- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Η Νάξος τιμά τη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη
«Ένα διήμερο αφιέρωμα στην ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα που χάσαμε στο Μάτι»
Διήμερο αφιέρωμα στη Νάξο για την ηθοποιό Χρύσα Σπηλιώτη, που χάθηκε στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μαζί με τον σύζυγό της.
Διήμερο αφιέρωμα στην αγαπημένη ηθοποιό, θεατρική συγγραφέα και σκηνοθέτρια Χρύσα Σπηλιώτη, που χάθηκε στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μαζί με τον σύζυγό της και δεκάδες ανθρώπινες ζωές τον Ιούλιο του 2018, διοργανώνει ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη του νησιού.
Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 στις 21.00 στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης.
Η Χρύσα Σπηλιώτη εγκαινίασε το Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, την πρώτη χρονιά που άρχισε την τακτική λειτουργία του, το καλοκαίρι του 2016. Ήρθε και το επόμενο καλοκαίρι, του 2017. Τα μαθήματά της σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία, όχι μόνο λόγω του υπέροχου τρόπου διδασκαλίας της αλλά και λόγω της προσωπικότητάς της, αφού η Χρύσα ήταν πάντα χαμογελαστή, προσιτή, με αγάπη και απέραντη καλοσύνη.
Την πρώτη μέρα του αφιερώματος (Τετάρτη 24 Ιουλίου) θα προβληθεί η παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στον Πολυχώρο Vault, σε κείμενο δικό της και σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου.
Συντελεστές παράστασης «Ο γιος μου ο Νικόλαος Μάντζαρος»
Κείμενο: Χρύσα Σπηλιώτη
Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος
Μουσική: Νικόλαος Μάντζαρος
Μουσική επιμέλεια/Επεξεργασία: Νικόλας Καρίμαλης (Razastarr)
Σκηνικά/Κοστούμια: Τόνια Αβδελοπούλου
Χορογραφία: Μάτα Μάρρα
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίνα Ντούνη
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Video: Νικήτας Χάσκας
Τη δεύτερη μέρα του αφιερώματος (Πέμπτη 25 Ιουλίου) η Ομάδα του Θεατρικού Μουσείου υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τα έργα της «Πόρτες», «Με διαφορά στήθους» και «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» επιχειρώντας να αποτυπώσει ένα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο πορτραίτο της ηθοποιού.
Η ζωή και τα έργα της Χρύσας Σπηλιώτη
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός έχοντας ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου σε σκηνοθεσίες των Γιώργου Σεβαστίκογλου, Μίνωα Βολανάκη, Γιώργου Μιχαηλίδη, Γιάννη Χουβαρδά, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, Νικαίτης Κοντούρη, Γιάννη Μαργαρίτη κ.ά.
Έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές γνωστές τηλεοπτικές σειρές και κάποιες κινηματογραφικές ταινίες.
Σαν θεατρική συγγραφέας έχει παρουσιάσει θεατρικά της έργα στην Αθήνα, στα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ και στο εξωτερικό. «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» (Ν.Υόρκη, Βερολίνο, Κροατία, Άμστερνταμ), «Φωτιά και Νερό» (Λονδίνο), «Σκωτσέζικο ντους», «Αγκά... σφί... και φί...», «Με διαφορά στήθους», «Ποιος κοιμάται απόψε;», «Το μάτι της τίγρης», «Πόρτες», «Η αληθινή σου ιστορία;», «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος». Τα έργα της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Σοκόλη», «Δωδώνη», «Καστανιώτης», ενώ η συλλογή διηγημάτων της «Χαμένο δίκιο» από τις εκδόσεις «Κέδρος». Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» έχει ανέβει σε 34 διαφορετικές παραστάσεις, έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, πολωνικά, γερμανικά, κροατικά, ολλανδικά, πορτογαλικά).
Δίδαξε Υποκριτική και είχε πολύχρονη εμπειρία παράδοσης σεμιναρίων θεατρικής γραφής. Ασχολήθηκε, επίσης, με το εφηβικό θέατρο και είχε εργαστεί με θεατρικές ομάδες εφήβων.
Είχε εργαστεί για χρόνια στο ραδιόφωνο σαν παραγωγός εκπομπών λόγου και κειμενογράφος, κυρίως στο κρατικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, αλλά και στην ιδιωτική ραδιοφωνία. Έχει γράψει σενάρια για τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές για την τηλεόραση της ΕΡΤ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παράσταση της ομάδας blindspot, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιώτας Αργυροπούλου, παρουσιάζεται από τις 19 Νοεμβρίου
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια, με αφορμή την παράσταση «Θαυμαστός καινούριος κόσμος» στο θέατρο Δίπυλον
Μέσα από ρόλους, κίνηση και αυτοσχεδιασμούς, οι συμμετέχοντες εξερευνούν τον εαυτό τους, τις σχέσεις και τον κόσμο γύρω τους.
Η νέα σεζόν 2026-2027 ξεκινά κυρίως με επαναλήψεις από προηγούμενες χρονιές
Στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη η «Φόνισσα» βρήκε ξανά τη φωνή της
Μια συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης «Bacon» για τον έρωτα, τη βία και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, με αφορμή τη δεύτερη σεζόν του στο Θέατρο Άνεσις
Τιμώμενα πρόσωπα ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και η Άννα Βαγενά
Από μια σχολή θεάτρου σε έναν ζωντανό οργανισμό εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτισμού
«Υπάρχουν ελάχιστα μέρη σε αυτόν τον πλανήτη όπου μπορούμε απλώς να είμαστε μαζί»
Οι παραγωγές που επιστρέφουν από προηγούμενες σεζόν και οι νέες πρεμιέρες
Special guest στην πρεμιέρα η Κατερίνα Στανίση
Πότε θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση
Μιλήσαμε με τους ηθοποιούς της μουσικοχορευτικής παράστασης σε σκηνοθεσία Ρέππα-Παπαθανασίου
Οι παραστάσεις της νέας σεζόν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ολύμπια – Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
Ένα μιούζικαλ των Ρέππα – Παπαθανασίου με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα
Η Σούλα Παρασίδη μιλά στην ATHENS VOICE για την Κάλλας, τη Living Opera και όσα καμία τεχνολογία δεν μπορεί να αναπαράγει στη ζωντανή σκηνή
Η μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έρχεται στην Αθήνα
Σπουδαίοι δημιουργοί, μεγάλα κείμενα και επιστροφές σε παλιότερες παραγωγές από νέες σκηνοθετικές ματιές
Προνομιακά πακέτα εισιτηρίων για τις παραστάσεις στα θέατρα Χορν, Άνεσις και Νέος Ακάδημος
Με αφορμή τον απολογισμό της «Λυσιστράτης», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ εξηγεί πώς η Θεσσαλονίκη σπάει τα σύνορα και ο πολιτισμός γίνεται το πιο ισχυρό διαβατήριο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.