- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Η Gen Z δεν διστάζει να αποκτήσει χρέη για τα εισιτήρια των συναυλιών της
Τι έδειξαν πρόσφατες έρευνες όσον αφορά τις επιλογές της γενιάς Ζ στην ψυχαγωγία
Η Gen Z δεν διστάζει να δημιουργήσει χρέος ώστε να αγοράσει εισιτήρια για συναυλίες και φεστιβάλ
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό, υπάρχει ένας τομέας που κατά τα φαινόμενα έχει μείνει ανέγγιχτος. Πρόκειται για τις συναυλίες, τα φεστιβάλ και γενικότερα την ψυχαγωγία. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα πρόσφατων ερευνών και δημοσκοπήσεων, οι οποίες δείχνουν πως εκπρόσωποι ιδίως της Gen Z δε διστάζουν να δημιουργήσουν οικονομικό χρέος, προκειμένου να αγοράσουν εισιτήρια για τις συναυλίες όπου επιθυμούν να παρευρεθούν. Η σύγχρονη συναυλιακή πραγματικότητα απαιτεί εξελιγμένες παραγωγές και ιδιαίτερα οπτικοακουστικά σόου, κάτι που εκτινάσσει αναπόφευκτα το κόστος τους, το οποίο και μεταφέρεται στα εισιτήρια. Φαίνεται λοιπόν πως οι νεότεροι σε ηλικία μουσικόφιλοι αγκαλιάζουν αυτή τη νέα πραγματικότητα, πληρώνοντας πολλές φορές κατ' ουσίαν περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορούν να ξοδέψουν. Ενδεικτικές είναι οι αναφορές από το πρόσφατο φεστιβάλ Coachella που μιλάνε για αγορά εισιτηρίων μέσω οργανωμένου προγράμματος αποπληρωμής, σε ποσοστό τουλάχιστον 60% των θεατών. Τα εισιτήρια του φεστιβάλ ξεκινούσαν από 599 δολάρια.
Τι δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες
Συμπληρωματική σε αυτή την αναφορά είναι η πρόσφατη έρευνα της Bank of America, η οποία σύμφωνα με το Billboard διαπίστωσε πως ο μέσος καταναλωτής ξόδεψε 150 δολάρια τον μήνα για ψυχαγωγία, μεταξύ του Μαΐου του 2024 μέχρι και τον Απρίλιο του 2025. Για όσους έκαναν χρήση πιστωτικών καρτών, το ποσό έφτανε έως και τα 300 δολάρια. Σύμφωνα με την έρευνα, το ένα τρίτο από τους συμμετέχοντες σε αυτή δήλωναν πρόθυμοι να αυξήσουν την εν λόγω δαπάνη για το επόμενο διάστημα. Τέλος μια ακόμα έρευνα που βασίστηκε σε δημοσκόπηση του γνωστού ψηφιακού πορτοφολιού "Cash App" αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς μουσικόφιλους της Gen Z έχουν χρησιμοποιήσει υπηρεσίες της κατηγορίας «αγοράτε τώρα, πληρώστε αργότερα», για την παρακολούθηση συναυλιών.
Την ίδια στιγμή, ένας στους πέντε εκπροσώπους της γενιάς παραδέχτηκε ότι έχει ξοδέψει πολλά περισσότερα από όσα του επιτρέπει το πορτοφόλι του, στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, ένα ποσοστό της τάξεως του 65% δήλωσε πως προσδοκά να ξοδέψει περισσότερα χρήματα σε συναυλίες και φεστιβάλ το 2025, σε σχέση με το 2024. Τέλος όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έρευνα, ένα 75% των εκπροσώπων της Gen Z δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει ακόμα και πολύ υψηλά ποσά, σε περίπτωση μεταπώλησης εισιτηρίων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της υπευθύνου «οικονομικής ψυχοθεραπείας» της Cash App, κας Lindsay Bryan-Podvin σε σχέση με την έρευνα:
«Η προσέγγιση της Gen Z στη ζωή του στυλ «κάν'το για την πλοκή» μπορεί να επισκιάζει το αντίστοιχο YOLO της γενιάς των Millennials, όσον αφορά τις δαπάνες για εμπειρίες με επίκεντρο τη μουσική. Ενώ η εξοικονόμηση χρημάτων για την αγορά ενός σπιτιού φαίνεται απρόσιτη, ένα φεστιβάλ για ένα Σαββατοκύριακο μοιάζει οικονομικά εφικτό. Μου αρέσει πολύ που ξοδεύουν σύμφωνα με τις αξίες τους όπως η κοινότητα, οι εμπειρίες και η δημιουργία αναμνήσεων, αλλά πάντα τους ενθαρρύνω να συμπληρώνουν τις έκτακτες αποταμιεύσεις, ενώ παράλληλα εξοικονομούν χρήματα για επικές συναυλιακές εμπειρίες».
Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών παρουσιάστηκαν ύστερα από την ανακοίνωση της Μπίλι Άιλις για επέκταση της περιοδείας της στη Βόρεια Αμερική, μια περιοδεία που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα μέσα στο έτος. Πιο συγκεκριμένα, η Άιλις θα εμφανιστεί τον Οκτώβριο και για τρεις βραδιές στο Kaseya Center του Μαϊάμι, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Ορλάντο, Σάρλοτ, Φιλαδέλφεια και Λόνγκ Άιλαντ. Είναι χαρακτηριστικό πως για τη συναυλία της Φιλαδέλφεια στις 23 Οκτωβρίου, η αρχική τιμή των εισιτηρίων στην κεντρική σκηνή (pit) είναι 250 ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εγκαινιάζει τον κύκλο «Μπετόβεν 200», ένα μεγάλο αφιέρωμα που θα τρέχει όλον τον χρόνο, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη
Η επιτυχία της Έλα Λάνγκλεϊ «σαρώνει»
Η Δήμητρα Γαλάνη μιλά στην ATHENS VOICE με αφορμή την παράσταση «Ακόμα κι αν φύγεις...» στην ΕΛΣ
Θα είναι σύμμαχος ο καιρός;
Τι ήταν αυτό που πραγματικά κάνει τον Κολτρέιν τόσο σημαντικό
Στη συναυλία θα συμμετέχουν πάνω από 250 μουσικοί από διάφορες ορχήστρες και χορωδίες -ανάμεσά τους η Διαπολιτισμική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
H πρώτη νέα κυκλοφορία της μετά το άλμπουμ «The Life of a Showgirl»
Ο διεθνής παραγωγός κλείνει το φεστιβάλ στον κήπο του Goethe-Institut
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε μετά τα σχόλια της τραγουδίστριας για τον Μάκλμορ και την Παλαιστίνη
Η επιλογή του τραγουδιού θα γίνει μέσω τριών βραδιών, δύο ημιτελικών και του τελικού
Το εξαιρετικό τρίο παραδοσιακής παλαιστινιακής μουσικής μιλάει στην ATHENS VOICE λίγο πριν τη συναυλία τους στο Λόφο Φιλοπάππου
Ο τραγουδιστής χρησιμοποιεί αποσπάσματα από τα σχολικά ημερολόγιά του
Η πρώτη καλλιτέχνιδα που παραλαμβάνει το νέο βραβείο Artist-Director
Η «βασίλισσα των Χριστουγέννων» θα πραγματοποιήσει εορταστικές εμφανίσεις σε αρένες
Ο μουσικός κάλεσε το κοινό να μην τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στη σύγκρουση
Η προσιτή τιμή και οι νέες κυκλοφορίες οδηγούν την αναγέννηση των φυσικών μέσων
Το Φεστιβάλ έρχεται από τη Λέσβο στην Αθήνα για μια μόνο βραδιά, με σπουδαίους διεθνείς και Έλληνες μουσικούς
Ο Σκωτσέζος μουσικός αποθεώθηκε στο Σάο Πάολο γράφοντας εκ νέου ιστορία
Στην 36η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του Kworb – Στις 28 από τις 50 θέσεις του ελληνικού Top 50 του Spotify τα τραγούδια του.
Η ράπερ δηλώνει περήφανη για τη στήριξή της στον πρόεδρο των ΗΠΑ, παρά τις αντιδράσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.