Μουσικη

Όσα έμαθα βλέποντας MTV VMAs 2010.

Taylor Swift Vs Kanye West: Η συνέχεια.

114847-643498.jpg
Μάρω Ζήνα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8460-29800.jpg

Πέρυσι, συνέβη αυτό: Η Taylor Swift κέρδισε ένα VMA. Πρόλαβε να πει περί τις τρεις προτάσεις, μία εκ των οποίων «Τραγουδάω μουσική κάντρι, οπότε σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να κερδίσω ένα VMA.». Σοφά τα λες, παρακαλούμε.

Στη σκηνή ανεβαίνει ο Kanye West, της λέει ότι είναι χαρούμενος για εκείνη και ότι θα την αφήσει να ολοκληρώσει «αλλά η Beyonce είχε ένα από τα καλύτερα βίντεο όλων των εποχών».

Το σοκαρισμένο αθώο κορίτσι δεν ολοκλήρωσε ποτέ τον λόγο του. Το κοινό τη χειροκροτούσε με πάθος. Οι Ευρωπαίοι, που το έβλεπαν online άγρια χαράματα, έκαναν google search το όνομά της. Γιατί, υπάρχει κάποιος που μπορεί να μου πει ότι την ήξερε; Ότι θα έπρεπε να την ξέρει; Ότι, αν ο Kanye West δεν την είχε διακόψει θα θυμόταν κάποιος το όνομά της μετά την ολοκλήρωση της απονομής – του βραβείου της, ούτε καν της τελετής γενικότερα; Η χιπ χοπ μουσική δεν είναι στην κουλτούρα μας αλλά οκ, έχουμε μάθει και έχουμε συμπαθήσει/ θαυμάσει/ χορέψει αρκετά τραγούδια του είδους. Και πάλι θεωρώ ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ουσιαστικά το είδος. Είναι σαν να πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να «νιώσουν» τη λαϊκή ελληνική μουσική, αν μιλούσαν τη γλώσσα. Ουτοπικό. Αλλά κάντρι; Πλιζ σερ, πλιζ.

Αν δεν υπήρχε αυτό το εξαιρετικά αγενές αγόρι, η Taylor Swift θα ήταν τώρα γνωστή μόνο στην Αμερική. Αντιθέτως, με μηδενικά διαφημιστικά έξοδα, το όνομά της έγινε γνωστό παγκοσμίως μέσα σε μερικές ώρες. Να μη σχολιάσουμε τις πωλήσεις cd και εισιτηρίων για τις συναυλίες της. Δύο μέρες μετά, ο Kanye West της ζήτησε συγνώμη στο show του Jay Leno, μπλα μπλα μπλα.

Και στις 4 Σεπτεμβρίου 2010, συνέβη αυτό: o Kanye West σε παράκρουση στο Twitter μιλά για την εκμετάλλευση των media, ζητά συγνώμη από τον κόσμο, την Taylor Swift μπλα μπλα μπλα. Δες το εδώ, δίνοντας σημασία και στη συχνότητα των tweets, έχει περισσότερη πλάκα.

Θα τελείωνε εκεί? Όχι. Γιατί η Taylor Swift θεώρησε μάλλον ότι είναι κι εκείνη ράπερ. Ότι μπορεί κι εκείνη μέσα από τα τραγούδια της να «απαντά». Παρεμπιπτόντως, τον έχει συγχωρήσει δημοσίως. Εμφανίστηκε , λοιπόν, εχθές στα MTV VMA 2010 τραγουδώντας το καινούργιο της τραγούδι, με στίχους όπως:

"You have new Septembers", "Everyone one of us has messed up, too", "It's all right, just wait and see. Your string of lights is still bright to me. You're still an innocent." Μπλα μπλα μπλα.

Και όλα αυτά με έναρξη βίντεο από την περσινή απονομή με τον Kanye West να την «κόβει». Τύπου αφιέρωση. Η Taylor Swift δεν είναι ένα αθώο κορίτσι. Η Taylor Swift ήταν ένα αθώο κορίτσι. Μέχρι που κατάλαβε ότι η κίνηση του West ήταν μία δωρεάν παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια για εκείνη. Ότι της εξασφάλισε την επιστροφή της στα VMA και ότι στην επιστροφή αυτή θα έπρεπε να αναμασήσει την ιστορία, να μας δείξει πόσο μεγαλόψυχη είναι και να συνεχίσει το δράμα ώστε τα media να αναλύουν για μέρες τους στίχους του τραγουδιού, της λέξη προς λέξη. Στο χωριό της αυτή τη συμπεριφορά θα την έλεγαν “milking it”. Άσε μας ρε Taylor.

Αγαπημένες στιγμές των MTV VMA 2010 (μέρος 1ο):

Eminem με Rihanna.

Η Cher – θεά- με ολόσωμη διάφανη φόρμα «still the oldest chick with the biggest hair and the littlest costume» όπως αποκάλεσε τον εαυτό της. Florence and The Machine.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.