- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Διαβάστε απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλη Παλαιοκώστα
Η απόδραση με το ελικόπτερο και άλλες περιπέτειες. Μία ζωή γεμάτη δράση, σαν κινηματογραφική ταινία.
Προδημοσίευση από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του περιβόητου δραπέτη των φυλακών που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες.
«Μια Φυσιολογική Ζωή. Δράσεις και αποδράσεις ενός επικηρυγμένου».
Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου του περιβόητου Βασίλη Παλαιοκώστα που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις "Εκδόσεις των συναδέλφων".
Από μία απλή αναφορά των τίτλων των κεφαλαίων και μόνο, μπορεί να καταλάβει κανείς το αγχώδες και περιπετειώδες του περιεχομένου, τόσο που πραγματικά αναρωτιέσαι αν αυτός ο άνθρωπος αναζητάει «μία φυσιολογική ζωή».
Τα περιεχόμενα του βιβλίου:
- «Ό,τι έχουμε είμαστε εμείς». Πρόλογος
- Εισαγωγή
- Απόδραση του Νίκου από την παλαιά φυλακή Τρικάλων
- Σχέδιο επίθεσης στις φυλακές Λάρισας και η σύλληψή μου
- Απόδραση από τις φυλακές Χαλκίδας
- Καταδίωξη στο δρόμο Καλαμπάκας-Ιωαννίνων
- Ληστεία στην Εμπορική Ιωαννίνων
- Ληστεία στην Εθνική Καλαμπάκας
- Καταδίωξη στην Κατερίνη
- Εμπλοκή και διαφυγή από το λιμάνι της Πάτρας
- Απαγωγή Χαΐτογλου
- Μπλόκο και καταδίωξη στην Πάργα
- Περιπέτεια στην Κέρκυρα
- Μπλόκο, καταδίωξη και σφαίρες στην Πύλη Τρικάλων
- Σύλληψη στη Λιβαδειά
- Φυλακές και εγκλεισμός
- Περιοδεία στα ελληνικά κάτεργα
- Δίκες και δικαιοσύνη
- Επιστροφή στον Κορυδαλλό και πρώτη απόδραση με ελικόπτερο
- Μετά την απόδραση
- Καταδίωξη στον Θεσσαλικό κάμπο
- Απαγωγή Μυλωνά
- Σύλληψη στη Σουρωτή
- Δεύτερη απόδραση με ελικόπτερο
- Απόπειρα δολοφονίας μου στο Αλεποχώρι
- Ταξίδι σε δύο ρόδες
- Κοζάνη: Καταδίωξη με χρήση πυρών
- Λειβαδιά: Καταδίωξη με πυροβολισμούς
- Ανασκόπηση με σύντομα ευτράπελα
- Απολογία
- Επίλογος
Διαβάζοντας κανείς μόνο ένα απόσπασμα του βιβλίου, διακρίνει έναν λυρισμό και ένα γλαφυρό ύφος, ίσως ασυνήθιστα για έναν άνθρωπο με τέτοια δράση. Ακόμα και μία λογική απορία μπορεί να δημιουργηθεί, για το αν υπήρξε στη συγγραφή, ghost writer.
Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:
"... ξύπνησε πρώιμα τ' αγρίμι μέσα μου. Θεωρώντας πως ήταν πολύ νωρίς ακόμη και οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει για «πονηρά» σχέδια, το κράταγα με μεγάλη δυσκολία σε τεχνητή καταστολή κι εκείνο έδειχνε κατανόηση. Μα σαν ξύπναγε, σήκωνε τον κόσμο στο ποδάρι. Τα ουρλιαχτά του ήταν ο δικός του βασανιστικός λόγος που έλεγε όσα δεν μπορούν χίλιοι σοφοί. Μου τρυπούσε τα μελίγγια, με κυρίευε ολοκληρωτικά. Αδυνατούσα να το κρύψω. Ήταν ορατό σε κάθε μου κίνηση. Στο βάδισμά μου, στο βλέμμα μου, στο λόγο μου. Ζητούσε επιτακτικά, εδώ και τώρα, το δικαίωμά του στην ελευθερία κι άντε να το σωπάσω. Πώς να συγκρατηθεί η θέληση για ζωή; Τούτο το ζουλάπι δεν έλεγε να προσκυνήσει την αλυσίδα. Μου απαγόρευε να ζήσω και πολύ περισσότερο να αποδεχτώ ως φυσιολογική κατάσταση την αιχμαλωσία. Με κρατούσε σε συνεχή εγρήγορση, ψάχνοντας αδιάκοπα μια δίοδο διαφυγής. Να σκάψει, να κόψει κάγκελα, να βάλει φουρνέλο στα ντουβάρια, να φτιάξει μια σκάλα να ανεβεί στ' άστρα, μέχρι να ανακαλύψει τη μεγάλη έξοδο. Να απαλλαγεί απ' τον κυκλωτικό χορό των βρικολάκων που στήναν ολόγυρα τ' ανθρώπινα βαμπίρ. Ώσπου να βρεθεί έξω εκεί, μακριά. Να 'χει στα ποδάρια του τη φυλλωσιά του δάσους, στα πνευμόνια του τον καθάριο βουνίσιο άνεμο και να αφουγκράζεται τον αντίλαλο της φωνής του στην αστροφεγγιά."
Όπως σημειώνει το δελτίο τύπου:
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Σε αυτό το βιβλίο περιγράφει με γλαφυρότητα την περιπέτεια της ζωής του και τοποθετείται για τη δική του ηθική στάση ζωής. Ένα βιβλίο, σχεδόν κινηματογραφικό ,που διαβάζεται απνευστί, με στιγμές δυνατές και άλλες φορές τρυφερές, ανθρώπινες, καθημερινές, στιγμές ενός ανθρώπου που διψάει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή αντιδρώντας σε έναν αφύσικο κόσμο."
Το βιβλίο παρουσιάζεται από τους εκδότες, τη Δευτέρα 18/11, στις 18:00 στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101).
Θα μιλήσουν οι:
Βίκυ Αγγελίδου (δικηγόρος)
Άννα Καρακατσούλη (ιστορικός)
Πολύκαρπος Γεωργιάδης (εκδόσεις Red n’ Noir)
Το highlight της βραδιάς είναι η υποσημείωση: Δεν συμμετέχει ο συγγραφέας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η μυθοπλασία αξιοποιεί μια διαφορετική αφηγηματική τεχνική από τη μη-μυθοπλασία, όμως, στην τελική, κάθε είδους γραφή αποτελεί μια αφήγηση», δήλωσε ο Κινγκ στην Athens Voice
Η ποίηση, οι λέξεις, ο Νίκος Καρούζος και η Έξοδος του Μεσολογγίου
Η ζωή της «βασίλισσας των ρομάντζων» και η διαχρονική γοητεία του ροζ μυθιστορήματος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου
Δύο πρώην νικητές και τρεις νέες υποψηφιότητες διεκδικούν το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο
Το πολύτιμο αντίτυπο του «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» πέρασε πλέον στη Βρετανική Βιβλιοθήκη
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Η Μαρία Μπούρη, επιμελήτρια της έκδοσης, μιλάει για την ανθρωπιστική διάσταση της ιατρικής, τη σχέση γιατρού-ασθενούς και τον ρόλο της παιδείας στην άσκηση της ιατρικής.
Ο Δρ. Zaldy Tan μιλά για την απώλεια μνήμης, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, δίνοντας πρακτικές συμβουλές για ασθενείς, οικογένειες και φροντιστές.
Η αγάπη για τα βιβλία ως κοινός τόπος ή ως ακόμη ένα κριτήριο κατηγοριοποίησης;
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Οκτωβρίου 2026 από τις εκδόσεις Μίνωας
Το μυθιστόρημα του Carsten Henn «Ο φούρναρης που ζύμωνε ιστορίες» (μετάφραση Μαρία Μαντή) κυκλοφορεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Πίσω από το θαυμαστό οικοδόμημα της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκέντρωσης του ανθρώπινου πνευματικού κεφαλαίου
Νέες κυκλοφορίες, πολυαναμενόμενες επανεκδόσεις και μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τι φέρνουν οι εκδοτικοί οίκοι στο φθινοπωρινό αναγνωστικό ραντεβού.
Στο βιβλίο «Το μυστικό των μυστικών» οι δύο ήρωες μπλέκονται σε μια περιπέτεια που ξεπερνάει τη φαντασία της τεχνητής νοημοσύνης – ή μήπως όχι;
Ο Δοξιάδης χρησιμοποιεί ένα σύνθετο αφηγηματικό οικοδόμημα για να μιλήσει για τη λογοτεχνία, την ιστορική μνήμη, τον μύθο και την πραγματικότητα, την ιδεολογική χειραγώγηση και τη διαφθορά της πνευματικής ελίτ.
Ένα βιβλίο για παιδιά και για μεγάλους, το τρυφερό ντεμπούτο της Ιωάννας Κράνια
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.