- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
34η Γιορτή βιβλίου Ζάππειο, 13-29 Μαΐου
Θέλετε να μιλήσετε με τη Βικτόρια Χίσλοπ; Η Βικτόρια Χίσλοπ, συγγραφέας των βιβλίων «Το Νησί» και «Ο Γυρισμός», θα βρίσκεται στη Γιορτή του Βιβλίου στο Ζάπειο, στο περίπτερο των εκδόσεων Διόπτρα (Περίπτερο 34-35), την Κυριακή 22 Μαΐου, από τις 19.00 έως 21.00.

Συνάντηση με τον Denis Podalydès στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Ο Denis Podalydès, Γάλλος ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας, μέλος της Comédie-Française, θα συναντηθεί με το αθηναϊκό κοινό στο Institut Français d'Athènes. Τη συνάντηση με το θεατρικό καλλιτέχνη συντονίζει η Κάτια Αρφαρά, υπεύθυνη του τμήματος Θεάτρου και Χορού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών - Ίδρυμα Ωνάση και συμμετέχει η ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας Liberté-Oléron, του Bruno Podalydθs.
Σύνοψη ταινίας: Ο Jacques (Denis Podalydès), 38 ετών, φεύγει με τα τέσσερα παιδιά του για διακοπές στο νησί Oléron. Κουρασμένος από τα παιχνίδια στην παραλία, σπάει τον κουμπαρά του για να αγοράσει ένα μικρό ιστιοφόρο, το “Liberté-Oléron” και με το οποίο αποφασίζει να ταξιδέψει στο νησί Ιle d’Aix, πέντε χιλιόμετρα μακριά. Χωρίς δεξιότητες στην ιστιοπλοΐα, ο Jacques δηλώνει στην οικογένειά του ότι είναι ο μοναδικός καπετάνιος.
23/5, 19.30, Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31. Ταυτόχρονη μετάφραση, είσοδος ελεύθερη
Ο Denis Podalydès θα παρουσιάσει την Υπόθεση Τζέκυλλ, από 24 ως 26/5, στην Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών - Ίδρυμα Ωνάση.
Τα Ποιήματα του 2010
Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Κοινωνία των (δε)κάτων απευθύνει πρόσκληση σε εκδοτικούς οίκους και ποιητές που εξέδωσαν ποιητική συλλογή το 2010 να στείλουν δύο αντίτυπα των βιβλίων τους προκειμένου, ενδεχομένως, να περιληφθούν ποιήματα στην ανθολογία με τίτλο «Τα Ποιήματα του 2010». Επιμελήτριες της έκδοσης αυτής, που θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2011, είναι οι κυρίες Μαρία Κυρτζάκη και Παυλίνα Παμπούδη.
Σόλωνος 94, 10680, Αθήνα, 210 3623.792, info@dekata.gr, www.dekata.gr
Νέα έκδοση
ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ Γιώτα Ν. Γουβέλη, εκδ. Διόπτρα, σελ. 440
Δυο δίδυμοι αδερφοί, δυο νήματα ζωής που ξετυλίγονται χώρια, αλλά έχουν την ίδια όψη, τον ίδιο παράφορο χαρακτήρα και δυο μεγάλα πάθη: το σκίτσο και τη γυναίκα. Μια σύγχρονη ηθογραφία ξετυλίγεται μέσα από τις πορείες των δύο ανδρών. Ο ένας θα ανδρωθεί στα σοκάκια της Κυψέλης. Τη ζωή του θα σηματοδοτήσουν ένοχα μυστικά, ένας γάμος συμβιβασμού αλλά και ένας μεγάλος έρωτας. Ο άλλος κοσμοπολίτης, γυναικάς, ανήσυχος, αναζητά ακατάπαυστα και ασυνείδητα τον άλλο του μισό εαυτό. Θεσσαλονίκη, Βουκουρέστι, Μαρούσι, Παρίσι, Νέα Υόρκη… μια ζωή διαρκώς σε κίνηση. Πενήντα χρόνια μετά, ο Αγάς στέκεται απέναντι στον Πάνο Τσιαφίδη, τον δίδυμο αδερφό του, τον καθρέφτη του… Και οι δύο θα αγαπήσουν και θα αγαπηθούν αλλά ο καθένας με τον τρόπο του θα σημαδέψει τη μοίρα των γυναικών που αγάπησε. Ζωές παράλληλες, διαφορετικές, με μόνο συνδετικό κρίκο, ένα σκίτσο…
Παρουσιάσεις βιβλίων
Γενική Ανθολογία Σύγχρονης Λατινοαμερικάνικης Ποίησης 1892-1975
Το Ινστιτούτο Θερβάντες και οι εκδόσεις Εκάτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Γενική Ανθολογία Σύγχρονης Λατινοαμερικάνικης Ποίησης 1892-1975). Η ανθολόγηση και μετάφραση είναι του Ρήγα Καππάτου. Σύμφωνα με το μεταφραστή... «Προσπάθησα να δώσω συνοχή στο βιβλίο, όπου εκπροσωπούνται αρκετοί νεότεροι ποιητές και, κυρίως, αντιπροσωπεύονται όλα τα είδη στιχουργίας των σύγχρονων ποιητών της Λατινικής Αμερικής, από το σονέτο και την μπαρόκ γραφή του ισπανικού Χρυσού Αιώνα του Κάρλος Χερμάν Μπέλλι, ίσαμε τον ελεύθερο στίχο ή την περίπλοκη, αφηρημένη έκφραση του Χοσέ Λεθάμα Λίμα, την πειραματική γραφή του Οκτάβιο Παθ και τη συστρεφόμενη και σφύζουσα από πρωτοτυπία, ανθρώπινη συγκίνηση και βάθος, ποίηση του Βαλλιέχο».
Η έκδοση τελεί υπό την αιγίδα των πρεσβειών του Μεξικού, του Περού και της Χιλής. Δευτέρα 23/5, στις 19.30, Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, Αθήνα
«Μακαβέττας» σε επανέκδοση
Το βιβλίο «Μακαβέττας» του Απόστολου Δοξιάδη που είχε εκδοθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80 από την Εστία, κυκλοφορεί ξανά από τις εκδόσεις Ίκαρος, με νέο επίμετρο. Η αφήγηση της ιστορίας εξελίσσεται με επίκεντρο την 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στα χρόνια της δικτατορίας, όταν ο Συνταγματάρχης Σταμάτης Ξηριάς ορμώμενος με τανκς στο στρατόπεδο, εγείρει απαιτήσεις από τον Πρόεδρο.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν το βιβλιοπωλείο Αιγιής και οι εκδόσεις Ίκαρος τη Δευτέρα 23/5, στις 19.30. Βιβλιοπωλείο Αιγιής, Βασ. Γεωργίου Α' 11, Πειραιάς, 210 4100.286
Εκ νεότητός μου
Οι εκδόσεις της Εστίας και το βιβλιοπωλείο Ιανός παρουσιάζουν τη συλλογή διηγημάτων του Μάξιμου Χαρακόπουλου «Εκ νεότητός μου». Μικρές ιστορίες που διατρέχουν πάνω από μισό αιώνα, από το μεσοπόλεμο μέχρι τη δεκαετία του ’90, περιγράφοντας το ασφυκτικά συντηρητικό περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας εκείνων των χρόνων, με τους ήρωες να έρχονται αντιμέτωποι με δοκιμασίες και στερήσεις, έρωτες και απογοητεύσεις. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Αντώνης Καρακούσης, αναπληρωτής διευθυντής της εφημερίδας Το Βήμα, Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Κωστής Χατζηδάκης, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Β’ Αθηνών, Τηλέμαχος Χυτήρης, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, και ο συγγραφέας του βιβλίου. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Νίκος Χύτας.
* Η προγραμματισμένη εκδήλωση στις 12/5 αναβλήθηκε λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Τρίτη 24/5, στις 18.00, Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24, 210 3217.917
Η Αίγινα της Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού
Μια εξαιρετικά επιμελημένη έκδοση που συνοδεύεται με φωτογραφίες προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και χαρακτηριστικά σκίτσα (τα περισσότερα του Βαγγέλη Αθανασίου) και περιέχει κείμενα που έχουν δημοσιευθεί την τελευταία δεκαετία σε εφημερίδες ή περιοδικά. Για την παρουσίαση του βιβλίου της Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού «Αίγινα. Τα πρόσωπα - Οι τόποι - Οι μνήμες», που γράφτηκε με πολλή αγάπη για το νησί και τους ανθρώπους του, θα μιλήσουν οι Κατερίνα Δασκαλάκη, συγγραφέας-δημοσιογράφος, ο Κώστας Γαβρόγλου, καθηγητής Ιστορίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η Εύη Τουλούπα, αρχαιολόγος, τ. διευθύντρια Ακροπόλεως.
Τετάρτη, 25.5, στις 20.00, Οικία Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού, Αμαλίας 4, Σύνταγμα (5 όρ.), 210 3222.144, 694 4825164, 697 9312140

Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;
Στο μυθιστόρημα της Άννας Μερτζάνη «Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;» για παιδιά 10 ετών και άνω, μια συντροφιά οχτώ παιδιών αποκτά πολιτική συνείδηση. Περιπέτειες, συναντήσεις και απρόσμενα συμβάντα οδηγούν τα παιδιά σε θεμελιώδη ερωτήματα, όπως αυτά της ταυτότητάς τους, της θέσης τους μέσα στο οικογενειακό πλέγμα, της σωματικής τους ακεραιότητας και της πνευματικής τους ελευθερίας.
Στην παρουσίαση του βιβλίου που οργανώνουν οι εκδόσεις Απόπειρα και το βιβλιοπωλείο Ιανός θα μιλήσουν οι Λαμπρινή-Νινέττα Δ. Ζώη (MSW), Κοινωνική Λειτουργός, Εκπαιδευτικός, Αθηνά Πάσσιου, Νομικός, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας «Αθηνά», Κάτια Χατζηλάκου, Κλινική και Κοινωνική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια της Gestalt.
Θα ακολουθήσει θεατρικό δρώμενο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαραβέλια, με το οποίο θα αναδεικνύονται έννοιες και θέματα που θίγονται μέσα στο βιβλίο.
28/5, στις 12.30, Ιανός, Σταδίου

Και μία Εκθεση Ζωγραφικής σε ένα βιβλιοπωλείο
Έκθεση του Αλέξανδρου Ίσαρη με τίτλο «Καλπασμοί ονείρων - 24 + 8 μικρά έργα και σχέδια» με έργα μικρών διαστάσεων, όπου κυριαρχούν η εξωτερική και η εσωτερική όψη του ανθρώπου, μέσα από πορτρέτα, ονειρικές συνθέσεις, συμπλέγματα σωμάτων και παραλλαγές από μοτίβα παλαιότερων έργων τέχνης. Ευφάνταστες συνθέσεις, με απόλυτα προσωπικό ύφος και ανατρεπτική διάθεση.
Βιβλιοπωλείο Λεμόνι, Ηρακλειδών 22, Θησείο, 210 3451.390, www.lemoni.gr. Διάρκεια έκθεσης έως 30 Ιουνίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο συγγραφέας διατρέχει τα παιδικά-εφηβικά του χρόνια στο Περιστέρι και μεταφέρει πολύ ζωντανά τις εικόνες με νοσταλγία και νοιάξιμο για τους ήρωες του και πρωταγωνιστές στο κινηματογραφικό έργο της ζωής του
Ένα πρώιμο, αυτοβιογραφικό έργο του Μπουλγκάκωφ, που φέρνει στο φως τον εσωτερικό κόσμο ενός γιατρού την ώρα που διαμορφώνεται - με σύμμαχο μόνο τη συνείδησή του
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
«Aξίζει να προσπαθήσουμε αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε άλλη επιλογή»
Από το Μπουένος Άιρες στην Αθήνα, με μια ιστορία βίας
Ιστορικές μελέτες και μαρτυρίες φωτίζουν πρόσωπα και γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα.
Οι Μι Δέλτα και Δημήτρης-Κρις Αγκαράι ζωντανεύουν λέξεις και εικόνες σε ένα graphic novel που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως
Στο βιβλίο «Αυτοβιογραφία του κόκκινου» η Κάρσον απελευθερώνει τον Γηρυόνη από τα στερεότυπα του μύθου σύμφωνα με τον οποίο σκοτώνεται από τον ημίθεο Ηρακλή
Ποιητές από όλη τη Μεσόγειο συναντιούνται στην Αθήνα
Μην πιστεύετε διάφορα άρθρα που ανακοινώνουν τον θάνατο του βιβλίου, υπερβάλλουν και μας τρομοκρατούν τζάμπα και βερεσέ εμάς τους βιβλιόφιλους
Μια «επανεκκίνηση» με ελληνικό πρόσημο
Η Ευαγγελία Κακούρου μετατρέπει τον φόβο του οδοντιάτρου σε μια ευφάνταστη περιπέτεια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Μια χαλαρή συλλογή κειμένων, γραμμένων με διαφορετικό ύφος, υψηλής αισθητικής και υποβρύχιου στοχασμού
Η ζωή και το έργο του Έλληνα ποιητή που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας
Ένα επίκαιρο μυθιστορηματικό δοκίμιο με απαντήσεις για τα υδατικά προβλήματα από τον Ομ. Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής στο ΑΠΘ
Το έργο του διερευνά συχνά ζητήματα ποίησης, ιστορίας και λογοτεχνίας
Το μυθιστόρημα «Η βιβλιοθήκη των ανήσυχων κόσμων» του Ξενοφώντα Μπρουντζάκη (Εκδόσεις Οξύ) κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Τα βιβλιοπωλεία δεν είναι εκεί για να πουλάνε — απλώς — βιβλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.