- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μία hardcore «Ερωφιλη» στο θέατρο Σημείο
Μία παράσταση για εφήβους και… μεγαλύτερους εφήβους σε μουσική Γιάννη Χαρούλη
«Μια φουσκαλίδα του νερού όλα τα βάσανα των ανθρώπων…»
Ερωφίλη του Γεώργιου Χορτάτζη…. Ο νους σου πάει σε μία παράσταση «συμβατική» με αναγεννησιακά κοστούμια, ηθοποιούς ντυμένους με ρούχα εποχής να μιλάνε σε ίαμβο δεκαπεντασύλλαβο. Κι όμως αυτή η Ερωφίλη είναι βγαλμένη από τα σκοτεινά παραμύθια του σήμερα. Δουλεμένη έτσι ώστε να αφορά εφηβικό κοινό και με πρωτότυπη μουσική γραμμένη από τον Γιάννη Χαρούλη, έτσι όπως δεν τον έχετε ξανακούσει. Μια «Ερωφίλη» που έχει να σου πει πολλά: για το «σήμερα», για το «χθες» για το «αύριο»…. Γενικώς, έχει να σου πει πολλά!
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Αδάμης μας μιλάει για την παράσταση
«Η παράσταση προέκυψε από την ανάγκη μας να κοινωνήσουμε αυτό το σπουδαίο κείμενο στα παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων με ένα πιο σύγχρονο τρόπο. Άλλωστε, το κείμενο το διδάσκονται σαν ύλη στο σχολείο. Θελήσαμε λοιπόν να το έχουν και ως εικόνα και προσπαθήσαμε να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι για την καλύτερη πρόσληψή του», μας είπε ο Δημήτρης Αδάμης.
Το έργο για να θυμίσω λίγο την ιστορία, εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο. Εκεί, ο βασιλιάς της χώρας, σκληρός και ανελέητος, έχει μια κόρη, την Ερωφίλη. Στην αυλή του ανακτόρου ζει και ο Πανάρετος. Οι δύο νέοι ερωτεύονται και συνάπτουν μυστικό γάμο. Όταν ο βασιλιάς ζητά από την κόρη του να την παντρέψει με βασιλικά προξενιά που του έχουν στείλει, εκείνη αρνείται. Η οργή του βασιλιά μεγαλώνει όταν ανακαλύπτει τον έρωτα μεταξύ των δύο νέων. Σκοτώνει τον Πανάρετο και προσφέρει τα μέλη του για δώρο στην Ερωφίλη. Εκείνη αυτοκτονεί και στο τέλος ο χορός σκοτώνει το βασιλιά. Το έχουμε πολλοί στο μυαλό μας σαν μία τραγική ερωτική ιστορία, όπως αυτή του Ερωτόκριτου με την Αρετούσα.
«Φαίνεται στην αρχή μια ερωτική ιστορία δύο ανθρώπων» λέει ο κ. Αδάμης. «Η δεύτερη ανάγνωση όμως φέρνει στο επίκεντρο την ακαμψία που προκαλεί πολλές φορές η εξουσία και κατ’ επέκταση πως επηρεάζονται οι σχέσεις των ανθρώπων από τις κάθε λογής εξουσίες. Ο βασιλιάς Φιλόγονος έχει αλλοτριωθεί τόσο από την εξουσία που δεν αναγνωρίζει ούτε τα πιο προσφιλή, συγγενικά του πρόσωπα, ούτε την ίδια του την κόρη».


Σωματικό θέατρο
Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του «σωματικού θεάτρου». «Αντί, δηλαδή να ξεκινήσεις από τα λόγια, ξεκινάς από το σώμα. Είχα την τύχη να έχω εξαιρετικούς ηθοποιούς που σε κάθε πρόβα κουβαλούσαν μαζί το “σακίδιο” με όλες τις ικανότητές τους». Μαζί με το κείμενο, το σώμα είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί για να «περάσουν» το μήνυμα του έργου. Στην παράσταση σχεδόν όλοι οι ηθοποιοί εναλλάσσονται σε όλους τους ρόλους με ένα υπέροχο εύρημα με… ορθοπεδικά εξαρτήματα. Δε θέλω να αποκαλύψω περισσότερα, όμως είναι εξαιρετικό να βλέπεις πως οι ηθοποιοί από Πανάρετος μετατρέπονται σε υπηρέτης και από Ερωφίλη σε βασιλιά. Όπως μας είπαν οι ηθοποιοί (Έλενα Αρβανίτη, Βάσω Μορφιαδάκη, Πέτρος Ιωάννου και Σταύρος Γιαννακόπουλος), οι οποίοι ερμήνευαν με περίσσια άνεση και με βελούδινη και ταυτόχρονα αιχμηρή παρουσία τους ρόλους τους: «Αλλάζουμε τους ρόλους γιατί, εκτός των άλλων, θέλαμε να δείξουμε ότι ο καθένας μπορεί να περάσει από πολλούς ρόλους στη ζωή».

Από τον Χορτάτζη στον Χαρούλη
Ένα ακόμα «ατού» της παράστασης πέραν από τις στιβαρές ερμηνείες και την ευρηματική σκηνοθεσία είναι η πρωτότυπη μουσική δια χειρός Γιάννη Χαρούλη. Ο Δημήτρης Αδάμης μίλησε πολύ ένθερμα για τη συνεργασία του με τον Χαρούλη: «Σκεφτόμουν ότι ήθελα να βάλω στη διαδικασία έναν άνθρωπο που να είναι αναγνωρίσιμος από τη νεολαία και να είναι πρόθυμος να κάνει μία υπέρβαση. Αποδέχτηκε άμεσα την πρόταση και συμφωνήσαμε και οι δύο ότι δεν θα θέλαμε να ακούσουμε αυτό που θα περίμεναν οι άλλοι ότι θα άκουγαν από το Γιάννη Χαρούλη.
Νομίζω ότι η μουσική του Γιάννη ήταν ένας ακόμα «κρίκος» που ενώνει τα νέα παιδιά με το κείμενο της Ερωφίλης. Και φυσικά ήταν πολύ χρήσιμη η παρουσία του στις πρόβες και πέραν της μουσικής σύνθεσης. Ένας άνθρωπος με κρητική καταγωγή και ρίζες σίγουρα «βλέπει» το έργο από πολύ διαφορετική σκοπιά».
Οι παραστάσεις είναι κυρίως πρωινές για σχολεία. Μετά από κάθε παράσταση οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης μιλάνε με τα παιδιά: «…για να ακούμε κι εμείς απόψεις και να απαντάμε όσο μπορούμε στις ερωτήσεις». Εμβόλιμα έχει και κάποιες βραδινές ή απογευματινές τα Σαββατοκύριακα, γι’ αυτό stay tuned για να προλάβετε!

Info: Θέατρο Σημείο, Χαρ. Τρικούπη 10, πίσω από το Πάντειο , 2109229579, εισιτ. 10€, 5.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καλλιτέχνιδα μιλά για τα έργα «Καρυοθραύστης» και το «Ο Μίκυ και η παρέα του σώζουν τα Χριστούγεννα» στο Θεάτρο Αυλαία στον Πειραιά
Αποκαλύψεις και μυστικά σε μια πολυκατοικία
Μιλήσαμε με τους δύο πρωταγωνιστές της παιδικής παράστασης «In motion» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μια συζήτηση για το έργο «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία», τις υπαρξιακές και κοινωνικές αφετηρίες που τροφοδοτούν το καλλιτεχνικό του όραμα, το θέατρο και την κοινωνία
Μιλήσαμε με τον στοχαστή της σύγχρονης σκηνής, με αφορμή την παράσταση «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία» στο Θέατρο ΦΙΑΤ
Στιγμές από την πορεία της μεγάλης ντίβας που έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο
Είδαμε την παράσταση στο Hood Art Space και μιλήσαμε με τους συντελεστές για την επαφή μας με το χαμένο συναίσθημα
Εκατό χιλιάδες ευρώ τώρα ή ένα εκατομμύριο σε δέκα χρόνια; Εσύ τι θα επέλεγες; Πόσο κοστίζουν οι αρχές μας; Μπορεί μια απλή ερώτηση να διαλύσει μια σχέση;
Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Τα άνθη του κακού» στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και μιλήσαμε στον συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου
Ζωντανός διάλογος στις 7 Δεκεμβρίου με τίτλο «Θέατρο Σήμερα» - Οι ώρες και οι ημέρες της παράστασης «Μνήμη | Λήθη»
Ένα έργο λόγου και εσωτερικής έντασης, μια υπαρξιακή μονομαχία για το τι αξίζει να κρατήσει έναν άνθρωπο στη ζωή
Η μεγάλη παραγωγή κάνει πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2026
Μία πτήση. Μία έκρηξη. Μία δίκη. Οι θεατές στον ρόλο των ενόρκων.
Το αλληγορικό παραμύθι του βραβευμένου Γιάννη Ξανθούλη είναι ένας ύμνος για την αγάπη, την ισότητα, την ελευθερία, τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Ένα αναλόγιο-μαραθώνιος για τα δικαστικά έξοδα επιζωσών έμφυλης βίας
Η νέα σατιρική κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα για την παράνοια της καθημερινότητας
Η Νικολέτα Βλαβιανού ερμηνεύει δυο μονολόγους επί σκηνής, το «Μια γυναίκα μόνη» του Ντάριο Φο και το «Η Μαμά-Φρικιό» της Φράνκα Ράμε
Μια παραβολή για τα γηρατειά, μια κωμωδία που εγείρει μια ολόκληρη σειρά προβληματισμών για τη συχνά σκληρή μοίρα των ηλικιωμένων στην κοινωνία μας
Μια μουσική κωμωδία για τα «κακώς κείμενα» του ελληνικού θεάτρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.