Θεατρο - Οπερα

Μια παράσταση αλλιώτικη από τις άλλες

Η Ψυχοθεραπευτική Σκηνή anima vita  ανεβάζει τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη με μια διαφορετική προσέγγιση

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
359091-744272.jpg

Τις καυτές μέρες το κέντρο της Αθήνας ασφυκτιά και το σώμα τρέχει απλώς να προλάβει κάποιο λεωφορείο ή κάποιο ραντεβού που γι’ ακόμα μια φορά ξεχάστηκε. Βιαστική, κοντοστάθηκα σε μια αφίσα. Μ’ έκανε να αισθανθώ πως ταξιδεύω στο νησί της Σικελίας με τον Κύκλωπα του Ευριπίδη και κατάλαβα αμέσως ότι αυτή η ιδιαίτερη θεατρική εκδοχή του σατυρικού δράματος από την  Ψυχοθεραπευτική Σκηνή anima vita, δεν θα είναι μία συνηθισμένη παράσταση.

Το έργο πραγματεύεται την περιπέτεια του Οδυσσέα από τη στιγμή που φτάνει με τους συντρόφους του στο νησί των Κυκλώπων. Εκεί θα συναντήσουν τον Πολύφημο, έναν Κύκλωπα  ο οποίος παρά τη  θεϊκή του καταγωγή, έχει τα χαρακτηριστικά ενός απάνθρωπου  και αφιλόξενου κτήνους που το μόνο που τον νοιάζει είναι καλύψει το κενό της κοιλιάς του.

Η μεταμόρφωση του σε άνθρωπο τον οδηγεί στην αναζήτηση της βοήθειας και της συμπόνιας των άλλων, ενώ η ανυπομονησία, η επιθετικότητα, η δυσκολία ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων είναι μερικά μόνο από τα θέματα που πραγματεύεται ο Ευριπίδης στο σατυρικό του δράμα. Η ψυχαναλυτική ομάδα θεραπείας anima vita παρουσιάζει το έργο με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο, βασιζόμενη αποκλειστικά στην επιστήμη της Ψυχολογίας και Ψυχανάλυσης.

Με πολλές επιτυχημένες παραστάσεις αρχαίου δράματος στο ενεργητικό της από το 2007 έως σήμερα, η anima vita χρησιμοποιεί το θέατρο  ως θεραπευτικό μέσο, όπου ο θεατρικός λόγος αναλαμβάνει να δώσει υπόσταση στην εσωτερική ενδοψυχική σύγκρουση του ατόμου. Έτσι η θεραπεία μέσα από το δράμα του παρελθόντος βρίσκει διεξόδους σε περιοριστικές σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα.

Info: έως 30 Ιουνίου, 20.30, Ψυχοθεραπευτική Σκηνή anima vita, Υψηλάντου 153 β, Πειραιάς, 210 4117140—6971 823217

Μόνο 25 θεατές ανά παράσταση

Σε κοινή θέαση (ανοιχτές συνεδρίες) έως  30 Ιουνίου. Συντονίζουν οι ψυχολόγοι της Ψυχοθεραπευτικής Ομάδας Νικόλαος Πάχος και Βασιλική Μωραϊτη.

Επόμενοι σταθμοί  του Κύκλωπα: 26 Ιουλίου – Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου και 18 Αυγούστου - Ανεμοκοίτη του Ταρσανά  στον κόλπο του Θορικού-Λαύριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ