Θεατρο - Οπερα

Επί Κολωνώ: Με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία

Το σύγχρονο ελληνικό έργο και η διεισδυτική ματιά στον κόσμο μάς βρίσκουν σταθερά θέση στη φιλόξενη στέγη της Ομάδας Νάμα

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 890
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τάο
Τάο

Επί Κολωνώ: Οι θεατρικές παραστάσεις της σεζόν 2023-24 

Τι θα δούμε στο Θέατρο Επί Κολωνώ το 2023-24

Στέλιος Κασόνγκο

Στέλιος Κασόνγκο

Στη φθινοπωρινή Αθήνα του σήμερα, ο Χρήστος κληρονομεί από τον πατέρα του μια ημιυπόγεια αποθήκη όπου ονειρεύεται να στεγάσει έναν μουσικό χώρο. Το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή με συμπαραστάτη τον αγαπημένο του φίλο Στέλιο Κασόνγκο, μετανάστη τρίτης γενιάς από τη βόρεια Κένυα και μεγαλωμένο στον Βύρωνα. Όλα φαίνεται να κυλούν ομαλά, μέχρι που εμφανίζεται ο Άλκης, ο ετεροθαλής αδελφός του Χρήστου, που θα περιπλέξει τα πράγματα και θα ανασύρει στην επιφάνεια μυστικά, αλλά και δηλητηριώδεις εκφάνσεις της κοινωνίας.

Κοινωνικό δράμα με πικρό χιούμορ, το κείμενο που έγραψε ο Γιώργος Χατζηνικολάου μετά από έρευνα της Ομάδας Νάμα αντλεί από τα προβλήματα της μαύρης κοινότητας και αγγίζει τα άκρως επίκαιρα ζητήματα του ρατσισμού, των διακρίσεων, αλλά και της απληστίας του ανθρώπου σε μια κοινωνία που οπισθοδρομεί και κρύβεται πίσω από τις πληγές της. Μάλιστα, ο ρόλος του τίτλου είναι εμπνευσμένος από τη διαδρομή και τις εμπειρίες του Σαμουήλ Ακίνολα που υποδύεται τον κεντρικό χαρακτήρα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η έμπειρη Ελένη Σκότη.

ℹ Παραστάσεις Πέμπτη-Σάββατο στις 21:15

Ο Γάμος

Ο Γάμος

Σε μια εποχή που εξακολουθούν να απασχολούν την ειδησεογραφία γυναικοκτονίες και περιστατικά άνισης και προσβλητικής μεταχείρισης, το έργο που ο Μάριος Ποντίκας κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ήρθε να μιλήσει με γλώσσα και εικόνες αιχμηρές σαν ακονισμένο ξυράφι στο θεατρόφιλο κοινό.

Στην κεντρική σκηνή θα ξετυλίγεται, λοιπόν, για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, η ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που βιάζεται αλλά δέχεται κατόπιν και αλλεπάλληλους «βιασμούς» από την οικογένεια, την κοινωνία και τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης. Η ίδια βρίσκεται «καθηλωμένη», αμέτοχη και ανυπεράσπιστη, ενώ ο περίγυρός της έχει λόγο γι’ αυτό που της συνέβη και δικαίωμα πάνω στο σώμα της που γίνεται πεδίο συγκρούσεων. Αρνούμενη να δεχτεί τη συμβιβαστική λύση του γάμου με τον βιαστή της, οδηγείται στην αυτοπυρπόληση και γίνεται ένα τραγικό σύμβολο αξιοπρέπειας. Παίζουν: Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Κάτσενου, Αθανασία Κουρκάκη, Ελωρίς Αλπανίδου.

ℹ Παραστάσεις Τετάρτη & Κυριακή στις 18:15

Αντίο κύριε Χάφμαν

Αντίο κύριε Χάφμαν

Στο Παρίσι του 1941 διαδραματίζεται το έργο του Ζαν-Φιλίπ Νταγκέρ που μας συστήνει η Ομάδα Νάμα σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη και καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Χατζηνικολάου. Εκεί όπου ο εβραϊκής καταγωγής σχεδιαστής και έμπορος κοσμημάτων Ζόζεφ Χάφμαν, τον οποίο ερμηνεύει ο Αντώνης Καφετζόπουλος, προσπαθεί να διασώσει την οικογένειά του από την απειλή των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Μην προλαβαίνοντας ο ίδιος να διαφύγει, αναγκάζεται να κρυφτεί στο υπόγειο του καταστήματός του που πλέον έχει εμπιστευθεί στον βοηθό του, Φρανσουά. Καθώς εντείνεται ο ζόφος της ναζιστικής κατοχής, ο Πιερ θα μετατραπεί προοδευτικά σε δυνάστη του εγκλωβισμένου Ζόζεφ.

Γνώριμη και από την κινηματογραφική της διασκευή προ διετίας, με τους Ντανιέλ Οτέιγ, Ζιλ Λελούς και Σάρα Ζιροντό στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η ιστορία θα συναντήσει το θεατρικό κοινό μέσα από τις ερμηνείες και των Γιάννη Λεάκου, Αθανασίας Κουρκάκη, Δημήτρη Μαζιώτη και Ηρώς Πεκτέση.

ℹ Πρεμιέρα τον Ιανουάριο 2024

Τάο

Τάο

Μία ακόμα περσινή παραγωγή, που αγκάλιασε το κοινό, συνεχίζει την πορεία της. Ο λόγος για το «Τάο» του Γιώργου Καφετζόπουλου που σκηνοθετεί η Δανάη Σπηλιώτη και μας μεταφέρει στο σαλόνι του ξοφλημένου αρχιμαφιόζου Ανδρέα Καραμούτσου. Εκεί που ο γιος του, Γιάννης, προσπαθεί να τον πείσει να τον βοηθήσει να ανέβει στην ιεραρχία της νύχτας και ο Μωυσίδης, ο νέος βαρόνος της νύχτας, έρχεται να επιβάλει τον δικό του νόμο. Με τους Αντώνη Καφετζόπουλο, Θοδωρή Σκυφτούλη και Γιώργο Καφετζόπουλο. Κάθε Δευτέρα, Τρίτη στις 21:00 και Κυριακή στις 21:15.

Scarmface

Scarmface

Το ρεπερτόριο των παραγωγών του Επί Κολωνώ συμπληρώνει η παντομιμική παράσταση «Scarmface», σε κείμενο και σκηνοθεσία Johnny O, μια δουλειά εμπνευσμένη από τη χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου και την πρωτότυπη ταινία «Ο σημαδεμένος» του 1932.

Παραστάσεις: Τετάρτη στις 21:15

OFF-OFF ATHENS 2023

Γυναία γραφ-Οίδα
Γυναία γραφ-Οίδα

Τον Μάιο του 2024 στην Κεντρική Σκηνή ανανεώνουν το ραντεβού τους με το κοινό τέσσερις από τις παραστάσεις του νεανικού θεατρικού φεστιβάλ OFF-OFF ATHENS 2023, δίνοντας έτσι τη σκυτάλη στη διοργάνωση της νέας χρονιάς. Συγκεκριμένα ο «Μονόκερως», ένα παραμύθι ενηλικίωσης, σε σκηνοθεσία Απόστολου Καμιτσάκη· η «Γυναία γραφ-Οίδα», μια περφόρμανς εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο Ελληνίδων ζωγράφων, από την ομάδα Primo Gradu· το «Goldfish» από την ομάδα Pleü σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κυπραίου και η «βάιζα» που υπογράφει σκηνοθετικά η Χριστίνα Ματθαίου.

Goldfish
Goldfish

Θέατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12, 2105138067, www.epikolono.gr 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ