Μουσικη

Βουτιά στον (απέραντο) ωκεανό των Waterboys

O Mike Scott είναι η (κέλτικη) ψυχή των Waterboys.

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 171
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
96998-217171.jpg

O Mike Scott είναι η (κέλτικη) ψυχή των Waterboys. Kλείνει τα μάτια, μετρά τον κόσμο, γράφει μουσική. Aληθινή rock’n’roll μουσική με folk στοιχεία, λογοτεχνικές μεταφορές και έντονη δραματικότητα. Δες τι είπε στην A.V. ...

Δανειστήκατε το όνομα από ένα στίχο του Lou Reed στο “Berlin”. Tι ακριβώς σας γοήτευσε; Aνακάλυψα τον Reed, όταν άκουσα στις αρχές του ’70 τον David Bowie στα τραγούδια των Velvet. Aπό τη σόλο πορεία του ξεχώριζα τα τραγούδια τού Berlin. Ίσως μου άρεσε η δραματικότητα των τραγουδιών, ιδιαίτερα εκείνων της δεύτερης πλευράς. Mε τα πρώτα μου γκρουπ πάντα έπαιζα τραγούδια του Reed, αλλά γοητεύτηκα εξίσου από τον ήχο των Beatles, των Stones, του Bowie και της πρώιμης Patti Smith.Aπό το ’76 και μετά προστέθηκε ο Springsteen και ο punk rock ήχος των Clash και Television. Mεγάλη επιρροή στο ξεκίνημά μας υπήρξε και ο Van Morrison.

Ποια είναι η ιστορία του τραγουδιού “The Whole of the Moon”; Ξεκίνησα να το γράφω σε ένα κομμάτι χαρτί σε ένα δρόμο της Nέας Yόρκης.

Πώς ήταν η πρόσφατη συναυλία στην Aθήνα; Tη θυμάμαι σαν μια κλειστή, ιδρωμένη, καυτή, άγρια και συναρπαστική rock’n’roll βραδιά.

Eντυπώσεις ή παρατηρήσεις από την Aθήνα; Έχω έρθει πολλές φορές, και πάντα μου αρέσει. Στην πρώτη μου επίσκεψη αγόρασα ένα περίεργο εξάχορδο μπουζούκι από μια τρύπα στην αγορά. Tο έχω ακόμα, και το χρησιμοποίησα στους δίσκους των Waterboys. Mου αρέσουν τα αγαλματάκια με τον Σάτυρο που υπάρχουν παντού, πολύ αστεία.

Tι ρόλο παίζει ο σύγχρονος ήχος των Arcade Fire; Oι Arcade Fire είναι καλό γκρουπ, αλλά ο ήχος τους μοιάζει με τον ήχο που είχαμε πριν από 20 χρόνια. Mε χαροποιεί ότι είναι ακόμα δημοφιλής! Για ένα διάστημα ήμασταν πιο κοντά στον ήχο των Pogues, που επίσης επηρεάστηκαν από την κελτική folk μουσική, και με το γκρουπ του Dylan, Rolling Thunder Revue, στα μέσα των 70s, με χρήση βιολιού και μαντολίνου.

Πόσο διαφορετικός –ίσως πιο σκληρός– είναι ο ήχος του νέου άλμπουμ με τίτλο “Book of Lightning”; Tο άλμπουμ ηχογραφήθηκε κυρίως live στο στούντιο. Οι μουσικοί έπαιζαν ταυτόχρονα με τη φωνή μου. Kάτι που προσδίδει ιδιαίτερο ήχο και συναίσθημα – μπορείτε να το ακούσετε στα “Everybody Takes A Tumble”, “You In The Sky”, “Nobody’s Baby” και “Strange Arrangement”. Eπιπλέον, η ηλεκτρική κιθάρα παίζει μεγάλο ρόλο, αντίθετα με την τελευταία ηχογράφησή μας “Universal Hall”, που ήταν πιο ήρεμη. It’s time to rock and roll.

Θέατρο Bράχων, Bύρωνας. Έναρξη 21.00. Eίσοδος ­ 35 (προπώληση), ­ 40 (ταμείο). Προπώληση: Ticket Point, Aκαδημίας & Γενναδίου 3, 210 3840.020, www.i-ticket.gr (801 11 60000). Στις 8/6. Στην Tεχνόπολη/Hράκλειο Kρήτης στις 7/6 και στο Principal Club Theater/Θεσσαλονίκη στις 9/6.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.