- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το θεατρικό έργο Black Box έκανε πρεμιέρα χωρίς ηθοποιούς - πρωταγωνιστής του έργου είναι ένα τετραώροφο κτήριο.
Το θέατρο στη Γερμανία και όχι μόνο, ζει πολύ δύσκολες ώρες την εποχή του κορωνοϊού. Εδώ και μήνες πολλά θέατρα δεν έχουν ανεβάσει αυλαία και αναζητούν παρηγοριά σε κινηματογράφους για αυτοκίνητα ή ανεβάζουν έργα για έναν ηθοποιό ή αναζητούν ανοιχτούς χώρους. Την εποχή αυτή ζητούνται δημιουργικές ιδέες.
Την Τρίτη το βράδυ το κρατικό θέατρο της Στουτγάρδης έκανε πρεμιέρα με το έργο Black Box. Όμως κανένας ηθοποιός δεν εμφανίζεται για να παίξει το ρόλο του. Παρόλα αυτά η θεατρική πράξη είναι παρούσα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει επωμισθεί το τετραώροφο κτήριο. Οι γυμνές σκάλες, τα άδεια καμαρίνια, το άδειο φουαγέ, η άδεια σκηνή είναι στο επίκεντρο της παράστασης.
Σύμφωνα με τη DW, οι θεατές φορώντας ακουστικά οδηγούνται, ακριβώς κάθε πέντε λεπτά, στις διάφορες αίθουσες του θεάτρου ενώ παράλληλα ακούγονται οι σκέψεις της μακιγέζ, του δραματουργού, του γιατρού του θεάτρου, του κατασκευαστή των σκηνικών.
Το θέατρο με άλλα μάτια
Πίσω από κάθε βαριά πόρτα που ανοίγει ο επισκέπτης ανακαλύπτει νέες πτυχές της θεατρικής ζωής που ίσως μέχρι τώρα ξεκινούσε και τελείωνε στη σκηνή. Στα άδεια δωμάτια ο επισκέπτης συναντά ό,τι έχει συνδέσει με το θέατρο: αισθήματα, γέλια, μυρωδιές, χειροκροτήματα.
Μετά από 90 λεπτά εντατικής περιήγησης στους χώρους του μακιγιάζ, του σκηνοθέτη, στο μικρό χώρο της σουφλέζ, τελικά ο επισκέπτης βρίσκεται στο επίκεντρο της θεατρικής παρουσίασης.
Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Στέφαν Κέγκι από το θέατρο Rimini Protokoll. «Ο θεατής περνάει μέσα από τους διάφορούς χώρους και χρησιμοποιεί τα μάτια του σαν κάμερα και καταγράφει πολύ περισσότερα από εικόνες», λέει.
Ένα γράμμα αγάπης στο θέατρο
Και την ώρα που κανείς περνάει σιωπηλός από το ένα δωμάτιο στο άλλο το κτήριο μετατρέπεται, σύμφωνα με τη γνώμη του σκηνοθέτη, σε ένα «μαγικό κουτί γεμάτο ψευδαισθήσεις».
«Το κομμάτι αυτό είναι ένα γράμμα αγάπης στο θέατρο σε αυτούς του δύσκολους καιρούς» λέει ο διευθυντής του θεάτρου Μπόργκαρντ Κοσμίνσκι. Κατά τη γνώμη του αυτή η «παράσταση» δείχνει τι μπορεί να κάνει κανείς στην εποχή της πανδημίας και πώς μπορεί να αντιδράσει σε αυτό που συμβαίνει.
Το Black Box είναι το ένα από τα δύο έργα που θα παρουσιαστούν αυτή τη σεζόν. Το θέατρο ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι σταματάει τη λειτουργία του τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί και ελπίζει από τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσει κανονικά και το Black Box να είναι στο πρόγραμμά του.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Λένα Μποζάκη, η Μαγδαληνή Σπίνου και η Νίκη Σερέτη πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση με έντονη σωματικότητα στο Bios
Η αγαπημένη ηθοποιός σκηνοθετεί ένα ελληνικό μιούζικαλ και εξερευνά την πολυπλοκότητα του έρωτα.
Μιλήσαμε με την πρωταγωνίστρια της παράστασης «Είσαι μουσική» στο Nous-Creative Space
Με την παράσταση αυτή ολοκληρώνεται η τριλογία «Μια Σπουδή Πάνω στην Γυναικότητα» της Χριστίνας Κυριαζίδη
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος πραγματεύεται τα θέματα της εξουσίας και του ανταγωνισμού, σε ένα κείμενο που συνομιλεί ανοιχτά με τον Μπέκετ, τόσο σε επίπεδο γραφής όσο και περιεχομένου
Η πρωταγωνίστρια της παράστασης «Όλος ο χρόνος του κόσμου» στο Θέατρο Τέχνης μιλάει για τον ρόλο της
Υπερτιτλισμός, διερμηνεία στη νοηματική, απτική ξενάγηση και ακουστική περιγραφή για ίση πρόσβαση στον πολιτισμό
Μιλήσαμε με τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν τα παιδιά του Οιδίποδα, στην ομώνυμη παράσταση του Ρόμπερτ Άικ
Η καλλιτέχνιδα μιλά για τα έργα «Καρυοθραύστης» και το «Ο Μίκυ και η παρέα του σώζουν τα Χριστούγεννα» στο Θεάτρο Αυλαία στον Πειραιά
Αποκαλύψεις και μυστικά σε μια πολυκατοικία
Μιλήσαμε με τους δύο πρωταγωνιστές της παιδικής παράστασης «In motion» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μια συζήτηση για το έργο «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία», τις υπαρξιακές και κοινωνικές αφετηρίες που τροφοδοτούν το καλλιτεχνικό του όραμα, το θέατρο και την κοινωνία
Μιλήσαμε με τον στοχαστή της σύγχρονης σκηνής, με αφορμή την παράσταση «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία» στο Θέατρο ΦΙΑΤ
Στιγμές από την πορεία της μεγάλης ντίβας που έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο
Είδαμε την παράσταση στο Hood Art Space και μιλήσαμε με τους συντελεστές για την επαφή μας με το χαμένο συναίσθημα
Εκατό χιλιάδες ευρώ τώρα ή ένα εκατομμύριο σε δέκα χρόνια; Εσύ τι θα επέλεγες; Πόσο κοστίζουν οι αρχές μας; Μπορεί μια απλή ερώτηση να διαλύσει μια σχέση;
Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Τα άνθη του κακού» στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και μιλήσαμε στον συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου
Ζωντανός διάλογος στις 7 Δεκεμβρίου με τίτλο «Θέατρο Σήμερα» - Οι ώρες και οι ημέρες της παράστασης «Μνήμη | Λήθη»
Ένα έργο λόγου και εσωτερικής έντασης, μια υπαρξιακή μονομαχία για το τι αξίζει να κρατήσει έναν άνθρωπο στη ζωή
Η μεγάλη παραγωγή κάνει πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.