Θεατρο - Οπερα

Αγγέλων Βήμα: Κλασικά αγαπημένα αλλά και μιούζικαλ

Τέσσερα vintage έργα, ένα καινούργιο μιούζικαλ και μια θεατρική φωνή από την Αλγερία μας φέρνουν φέτος στο διατηρητέο της Σατωβριάνδου

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 890
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Υπόθεση Παραντάιν» στο Αγγέλων Βήμα
«Υπόθεση Παραντάιν» στο Αγγέλων Βήμα

Αγγέλων Βήμα: έξι παραστάσεις για τη σεζόν 2023-24

Πορεύεται για δεκαεννέα χρόνια με αγάπη για το θέατρο, τη μουσική και τις τέχνες κι έτσι πολυσυλλεκτικό αποδεικνύεται το πρόγραμμά του και φέτος. Ακάματη «ψυχή» του Αγγέλων Βήμα, η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου έχει καταρτίσει τρεις ενότητες παραστάσεων που φλερτάρουν με τον λόγο των κλασικών (Τα vintage που αγαπάμε) και το μουσικό θέατρο, ενώ ανοίγει το βλέμμα μας και στη θεατρική γραφή από την Αλγερία. Και, φυσικά, δεν λείπουν από τα καλέσματά του τα δωρεάν σεμινάρια τέχνης.

Αγγέλων Βήμα: «Τα 4 vintage που αγαπάμε»

Από τις σελίδες των βιβλίων ή τη μεγάλη οθόνη, αλλά και με την υπογραφή διάσημων δημιουργών οι χαρακτήρες που θα συναντήσουμε στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα.

Πρώτη νέα πρεμιέρα η «Υπόθεση Παραντάιν», μια παράσταση που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Χίτσενς, το οποίο κέντρισε και τα σκηνοθετικά αντανακλαστικά του μεγάλου κινηματογραφιστή Άλφρεντ Χίτσκοκ. Εμπνευσμένο από δύο πραγματικές υποθέσεις δολοφονιών, το έργο σκιαγραφεί την αρχέγονη δύναμη επιρροής της γυναίκας και τις καταστροφικές συνέπειες του ερωτικού πάθους. Στο επίκεντρο, η κυρία Παραντάιν κατηγορείται πως δηλητηρίασε τον σύζυγό της, έναν πλούσιο και επιφανή απόστρατο συνταγματάρχη και ήρωα πολέμου. Αναλαμβάνοντας την υπεράσπισή της, ο ανερχόμενος δικηγόρος σερ Μάλκολμ Κην δεν αργεί να υποκύψει στη γοητεία της. Τη θεατρική διασκευή υπογράφει η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου και τη σκηνοθεσία ο Αλέξιος Κοτσώρης. Η παράσταση θα παίζεται από τις 11 Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00.

Κινηματογραφικές περγαμηνές και… δικαστική αφετηρία έχει και η χειμερινή πρεμιέρα, καθώς ο κεντρικός χώρος πολιτισμού ανεβάζει το θρυλικό «Chicago». Το θεατρικό της Maurine Dallas Watkins που αποτέλεσε τη βάση για την πολυβραβευμένη ταινία-μιούζικαλ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην εγχώρια σκηνή με το πλήρες κείμενό του. Με το αιχμηρό της χιούμορ, η Αμερικανίδα συγγραφέας «χτυπά» τους θεσμούς της διαβόητης πόλης της ποτοαπαγόρευσης και του Αλ Καπόνε, μιας κοινωνίας που μαστίζεται από τη διαφθορά και την ευνοιοκρατία. Στρέφει τα βέλη της στους πάντες: την αστυνομία, τις δικαστικές και σωφρονιστικές αρχές, την οργανωμένη φιλανθρωπία, τον Τύπο και την τάση του να προβάλλει κοινούς εγκληματίες μετατρέποντάς τους σε είδωλα. Από τις 4 Δεκεμβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00.

«Chicago», σε σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου
«Chicago», σε σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Μέχρι τότε, βέβαια, οι φίλοι του Αγγέλων Βήμα μπορούν να αναζητήσουν στις προτάσεις του και το «Ελισάβετ, γυναίκα από σύμπτωση» που σκηνοθετεί η Μαίη Σεβαστοπούλου, μία εκρηκτική σάτιρα με την υπογραφή του μεγάλου θεατρίνου που εξόργιζε την εξουσία, του Ντάριο Φο (από 15 Νοεμβρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 20:00). Για λίγες παραστάσεις επιστρέφει και η περσινή παραγωγή «Ανατολικά της Εδέμ» με αφετηρία το μυθιστόρημα του Νομπελίστα Τζον Στάινμπεκ, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Ανδρονίκης Αβδελιώτη. Από τις 10 Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή στις 20:00.

Η Μαίη Σεβαστοπούλου σκηνοθετεί την παράσταση«Ελισάβετ, γυναίκα από σύμπτωση»
Αγγέλων Βήμα: Η Μαίη Σεβαστοπούλου σκηνοθετεί την παράσταση«Ελισάβετ, γυναίκα από σύμπτωση»

«Απόψε, στου Πανάγαθου!»: Μια μουσικοθεατρική παράσταση από τον… πάνω κόσμο

Μετά τις «Πόρνες στα Βούρλα ή Κάτι να μείνει από μένα», το καινούργιο μιούζικαλ που γράφει και σκηνοθετεί η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου μας μεταφέρει «Απόψε, στου Πανάγαθου!». Θέλοντας να διασκεδάσει την ανία του ο Κύριος φέρνει κοντά του δύο ιερά τέρατα της μουσικής που, πάνω στη γη, δεν συναντήθηκαν ποτέ: τη Μαρίκα Νίνου του λαϊκού και τον Νίκο Γούναρη του ελαφρού σκοπεύοντας να τους βάλει να συγκρουστούν. Δεν λογάριαζε, όμως, την άφιξη στον ουρανό της κυρίας Ευαγγελίας Μαργαρώνη, πιστής πιανίστα του Βασίλη Τσιτσάνη επί δεκαετίες…

Χώρα αναφοράς - Αλγερία

Μετά τα αφιερώματα σε έργα από την Ινδία, τη Μαλαισία, την Αυστραλία, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Κίνα, την Ιαπωνία κ.ά., η δημιουργός του Αγγέλων Βήμα μας συστήνει το «Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους» του Abdelkader Alloula. Η παράσταση έρχεται τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Αλγερινού συγγραφέα και θεατρανθρώπου, ο οποίος βγαίνοντας από το σπίτι του δέχθηκε ένοπλη επίθεση τρομοκρατών της GIA. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο 2024.

INFO:
Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, 210 5242211, www.aggelonvima.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ