγω της πανδημίας, το Φεστιβάλ επιστρέφει με την 49η διοργάνωση και υποδέχεται τους αναγνώστες οι οποίοι με όπλο την αγάπη τους για το βιβλίο γεμίζουν ήδη, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τους διαδρόμους μεταξύ των περιπτέρων –εννοείται η Athens Voice, όπως κάθε χρόνο, είναι εκεί με περίπτερο– αναζητώντας τίτλους και συγγραφείς που τους ενδιαφέρουν. Φέτος, όμως, το Φεστιβάλ έχει ακόμα μια ιδιαιτερότητα: είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια σειρά από παράλληλες σχετικές εκδηλώσεις που θα δημιουργήσουν διάλογο ανάμεσα σε προσκεκλημένους από τον χώρο του πολιτισμού και το κοινό. «Πλήθος μελών του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν την Ελληνική Επανάσταση», μας λέει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίων (ΣΕΚΒ), Νίκος Νίκας, για τη φετινή θεματική.

Ο Νίκος Νίκας μιλά στην ATHENS VOICE για το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ Νίκος Νίκας
Ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ Νίκος Νίκας

Φέτος και μετά από ένα χρόνο απουσίας, το Φεστιβάλ Βιβλίου Ζαππείου επιστρέφει. Τι θα παρακολουθήσουμε σε αυτή τη διοργάνωση;
Μετά από ένα χρόνο απουσίας, το Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο έρχεται κι ελπίζουμε να κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού για τις μέρες που θα διαρκέσει. Πλήθος εκδοτών και δημιουργών φορούν τα γιορτινά τους κι αναμένουν τον κόσμο που αγαπά και στηρίζει τον πολιτισμό. Το Ζάππειο δίνει πάντα ζωογόνες ανάσες στο βιβλίο, που τόσο πλήττεται στις μέρες μας από την τεχνολογία και την ευκολία που προσφέρει η εικόνα. Είναι η γιορτή της Φιλαναγνωσίας!
Το 49ο Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πέρα, λοιπόν, από την καθιερωμένη περιήγηση στα βιβλία, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πλήθος εκδηλώσεων σχετικών με τη μεγάλη αυτή επέτειο του Ελληνισμού. Άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φωτίσουν αθέατες πλευρές της ελληνικής ιστορίας, μα και για να αποδώσουν φόρο τιμής σε εκείνους που πάλεψαν για το πολυπόθητο αγαθό της ελευθερίας, όχι μόνο με τα όπλα μα και με τον νου ή την τέχνη τους.

Πόσα περίπτερα ανοίγουν αυτή τη χρονιά; Συμμετέχει το σύνολο των Ελλήνων εκδοτών βιβλίου στο φεστιβάλ;
Το Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο χαίρει της προτίμησης των εκδοτών. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο το τιμούν με τη συμμετοχή τους. Φέτος θα φιλοξενηθούν 176 περίπτερα, περισσότερες από 150 εκδοτικές επιχειρήσεις. Ο εκδοτικός πλούτος στην Ελλάδα είναι μεγάλος και αξιόλογος. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα βρουν σίγουρα ό,τι ανταποκρίνεται στις αναγνωστικές τους προτιμήσεις. Στόχος μας είναι να μη μείνει κανένα βιβλίο χωρίς σπίτι.

49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο
49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης επικεντρώνεται στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πώς παρουσιάζεται η θεματική μέσα από το φεστιβάλ και τις παράλληλες δράσεις;
Το 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο για την ελληνική ιστορία, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Δεν θα μπορούσε, επομένως, το 49ο Φεστιβάλ να έχει άλλη θεματική από τον αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία. Πολλοί από τους εκθέτες έχουν να επιδείξουν συλλογές συναφείς με το αφιέρωμά μας, οπότε οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα βρουν πολλά αναγνώσματα που θα ρίξουν φως στην εποχή. Πέρα όμως από τα βιβλία, θα τρέχουν πολλές παράλληλες δράσεις, όπως παρουσιάσεις, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια κ.ά. από διακεκριμένους επιστήμονες και καλλιτέχνες. Ως Σ.ΕΚ.Β. τούς ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και τη συμμετοχή τους.

Από αριστερά: Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Νίκος Νίκας
Από αριστερά: Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Νίκος Νίκας

Πώς εκτιμάτε τον συνολικό αντίκτυπο από την πανδημία στο φεστιβάλ ειδικότερα και πώς στον εγχώριο κλάδο του βιβλίου γενικότερα;
Είναι γεγονός πως οικονομικά ο χώρος του βιβλίου δέχτηκε σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις βιβλίων, οι οποίες αυξήθηκαν λόγω των κλειστών βιβλιοπωλείων, δεν αρκούσαν για να μειώσουν τη ζημία. Ο Σ.ΕΚ.Β., κι εγώ προσωπικά, δώσαμε αγώνα για ανοιχτά βιβλιοπωλεία κι εν τέλει τα καταφέραμε. Ήταν μια σημαντική νίκη για το βιβλίο και τον εκδοτικό κόσμο.
Εκτός όμως από τα οικονομικά ζητήματα, μπορούμε να πούμε πως το βιβλίο κατάφερε την περίοδο της πανδημίας και πολλές μικρές νίκες. Ήταν πολύς ο κόσμος που στράφηκε στις βιβλιοθήκες του κι αποφάσισε να διαβάσει (ή και να γράψει ακόμη) όσο ήταν κλεισμένος στο σπίτι. Η φιλαναγνωσία, που τόσο παλεύουμε να την τονώσουμε και να αναδείξουμε τη διαχρονική της αξία, φάνηκε να κερδίζει έδαφος σε μια εποχή που η τεχνολογία δεσπόζει παντού, ακόμη και στη φαντασία. Ένα βιβλίο είναι ταξίδι. Είναι ψυχαγωγία, θεραπεία, διαφυγή. Είναι κρίμα να το έχουμε μόνο για να κοσμεί τη βιβλιοθήκη μας. Την περίοδο της πανδημίας τα βιβλία άνοιξαν. Ελπίζουμε να παραμείνουν ανοιχτά.

49ο Φεστιβάλ Βιβλίου Ζάππειου
49ο Φεστιβάλ Βιβλίου Ζάππειου

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για τον οργανισμό αλλά και το Φεστιβάλ Βιβλίου Ζαππείου;
Ο Σ.ΕΚ.Β. έχει τριπλό ρόλο. Αφενός στέκεται στο πλευρό του εκδοτικού κόσμου και τον στηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί. Αφετέρου, διαφυλάσσει τον σεβασμό με τον οποίο οφείλει να αντιμετωπίζεται το αναγνωστικό κοινό. Πέρα και πάνω από όλα όμως, κι όχι γιατί παραμένουμε ρομαντικοί σε έναν κόσμο που ολοένα αλλάζει αλλά γιατί έτσι κρίνουμε σωστό, ο Σ.ΕΚ.Β στηρίζει τη φιλαναγνωσία. Θέλουμε να στρέψουμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στο διάβασμα. Στόχος μας είναι τα παιδιά να το αγαπήσουν, να το κάνουν κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Έχοντας κερδίσει τους νέους, θα έχουμε επενδύσει σε έναν κόσμο καλύτερο.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο City Guide της Athens Voice.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ