Θεατρο - Οπερα

Blank Out: Η υπερσύγχρονη τρισδιάστατη όπερα δωματίου στο Μέγαρο

Φορέστε τα γυαλιά σας κι ακούστε το ποιητικό multimedia έργο του Michel van der Aa, πρωτοπόρου ολλανδού συνθέτη & σκηνοθέτη

53155-117261.jpg
Λένα Ιωαννίδου
ΤΕΥΧΟΣ 696
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Blank out -  Όπερα με 3D γυαλιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών © Marco Borggreve
© Marco Borggreve

Ο πολυβραβευμένος ολλανδός συνθέτης Michel van der Aa [Μισέλ φαν ντερ Άα], ένας από τους σπουδαιότερους της γενιάς του, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνικές διαδραστικού φιλμ δημιουργεί ένα ποιητικό multimedia έργο, μια πρωτότυπη όπερα δωματίου που, συνδυάζοντας τη μουσική με την παράλληλη σκηνική και 3-D κινηματογραφική δράση, ξεπερνά τα συμβατικά όρια του μουσικού αυτού είδους.

Blank out -  Όπερα με 3D γυαλιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών © Marco Borggreve
© Marco Βorggreve

Μια σοπράνο (Katherine Manley) τραγουδά live, α καπέλα στη σκηνή. Στην ταινία που προβάλλεται ταυτόχρονα σε διάφορα επίπεδα, ένας βαρύτονος (Roderick Williams) ερμηνεύει το δικό του ρόλο. Και οι δύο μαζί συνδιαλέγονται με τα αναγεννησιακά πολυφωνικά μελίσματα της Χορωδίας Δωματίου της Ολλανδίας πάνω στον μουσικό καμβά του συνθέτη –με beats των 80s και της τέκνο– που ακούγεται στο φιλμ.

Για τους λάτρεις της όπερας, και όχι μόνο, το «Blank Out» που θα παρακολουθήσουν σε λίγες μέρες στο Μέγαρο θα είναι δίχως άλλο μια πρωτόγνωρη εμπειρία!

30 & 31/3 Blank Out στο Μέγαρο

Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία

Το «Blank Out» μιλά για τη μνήμη, για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αναβιώνουμε και διαχειριζόμαστε τα τραυματικά γεγονότα της ζωής μας. Πηγή έμπνευσης για το λιμπρέτο στάθηκε το ποιητικό έργο και η ζωή της νοτιοαφρικανής ποιήτριας Ingrid Jonker, εμβληματικής μορφής του φεμινισμού αλλά και του κινήματος κατά του απαρτχάιντ στην πατρίδα της, που πνίγηκε στα 31 της χρόνια.

Blank out -  Όπερα με 3D γυαλιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένας άνδρας και η μητέρα του. Ένας διάλογος μεταξύ δύο ανθρώπων. Το σκηνικό, μια μινιατούρα σπιτιού, σαν αρχιτεκτονική μακέτα. Γύρω από αυτήν η γυναίκα κινεί την κάμερα που κρατά στα χέρια της, προβάλλοντας live το τρισδιάστατο φιλμ και αλλάζοντας διαρκώς το οπτικό της περιβάλλον. Ο θεατής έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται άλλοτε μέσα κι άλλοτε έξω από ένα αφηρημένο εξοχικό σπίτι. Οι εικόνες μπερδεύονται, η φωνή της γυναίκας ακούγεται ξανά και ξανά σαν σε λούπα. Και μόνο όταν ο άνδρας ξεπροβάλλει στην οθόνη, τα λόγια της αποκτούν νόημα. Μιλά στον γιο της. Θυμάται τον πνιγμό του, όταν ήταν επτάχρονο παιδί. Εκείνος θυμάται τον πνιγμό της μητέρας του στην προσπάθειά της να τον σώσει. Και οι δύο, ο καθένας αλλιώς, ανασυνθέτουν οδυνηρές αναμνήσεις του παρελθόντος...

Blank out -  Όπερα με 3D γυαλιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών © Marco Borggreve
© Marco Borggreve

Το «Blank Out» δεν είναι μόνο ένα τεχνολογικό επίτευγμα. Η κινηματογραφία, η μουσική και η ηθοποιία είναι δομημένα με τόση αρμονία, τόση ευφυΐα, που πολύ γρήγορα ξεχνάς ότι βλέπεις μια εντυπωσιακή 3-Dόπερα και βυθίζεσαι στη μαγεία της μουσικής και της ποίησης.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ