- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ο Τιάγκο Ροντρίγκες επιστρέφει στη Στέγη
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν έρχεται για λίγες μέρες στην Αθήνα
Ο Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη από τις 7 έως τις 12 Μαΐου: το αφιέρωμα περιλαμβάνει δυο θεατρικά έργα και ένα Masterclass
Από τις 7 έως τις 12 Μαΐου, ο Τιάγκο Ροντρίγκρες επιστρέφει στη Στέγη σε ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει δύο παραστάσεις, οι οποίες διερευνούν τη σχέση μνήμης, απόστασης και συλλογικής εμπειρίας αλλά και ένα masterclass.
Αφιέρωμα στον Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη: τι περιλαμβάνει
Η αρχή του αφιερώματος στον Τιάγκο Ροντρίγκρες στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση γίνεται με την «Απόσταση», το πιο πρόσφατο έργο του δημιουργού, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν μόλις το 2025. Το έργο αφηγείται την ιστορία ενός πατέρα και μιας κόρης που ζουν σε διαφορετικούς πλανήτες -εκείνος στη Γη, εκείνη στον Άρη. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα κοντινό μέλλον -το 2077- όπου η ανθρωπότητα φαίνεται να δοκιμάζεται. Μέσα από αυτή τη συνθήκη, ο Ροντρίγκες εξετάζει τις μεταβαλλόμενες μορφές της οικογένειας, τη σχέση γενεών, αλλά και την ένταση ανάμεσα στην προσωπική επιλογή και τη συλλογική μοίρα ( 7 έως 10 Μαΐου | Κεντρική Σκηνή).
Ακολουθεί το «By Heart», μια παράσταση-ορόσημο για τον ίδιο τον δημιουργό, η οποία επιστρέφει στη Στέγη δέκα χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση. Στο έργο αυτό ο Ροντρίγκες ανεβαίνει ο ίδιος στη σκηνή μαζί με δέκα θεατές, οι οποίοι καλούνται να αποστηθίσουν ένα σονέτο του Σαίξπηρ, που τους το διδάσκει στα ελληνικά αυτή τη φορά. Όπως έχει αναφέρει, «η παράσταση είναι η απεικόνιση της αναζήτησης αυτού του μοναδικού βιβλίου που θα είχε στη μνήμη της η γιαγιά μου, όταν τα μάτια της θα την πρόδιδαν». Η διαδικασία αυτή μετατρέπεται σε μια ζωντανή εξερεύνηση της μνήμης, της προφορικότητας και της πολιτισμικής συνέχειας, αναδεικνύοντας τη σημασία της αποστήθισης ως πράξης διατήρησης της γνώσης και της ελευθερίας της σκέψης (11 & 12 Μαΐου | Κεντρική Σκηνή).
Παράλληλα με τις παραστάσεις, το αφιέρωμα πλαισιώνεται από δύο δράσεις που εμβαθύνουν στο έργο και τη μεθοδολογία του δημιουργού. Στις 9 Μαΐου, στη Μικρή Σκηνή, θα πραγματοποιηθεί το masterclass «Η Κουζίνα», όπου ο Τιάγκο Ροντρίγκες θα παρουσιάσει τη δημιουργική του διαδικασία, από τη σύλληψη της ιδέας έως την τελική σκηνική μορφή. Επιπλέον, στις 11 Μαΐου, μετά την παράσταση «By Heart», θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο παρουσιάστηκε για λίγες παραστάσεις στη Στέγη για δεύτερη σεζόν «Ο χορός των εραστών», η πρώτη του σκηνοθεσία στα ελληνικά, που έκανε πρεμιέρα την περασμένη σεζόν, με τον Νίκο Καραθάνο και τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου στους κεντρικούς ρόλους, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του αφιερώματος:
«Η Απόσταση»
7 έως 10 Μαΐου, Κεντρική Σκηνή
«By Heart»
11 & 12 Μαΐου 2026, Κεντρική Σκηνή
11 Μαΐου 2026: Συζήτηση με το κοινό μετά την παράσταση
Masterclass «Η Κουζίνα»
9 Μαΐου, 11:00–14:00, Μικρή Σκηνή
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκοτεινά ανθρώπινα μονοπάτια και αδιέξοδες σχέσεις επί σκηνής
Αυτό που περιμένουμε είναι να δημιουργηθεί και να υποστηριχθεί σοβαρά μια σκηνή για τα εκλεκτά ελληνικά έργα του 20ού αι. Και να ανατεθεί στους καλύτερους συγγραφείς μας να γράψουν νέα.
Μια γυναικεία φιγούρα- σύμβολο, ένας ρόλος-σταθμός και μια νέα θεατρική σκηνή
Η αντιφατική δύναμη της μητρικής αγάπης
Όταν η μάχη για φαγητό οδηγεί σε ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων
Μια πολυεπίπεδη προσέγγιση στη ζωή και το έργο της Πατρίσια Χάισμιθ
Εξερευνώντας την αγάπη, την εξουσία και την ανθρώπινη ανάγκη για αποδοχή
Ο ξένος δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε…
Ουσιαστική επικοινωνία, συντροφικότητα, τρυφερότητα, οι βασικές ανάγκες που τείνουμε να ξεχνάμε…
Δύο αδελφές, μία παράδοξη ιστορία
Μια διαφορετική κωμωδία όπου το κοινό αποφασίζει για τη ζωή του πρωταγωνιστή
Ο σημαντικός σκηνοθέτης έρχεται στην Ελλάδα με τέσσερις θεατρικούς μονολόγους
Ο γνωστός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο Κοιμώμενος Χαλεπάς- Σάλος Άγιος» στο θέατρο Καλιρρόης
Γιάννης Τσορτέκης και Έλενα Μαυρίδου αναμετρώνται με ένα έργο για την επιθυμία, την κοινωνική ανισότητα, την έλξη και την καταστροφική δύναμη της εξουσίας.
Ένα ταξίδι στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης
Μια μουσική κωμωδία με σαρκοβόρες διαθέσεις
Παραστάσεις που θέτουν ερωτήματα γύρω από την ηθική, την ελευθερία, τη χειραγώγηση και την αυτοδιάθεση
Όταν σβήνουν οι κάμερες μιας τηλεοπτικής εκπομπής...
Iσορροπώντας ανάμεσα στο καυστικό χιούμορ και το βαθύ δράμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.