Θεατρο - Οπερα

Αφιέρωμα Εθνική Λυρική Σκηνή: 5 λόγοι για να μη χάσεις το «The Last Five Years»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Δημόπουλος γράφει για το βραβευμένο μιούζικαλ που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 864
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«The Last Five Years»
© Ανδρέας Σιμόπουλος

«The Last Five Years» στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ: Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Δημόπουλος γράφει για το μιούζικαλ του Τζέισον Ρόµπερτ Μπράουν

Το δηµοφιλές µιούζικαλ «The Last Five Years» του βραβευµένου µε Τόνυ Αµερικανού συνθέτη Τζέισον Ρόµπερτ Μπράουν, ένα από τα δέκα καλύτερα µιούζικαλ του 2001 σύµφωνα µε το περιοδικό Time, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε µια φιλόδοξη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Για έξι µοναδικές παραστάσεις, στις 5, 6, 7, 12, 13 και 14 Μαΐου 2023.

Ένα έντονα συναισθηµατικό και προσωπικό µιούζικαλ δωµατίου µε θέµα δύο εικοσάρηδες Νεοϋορκέζους που βρίσκουν και χάνουν τον έρωτα στη διάρκεια µιας περιόδου πέντε χρόνων, το έργο χαρακτηρίζεται από την αντισυµβατική δοµή του, όπου η Κάθυ, η γυναίκα, αφηγείται την ιστορία αντίστροφα, ενώ ο Τζέιµι, ο άντρας, αφηγείται την ιστορία σε ευθεία χρονολογική σειρά. Οι χρονικότητες των δύο ηρώων συναντιούνται µόνο µία φορά, στον γάµο τους, που λαµβάνει χώρα στη µέση της παράστασης.

Το βραβευµένο µε βραβείο Drama Desk µιούζικαλ που έχει µεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες παρουσιάζεται σε µουσική διεύθυνση του έµπειρου Μιχάλη Παπαπέτρου και µετάφραση-σκηνοθεσία ενός ειδικού στο είδος, του πολυπράγµονα κωµικού Δηµήτρη Δηµόπουλου, η προσέγγιση του οποίου εγγυάται µια ασυνήθιστη µουσικοθεατρική εµπειρία, έξω από τα στερεοτυπικά στεγανά του αµερικανικού µουσικού θεάτρου. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερµηνεύουν η Βάσια Ζαχαροπούλου και ο Πάρις Παρασκευάδης.

Λίγο πριν την πρεµιέρα, ο Δηµήτρης Δηµόπουλος γράφει στην Athens Voice τους πέντε λόγους για να µη χάσεις κανείς το µιούζικαλ «The Last Five Years».

  1. Ένα µιούζικαλ αλλιώτικο από τα άλλα
    Μακριά από την τετριµµένη αισθητική ενός υπερθεάµατος που συνήθως χαρακτηρίζει τα µιούζικαλ, το «The Last Five Years» αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα δείγµατα των µιούζικαλ δωµατίου που επικεντρώνουν στην ουσία των ιστοριών τις οποίες αφηγούνται παρά στον επιφανειακό εντυπωσιασµό. Με µόλις δύο ερµηνευτές και εξαµελή ορχήστρα, ο συνθέτης και στιχουργός Τζέισον Ρόµπερτ Μπράουν αφηγείται µια ιστορία έρωτα δύο σύγχρονων ανθρώπων, εµβαθύνοντας και αποκαλύπτοντας πτυχές των ηρώων που όλοι θα αναγνωρίσουµε στους εαυτούς µας.
  2. Ο Τζέισον Ρόµπερτ Μπράουν
    Ένας από τους πολύ σηµαντικούς συνθέτες και στιχουργούς της σύγχρονης σκηνής, βραβευµένος µε τρία Τόνυ για τα επιτυχηµένα µιούζικαλ «Parade» (1999) και «The Bridges of Madison County» (2014), συστήνεται στο ελληνικό κοινό µε ένα από τα δηµοφιλέστερα έργα του και συνάµα το πιο αυτοβιογραφικό. Το «The Last Five Years» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και µάλιστα µεταφρασµένο, µια τακτική που συνηθίζεται σε όλες τις παρουσιάσεις του έργου εκτός αγγλόφωνων χωρών.
  3. Η µουσική
    Ένας ήχος ποπ-ροκ και φολκ, µε στοιχεία κάντρι, χαρακτηρίζει το «The Last Five Years» που συχνά θυµίζει Μπίλι Τζόελ. Ο συγκεκριµένος τραγουδοποιός αποτελεί άλλωστε µια από τις επιρροές του Τζέισον Ρόµπερτ Μπράουν, ο οποίος εµφανίζεται και ως ερµηνευτής µε την µπάντα του παρουσιάζοντας συχνά τραγούδια από τα έργα του σε µουσικές σκηνές, φιλοξενώντας αστέρια του Μπρόντγουεϊ αλλά και τραγουδιστές και τραγουδίστριες εκτός σκηνής. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η συνεργασία του µε την διάσηµη ποπ τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε, για την οποία έχει γράψει το τραγούδι «Jason’s Song (Gave it Away)», ενώ η ίδια πολύ συχνά ερµηνεύει και το τραγούδι «Still Hurting» από το «The Last Five Years».
  4. Το έργο
    To «The Last Five Years» πρωτοπαρουσιάστηκε στο Σικάγο το 2001 και αφηγείται την ιστορία της γνωριµίας, του έρωτα και του χωρισµού δύο νέων, σύγχρονων ανθρώπων. Η Κάθι, µια νέα, φιλόδοξη ηθοποιός, και ο Τζέιµι, ένας φέρελπις, ανερχόµενος συγγραφέας, γνωρίζονται, ερωτεύονται, παντρεύονται και χωρίζουν. Το ιδιαίτερο αφηγηµατικό σχήµα που στήνει ο Τζέισον Ρόµπερτ Μπράουν ξεκινά µε την Κάθι να αφηγείται την παραπάνω πορεία από το τέλος της στην αρχή, ενώ ο Τζέιµι ακολουθεί µια ευθεία γραµµική αφήγηση, από την αρχή στο τέλος. Μέσω µιας σειράς τραγουδιστικών µονόλογων παρακολουθούµε την πορεία αυτής της σχέσης, µέσα σε ένα περιβάλλον όπου το παρελθόν και το παρόν µπερδεύονται σε έναν ιστό αναµνήσεων και πράξεων, µε το ζευγάρι να συναντιέται στον ίδιο χώρο και χρόνο µόνο τη στιγµή του γάµου τους.
  5. Ο θίασος
    Μετά από µία ανοιχτή ακρόαση, όπου προσήλθαν πάνω από 160 ερµηνευτές και οι οποία εξελίχθηκε σε δύο φάσεις, επιλέχθηκαν για τους δύο ρόλους η Βάσια Ζαχαροπούλου και ο Πάρις Παρασκευάδης. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι της πανελλήνιας ελληνόφωνης παραγωγής του «The Last Five Years» έχει ήδη ριχτεί στις µουσικές και σκηνικές πρόβες µε απίστευτη όρεξη και τεράστια αγάπη για το έργο, ανακαλύπτοντας σε κάθε πρόβα ένα καινούργιο στοιχείο της Κάθι και του Τζέιµι που «χτίζουµε» για την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και το κοινό που θα παρακολουθήσει την παράσταση. Ανυποµονούν, και εγώ µαζί τους, να σας παρουσιάσουµε αυτό το τόσο ξεχωριστό µιούζικαλ δωµατίου, συστήνοντάς σας έναν σπουδαίο δηµιουργό του είδους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ