Θεατρο - Οπερα

Θέατρο-Χορός: 9 παραστάσεις για τις 23-29 Μαΐου

Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου στο Εθνικό, οι Rimini Protokoll στο ADAF, «Madama Butterfly» από τη MET, «Pie in the Sky» στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 917
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Madama Butterfly" από τη ΜΕΤ
"Madama Butterfly" από τη ΜΕΤ

Θέατρο-Χορός: Ανεβάζουν αυλαία σε Εθνικό Θέατρο, Athens Digital Arts Festival, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ολύμπια, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, press.a, Palm Tree-MCA, Θέατρο 104

Από την Κύπρο στο Εθνικό Θέατρο
Κυπριακές παραγωγές της προηγούμενης σεζόν ταξιδεύουν και φέτος στην Αθήνα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου. Έτσι, την Παρασκευή η Ομάδα «Φερέφωνο» και η Μαρία Κυριάκου παρουσιάζουν το «Λόγια στο στόμα» του Κίραν Χέρλι, μια ιστορία για την απροσδόκητη συνάντηση δυο διαφορετικών ανθρώπων, του έφηβου Ντέκλαν (Ανδρέας Δανιήλ) και της 46χρονης συγγραφέως Λίμπι (Μέλανη Στέλιου). Την Κυριακή, στην «Κίτρινη ταπετσαρία», η Αντωνία Χαραλάμπους προσεγγίζει τον κόσμο μιας γυναίκας που πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη και ο γιατρός-σύζυγός της την απομονώνει σε ένα εξοχικό σπίτι. Το έργο της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν σκηνοθετεί η Μαρία Ιόλη Καρολίδου.
Εθνικό Θέατρο, 24 & 26 Μαΐου στις 20:30

"Η κίτρινη ταπετσαρία"
"Η κίτρινη ταπετσαρία" στην Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου © Δημήτρης Λούτσιος

Οι Rimini Protokoll στο ADAF
Για την περφόρμανς «Uncanny Valley» η διάσημη γερμανική ομάδα και ο Stefan Kaegi συνεργάζονται με τον θεατρικό συγγραφέα Thomas Melle, ο οποίος επέτρεψε τη δημιουργία ενός αντιγράφου του. Το ανθρωπόμορφο ρομπότ παίρνει τη θέση του και θέτει ερωτήσεις. Τι σημαίνει, όμως, για το πρωτότυπο όταν ένα animatronic αναλαμβάνει τον έλεγχο; Μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό του μέσω του ηλεκτρονικού του αντιγράφου; Ανταγωνίζονται ή βοηθούν το ένα το άλλο; Μια παράσταση στην αιχμή των προβληματισμών που ανακύπτουν από την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη έρχεται στο Athens Digital Arts Festival.
Εθνικό Θέατρο – Rex, 24 & 25 Μαΐου

Η παράσταση Uncanny Valley των Rimini Protokoll στο 20ό Athens Digital Arts Festival

Μια Μπαττερφλάυ από τη Νέα Υόρκη
H συγκλονιστική «ιαπωνική τραγωδία» του Τζάκομο Πουτσίνι «ταξιδεύει» σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από την MET στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Τον ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο της αιθέριας γκέισας Τσο-Τσο-Σαν, η οποία ερωτεύεται παράφορα έναν αξιωματικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που την προδίδει, οδηγώντας τη στην καταστροφή, ερμηνεύει η σοπράνο Άσμικ Γκριγκόριαν. Μαζί της στην παραγωγή που υπογράφει ο Άντονι Μινγκέλα, ο τενόρος Τζόναθαν Τέτελμαν, η μεσόφωνος Ελίζαμπεθ Ντε Σόνγκ και ο βαρύτονος Λούκας Μήτσεμ.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 25 Μαΐου στις 19:55 

Τραγουδώντας την πίστη της Πηνελόπης
Την μοναδική όπερα του Γκαμπριέλ Φωρέ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συναυλιακή μορφή το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Μετά την «Αδελφή Βεατρίκη», ο αρχιμουσικός Πιερ Ντυμουσό και η σοπράνο Κατρίν Ινόλντ επιστρέφουν για να ξετυλίξουν μέσα από την «Πηνελόπη» την ιστορία της συντρόφου του μυθικού Οδυσσέα και συμβόλου της συζυγικής αφοσίωσης.
Ολύμπια, 23 Μαΐου στις 20:00

Κατρίν Ινόλντ
Κατρίν Ινόλντ © Studio Kominis

Μικροί και μεγάλοι στον χορό
Αν θέλεις να δεις μια χορογραφία με τα μικρά σου αλλά και ν’ αυτοσχεδιάσετε τη δική σας, ραντεβού στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στις 25/5 θα παρακολουθήσετε το «Pie in the Sky» με την Γεωργία Βαρδαρού και την κόρη της Μυρτώ Sanchis Βαρδαρού και θα γνωρίσετε το πώς δομείται μια παράσταση του είδους. Ο Μάιος, πάντως, έχει «υλικό» για τους φίλους του χορού. Η γνωστή χορογράφος Μαρία Κολιοπούλου συμπράττει με 13 ερμηνεύτριες –με αναπηρία και χωρίς– στο «If I Can Not Dance, I Will Not Be a Part of Your Revolution» στο press.a (23-26/5), ενώ ο Δημήτρης Μυτιληναίος με το «Hardpop» εξετάζει πιθανές συγκλίσεις αλλά και τις αποκλίι σεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα στο Palm Tree-MCA (27/5-2/6).

"Pie in the sky"
"Pie in the sky" στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Με καινούργιες «Πατούσες»
Η Μαρία και ο Πέτρος, κολλητοί φίλοι και συγκάτοικοι, ανοίγουν κανάλι σε συνδρομητική πλατφόρμα ενήλικου περιεχομένου. Ξεκινούν δείχνοντας μόνο τις πατούσες τους, εφευρίσκοντας, όμως, συνέχεια νέους τρόπους να προσθέτουν μια καλλιτεχνική αξία σε αυτό. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος προκειμένου να επιβιώσει; Φέρνουν τα λεφτά την ευτυχία; Πόσο μας έχουν «καταπιεί» οι νέες τεχνολογίες; Ο Πάνος Ζυγούρος σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με την Μαριάμ Ρουχάτζε στο νέο του θεατρικό.
Θέατρο 104, 24 Μαΐου έως 30 Ιουνίου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τραβιάτα" από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο
Το καλοκαίρι 2024 σε ΕΛΣ, Μέγαρο, Πειραιά και στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

«Τραβιάτα», «Κάρμεν» και «Σαρλότ» από την ΕΛΣ, «Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία» από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Φεστιβάλ Αθηνών, οι «Κουταλιανοί» στο Μέγαρο κ.ά.

Όλοι κοιτούν το σαπούνι. Από αριστερά: Αναστάσης Γεωργούλας, Αρετή Πολυμενίδη, Δημήτρης Λώλης, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος. © Γιώργος Μάνος
Το Σαπούνι: Μια ωδή στην ελαφρότητα με τον τρόπο των ντανταϊστών

Το έργο του Φρανσίς Πονζ παρουσιάστηκε από τη νεοσύστατη ομάδα Πλατς τον περασμένο χειμώνα στην «Κάμιρος» και ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη πριν λίγες μέρες. Επιστρέφει στην Αθήνα τον χειμώνα.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.