- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
«Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω» ξεκινά τις παραστάσεις του
Ένα ξεχωριστό μουσικό παραμύθι για μικρούς θεατές στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
«Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω»: Οι μικροί θεατρόφιλοι θα λατρέψουν το μουσικό παραμύθι που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Φιλοδοξεί να κατορθώσει το ιδεώδες: Να μπάσει την επόμενη γενιά θεατών στον μαγευτικό κόσμο του θεάτρου και να σκορπίσει φαντασμαγορία και συγκινήσεις σε συσκευασία παράστασης με δωρεάν είσοδο για όλους. «Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω» δεν είναι ένα απλό έργο. Είναι ένα γοητευτικό αμάλγαμα λόγου και μουσικής, με πλατό τη ροή ενός ταξιδιού αναζήτησης και πρωταγωνιστές όλους εμάς, όσους αναζητούν ένα κάλεσμα αφύπνισης και αισιοδοξίας μέσα από τη σοφία της κίνησης προς τα εμπρός.
«Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Open Plan του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, μιας σειράς πρωτότυπων ερευνητικών δράσεων και workshop που θα ξεδιπλωθούν στη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, η οποία εξαπλώνεται σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης φιλοξενώντας παραστάσεις σε απρόσμενους, μη θεατρικούς χώρους. Πρόκειται για ένα μουσικό παραμύθι της γνωστής στιχουργού Ελένης Φωτάκη, που εμπνεύστηκαν, ντύνουν μουσικά και ερμηνεύουν ζωντανά οι Φώτης Σιώτας και Αναστάσιος Μισυρλής και αφηγείται η ηθοποιός Ηρώ Μπέζου.
Το παλμαρέ των δημιουργών υπόσχεται μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία: Στιχουργός με σημαντικές συνεργασίες στο βιογραφικό της, η Ελένη Φωτάκη έχει εργαστεί σε δίσκους του Γιάννη Χαρούλη, του Μίνου Μάτσα, του Γιώργου Καζαντζή, της Λένας Πλάτωνος και της Τάνιας Τσανακλίδου, της Φωτεινής Βελεσιώτου, της Ελεωνόρας Ζουγανέλη. Έχει παράλληλα κυκλοφορήσει μια ποιητική συλλογή, ενώ «Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω» είναι το πρώτο της παραμύθι. Ο βιολιστής Φώτης Σιώτας συνεργάζεται διαχρονικά με τους Σωκράτη Μάλαμα και Θανάση Παπακωνσταντίνου, έχει αφήσει το στίγμα του σε άφθονα σχήματα της ανεξάρτητης ελληνικής σκηνής και συμμετείχε σε δεκάδες παραγωγές χορού και θεάτρου. Στην ηχητική επένδυση του «Ποταμιού...», πλαισιώνεται από τον Αναστάσιο Μισυρλή, βιολοντσελίστα με σπουδαία θητεία σε ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνεργασίες με σύνολα τζαζ μουσικής και μεγάλους θεατρικούς και μουσικούς οργανισμούς, καθώς επίσης και με θιάσους και θεατρικές ομάδες. Η Ηρώ Ελένη Μπέζου έχει δουλέψει με ορισμένους από τους πλέον εξέχοντες σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου, ενώ το 2019 τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη.
Στην παράσταση «Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω», οι πρωτότυπες συνθέσεις αναμιγνύονται με γνωστά θέματα της κλασικής μουσικής και ήχους του κόσμου. Το παραμύθι είναι εμπνευσμένο από το γαλλικό προκλασικό τραγούδι «Tourdion» (1530) του Pierre Attaingnant, που αποδόθηκε στα ελληνικά από τον Στάθη Χατζηιωαννίδη ως «Το ποτάμι». Άλλοτε με μουσική και άλλοτε με τραγούδι, οι μικροί και οι μεγάλοι θεατές θα παρακολουθήσουν την ιστορία του μικρού ποταμιού, που ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης, χωρίς να ξέρει πώς να είναι χαρούμενο: «Μια φορά κι ένα καιρό, τρία μωρά ποτάμια ξεκίνησαν ψηλά από τα βουνά, για το ταξίδι τους στον κόσμο. Το πρώτο, ήταν όμορφο πολύ και δυνατό… Το δεύτερο ποτάμι ήταν άτυχο…Το τρίτο ποτάμι, ήταν ευγενικό κι ευαίσθητο. Ένα ποτάμι αλλιώτικο από τα άλλα, ένα ποτάμι βαθιά λυπημένο, γιατί ήταν το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω». Στο δρόμο του, το ποτάμι ανακαλύπτει τη σοφία της ροής προς τα μπρος, της αέναης κίνησης και της συνέχειας. Πρόκειται για το είδος της ιστορίας που έρχεται για να προσανατολίσει το κοινό στον αστερισμό της θεατρικής μαγείας.
«Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω»
Ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά 5-9 ετών
Της Ελένης Φωτάκη
Αφήγηση: Ηρώ Μπέζου
Μουσική σύνθεση και ερμηνεία: Αναστάσιος Μισυρλής – Φώτης Σιώτας
Κυριακή 1 Νοεμβρίου, 12:00
Αρχοντικό των Μπενιζέλων, Αδριανού 96, Πλάκα
(Παράσταση για 30 άτομα)
Σάββατο 7 Νοεμβρίου, 12:00
Δημοτική αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42
(Παράσταση για 50 άτομα)
Γενικές οδηγίες
Ακολουθώντας τα μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19, ο αριθμός των θεατών διαμορφώνεται διαφορετικά σε κάθε παράσταση, ανάλογα με την έκταση κάθε χώρου.
Παρακαλείται κάθε μικρός θεατής να συνοδεύεται από έναν μόνο ενήλικα. Ένας ενήλικας μπορεί να συνοδεύει περισσότερα από ένα παιδιά.
Η είσοδος είναι δωρεάν, με απαραίτητη την κράτηση εισιτηρίων. Επικοινωνία για τα εισιτήρια αποκλειστικά στο boxoffice@greekfestival.gr. Θα πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του ενήλικα, τηλέφωνο επικοινωνίας και η παράσταση (χώρος, ημερομηνία) για την οποία ενδιαφέρεται, καθώς και το ονοματεπώνυμο και η ηλικία του παιδιού ή των παιδιών που θα συνοδεύει.
Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη πριν και κατά τη διάρκεια της παράστασης και μέχρι την αποχώρηση από το χώρο της παράστασης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια για το έργο του Στίβεν Κινγκ που παίζεται στο θέατρο Άνεσις
Ο Αστέριος Πελτέκης διασκευάζει το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή για τη χρυσή εποχή των σκυλάδικων
Η ηθοποιός υποδύεται μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της παράστασης τη ζωή και το έργο της Ανί Ερνό στην παράσταση «Τα Χρόνια»
Είδαμε την παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου και φτιάξαμε… συκώτι
Η γνωστή ηθοποιός παίζει στην παράσταση «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» στο θέατρο Ζίνα
Τελευταίες παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Το σπίτι στην Εθνική- Ένα ήσυχο μέρος» στο θέατρο Άλφα- Ληναίος Φωτίου
Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται τον Χουάν στο «Τεστ», σε σκηνοθεσία Χρήστου Σούγαρη
Η γνωστή ηθοποιός μας μιλά για τον ρόλο της στην παράσταση της Χαράς Ρόμβη στο Από Μηχανής Θέατρο
Δυνατά κείμενα, μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαίες ερμηνείες
Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή του «Festen» στο θέατρο Άλμα
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη με αφορμή τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ερρίκου Ίψεν
Ο Δημήτρης Τάρλοου μεταφέρει την επιδαυρική παραγωγή σε εσωτερικό περιβάλλον, μεταφέροντάς μας «πιο μέσα» στο παλάτι, στους χώρους υποδοχής του.
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη με αφορμή το «Intra muros» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Κωμωδίες, ρομαντικές και ανθρώπινες ιστορίες, κλασικά έργα, μουσικές και παιδικές παραστάσεις στα θέατρα της Αθήνας
Μια σόλο τελετουργία της Χριστίνας Κυριαζίδη στο σταυροδρόμι του χορού, του θεάτρου και της ποίησης.
Η ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην «Ήμερη» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη
Με την παράσταση αυτή ολοκληρώνεται η τριλογία «Μια Σπουδή Πάνω στην Γυναικότητα» της Χριστίνας Κυριαζίδη
Είδαμε το νέο έργο της Συντεχνίας Γέλιου και μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη Βασίλη Κουκαλάνι
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό με αφορμή την παράσταση «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.