Βιβλιο

Ποια βιβλία θα κυκλοφορήσουν τον Μάιο από τις Εκδόσεις Καστανιώτη;

Έτοιμοι για μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία μόλις ανοίξουν; Μάθαμε τι ετοιμάζουν οι εκδοτικοί.

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυτές είναι οι νέες εκδόσεις που ετοιμάζει ο εκδοτικός οίκος Καστανιώτη για τον Μάιο του 2020 μετά την καραντίνα.
Αυτές είναι οι νέες εκδόσεις που ετοιμάζει ο εκδοτικός οίκος Καστανιώτη για τον Μάιο του 2020 μετά την καραντίνα.

Αυτές είναι οι νέες εκδόσεις που ετοιμάζει ο εκδοτικός οίκος Καστανιώτη για τον Μάιο του 2020 μετά την καραντίνα.

Ρέα Γαλανάκη, «Διηγήματα»
«Διηγήματα», Ρέα Γαλανάκη 
Σε αυτό το βιβλίο συγκεντρώνονται όλα τα διηγήματα της Ρέας Γαλανάκη από το 1984 έως το 2018. Η βραβευμένη με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και με Κρατικό Βραβείο Διηγήματος συγγραφέας μάς συστήνει έντεκα συνολικά ιστορίες. Μέσα από αυτές θα σκεφτούμε και θα συναισθανθούμε. Πώς; Ερχόμενοι σε επαφή με διαφορετικές ματιές απέναντι στον μύθο και την πραγματικότητα, στα αισθήματα και τα πάθη, στο όνειρο και στην τιμωρία κα σε κάθε λογής σύνορο. Σύνορα που μπορεί να είναι μεταφορικά και να ταυτίζονται με την μνήμη και τη λήθη, ή κυριολεκτικά που ενώνουν και χωρίζουν τους ανθρώπους και «γεννάνε» πολέμους και προσφυγιά.
Η Ρέα Γαλανάκη προσπαθεί να εκφράσει όσα κανονικά δεν λέγονται. Στα έντεκα διηγήματά της θα μπούμε στη διαδικασία να ξεχωρίσουμε τι είναι καλό και τι κακό, τι σωστό και τι λάθος. Όχι μόνο στις ζωές των ηρώων, αλλά και στις δικές μας.


Γιώτα Κούγιαλη, «Απόψε τι βλέπεις γύρω σου;»
«Απόψε τι βλέπεις γύρω σου;», Γιώτα Κούγιαλη
Το βιβλίο μάς βάζει μέσα στη δεκαετία του ‘60. Στις πολιτικές αναταράξεις, στις σχέσεις των δύο φύλων, στους πόθους, στα πάθη και, φυσικά, στις Παιδοπόλεις της. Πρόκειται για μυθιστόρημα, αλλά βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, σε βιώματα της Γιώτας Κούγιαλη και σε μαρτυρίες παιδιών που ζήσαν τότε σε ιδρύματα. Η ιστορία ξεκινάει σε ένα χωριό της Λάρισας. Ο Λάμπης ερωτεύεται μια νέα γυναίκα και εγκαταλείπει την οικογένειά του. Μετά από αυτό, η γυναίκα του βρίσκεται τσακισμένη στα βράχια και ο θάνατός της χαρακτηρίζεται αυτοκτονία. Η μικρότερη κόρη του, η Αθηνά, καταλήγει σε μία Παιδόπολη της Λάρισας να αναζητά τον εαυτό της, ενώ η μεγαλύτερη, η Ευθαλία, παντρεύεται τον Νίκο, έναν άντρα εύπορο και δυνάστη συγχρόνως, που σκέφτεται να δηλητηριάσει.


Κωστής Παπαγιώργης, «Τα βιβλία των άλλων 1 - Έλληνες συγγραφείς»
«Τα βιβλία των άλλων 1 - Έλληνες συγγραφείς», Κωστής Παπαγιώργης
Στην εφηβεία του ακόμα, ο Κωστής Παπαγιώργης ανακάλυψε το βιβλίο ως ένα δείγμα ότι δεν είναι μόνος και ότι είναι δυνατόν να περιέχεται ολόκληρος στη γραφή ενός άλλου. Ο συγγραφέας έφυγε από τη ζωή το 2014 και μέχρι τότε, επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, πλούτισε τον ελληνικό τύπο με κριτικά άρθρα και σημειώματα, βάζοντας στο επίκεντρο την εγχώρια πνευματική ζωή.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί τον πρώτο τόμο μίας εκδοτικής σειράς αφιερωμένης στην «παπαγιωργική κριτική». Η παλιότερη και σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία παρουσιάζονται εδώ, μέσα από το στοχαστικό, βιωματικό και παιγνιώδες ύφος του Κωστή Παπαγιώργη. Στο σύνολο των τόμων θα έρθουμε σε επαφή με την κριτική του πάνω στους νεότερους έλληνες στοχαστές, στην ξένη πεζογραφία, στη φιλοσοφία και στην ιστοριογραφία.


Μελίσα Φλέμινγκ, «Μια ελπίδα πιο δυνατή απ’ τη θάλασσα»
«Μια ελπίδα πιο δυνατή απ’ τη θάλασσα», Μελίσα Φλέμινγκ
Ένα βιβλίο γραμμένο στην εποχή μας για την εποχή μας. Η συγγραφέας μάς παραθέτει την ιστορία της Ντουάα αλ Ζάμιλ, μίας πρόσφυγα από τη Συρία, που με τον εμφύλιο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της. Η Ντουάα, μαζί με τον αρραβωνιαστικό της, Μπάσιμ, έφτασαν στην Αίγυπτο και από εκεί αποφάσισαν να κατευθυνθούν στην Ευρώπη, θεωρώντας ότι θα έβρισκαν μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκαιρίες για μόρφωση. Μέσα σε ένα πλοίο διακινητών, ξεκίνησαν για την Ιταλία, αλλά μόλις σε τέσσερις μέρες αυτό βούλιαξε από το βάρος και ήρθαν αντιμέτωποι με τα κύματα της Μεσογείου.
Η Μελίσα Φλέμινγκ μας μεταφέρει την πραγματική αυτή ιστορία εν μέσω της πιο επείγουσας ανθρωπιστικής κρίσης της εποχής μας. Είναι μια ιστορία αποκαλυπτική και γεμάτη συναίσθημα, που δίνει φωνή σε εκατομμύρια πρόσφυγες που αναζητούν τη σωτηρία στη Δύση.


Φοίβος Ι. Ιωαννίδης, «Μια ζωή γεμάτη»
«Μια ζωή γεμάτη», Φοίβος Ι. Ιωαννίδης

Γεώργιος Παπανδρέου, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Ανδρέας Παπανδρέου, Λεωνίδας Κύρκος, Κώστας Σημίτης, Μίκης, Μάνος, Ελύτης, Αλέκος Παναγούλης, Σωτηρία Μπέλλου. Αυτά είναι κάποια μόνο από τα ονόματα που ο Φοίβος Ιωαννίδης συνάντησε στη ζωή του και εμείς τώρα συναντάμε στη βιογραφία του. Το βιβλίο αυτό είναι τόσο γεμάτο, όσο ήταν και η ζωή του. Ξεκινάμε από τον Μεσοπόλεμο, τα εύπορα παιδικά του χρόνια στη Σητεία και τα μετέπειτα φτωχά στο Ηράκλειο, για να περάσουμε στα ατίθασα εφηβικά του χρόνια, τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών και την εμπλοκή του στην ΕΔΗΝ ως ηγετικό στέλεχος. Τελικά, φτάνουμε στην σχέση του με τον «Γέρο της Δημοκρατίας», στην αλληλεπίδραση αυτού με τον Ανδρέα Παπανδρέου, στα χρόνια της δικτατορίας, στη μεταπολίτευση και στα χρόνια του στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.


Και ένα παιδικό

Ειρήνη Αγγέλη, «Το γεράκι στην καμινάδα»
«Το γεράκι στην καμινάδα», Ειρήνη Αγγέλη
Δεν έχει σημασία αν είσαι μικρός ή μεγάλος. Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες παίρνουμε και μετά πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας κανονικά. Μία τέτοια απόφαση πρέπει να λάβει και η μικρή πρωταγωνίστρια του βιβλίου της Ειρήνης Αγγέλη, σε εικονογράφηση Πέρσας Ζαχαριά. Το κορίτσι της ιστορίας αποκτά νέους φίλους, τρία γεράκια. Αυτά έφτιαξαν φωλιά στην καμινάδα του σπιτιού της και, μιας και τα δύο είναι ακόμα μικρά, δεν μπορούν να πετάξουν και να φύγουν. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν ο χειμώνας και το κρύο πλησιάζουν και ο μπαμπάς του κοριτσιού θέλει να ανάψει το τζάκι, για να ζεσταθούν. Εδώ γεννιέται και το δίλημμά της: Πώς θα βοηθήσει τους νέους της φίλους;


«Γράμματα στη Χιονάτη», Ευγενία Φακίνου, εκδόσεις Καστανιώτη
«Γράμματα στη Χιονάτη», Ευγενία Φακίνου
Ένα εγκαταλειμμένο χωριό κι ένα ερημικό σπίτι σε μια δασώδη πλαγιά συνθέτουν το υποβλητικό σκηνικό του πολυαναμενόμενου νέου μυθιστορήματος της Ευγενίας Φακίνου Γράμματα στη Χιονάτη. Κεντρική ηρωίδα του μια γυναίκα, η οποία αφήνει τη ζωή στην πόλη και καταφεύγει στη φύση, προσδοκώντας κάτι συγκεκριμένο να συμβεί, κάτι που μόνο εκείνη ξέρει. Ο σκοπός της απόδρασής της είναι ένα αίνιγμα για τον αναγνώστη, ένας υπαρξιακός γρίφος για την ηρωίδα, ένα μυστήριο για να αναστοχαστούμε τη ζωή μας από την αρχή.
Ένα βιβλίο που συγκινεί παρακολουθώντας τον άνθρωπο στις πιο κρίσιμες μάχες του: στην αναμέτρηση με τη μοναξιά, στην πάλη με τον εαυτό του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ