Μουσικη

Kneecap: Οι Ιρλανδοί που ανανεώνουν το rap με γαελικά κι ενοχλούν

Απαγορευμένο single, guest εμφανίσεις και συμμετοχές από Michael Fassbender και Grian Chatten, ένα ντεμπούτο άλμπουμ που περιμένουν πολλοί

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kneecap: Το rap trio από την Ιρλανδία μοιράστηκε το single «Fine Art» από το ντεμπούτο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου.
© Peadar Ó Goill

Kneecap: Το rap trio από την Ιρλανδία μοιράστηκε το single «Fine Art» από το ντεμπούτο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου.

Το rap τρίο από τη Βόρεια Ιρλανδία μοιράστηκε το τραγούδι Fine Art, στο πλαίσιο της προώθησης του ομώνυμου δίσκου που θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου, μέσω της Heavenly Recordings. Την παραγωγή του album έχει αναλάβει ο γνωστός Άγγλος DJ και παραγωγός, Toddla T.

KNEECAP - FINE ART (OFFICIAL VISUALIZER)

Το single Fine Art είναι ένα ξέφρενο hip hop gangsta κομμάτι το οποίο στιχουργικά καταπιάνεται με την πρόσφατη εικαστική παρέμβαση του συγκροτήματος στο Sundance Festival στη Utah, καθώς και την αντίδραση των media σχετικά με αυτήν. Πιο συγκεκριμένα, οι Kneecap παρουσίασαν μια τοιχογραφία ενός αστυνομικού jeep που καιγόταν, θέμα το οποίο έφτασε μέχρι το BBC και τον γνωστό παρουσιαστή Steven Nolan, ο οποίος θεωρείται από πολύ κόσμο ως «ο Piers Morgan της Βόρειας Ιρλανδίας». Ο στίχος rappers Kneecap say the mural was unveiled as just a piece of FINE ART είναι ατάκα του ίδιου του Nolan, με το συγκρότημα να την ενσωματώνει μέσα στο τραγούδι. Χαρακτηριστικό δε είναι το γεγονός πως οι στίχοι του “Fine Art” είναι μοιρασμένοι ανάμεσα στα αγγλικά και στα γαελικά (υποκατηγορία της κέλτικης γλώσσας), κάτι που συμβαίνει και με την πλειοψηφία των τραγουδιών των Kneecap.

Kneecap: Η ιστορία των ιρλανδών rappers από το Μπέλφαστ

Η ιστορία των Kneecap ξεκίνησε το 2017 στο Μπέλφαστ, με την κυκλοφορία του πρώτου τους single C.E.A.R.T.A”, λέξη που σημαίνει «δικαιώματα» στα γαελικά. Το τραγούδι απαγορεύτηκε άμεσα από την RTÉ (αντίστοιχη ΕΡΤ της Ιρλανδίας) λόγω βωμολοχιών και αναφορών σε ναρκωτικές ουσίες, ωστόσο έδωσε την απαραίτητη δημοσιότητα στο συγκρότημα ώστε να κυνηγήσει τα επόμενα βήματά του. Το γκρουπ αποτελείται από τους Mo Chara, Móglaí Bap και DJ Próvaí, ενώ επιδίωξη του εκτός των άλλων είναι η καθιέρωση της γαελικής γλώσσας στη σύγχρονη μουσική και pop κουλτούρα. Σε αυτό το πλαίσιο και για τη συμμετοχή τους στο Sundance Film Festival, οι Kneecap παρουσίασαν την ομώνυμη τους ταινία, η οποία αφηγείται την ιστορία του σχηματισμού του συγκροτήματος στο δυτικό Μπέλφαστ, έχοντας ως φόντο τις διαδηλώσεις που υποστηρίζουν τη διατήρηση της ιρλανδικής γλώσσας στη χώρα. Ένα σημαντικό μέρος της ταινίας είναι προϊόν μυθοπλασίας, ενώ ανάμεσα στους πρωταγωνιστές βρίσκεται και ο σπουδαίος Michael Fassbender, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει υποδυθεί τον απεργό πείνας και μέλος του IRA, Bobby Sands, στην ταινία “Hunger” του 2008.

Στα 12 τραγούδια του ντεμπούτου των Kneecap Fine Art”, πρόκειται να στηθεί ένα μουσικό σκηνικό γεμάτο από την ιρλανδική κουλτούρα, όπου πέρα από την κοινωνική ζωή της χώρας οι Kneecap μας μιλούν και για την οντότητα τους ως συγκρότημα. Στο album συμμετέχει και η εξαιρετική Radie Peat, τραγουδίστρια των folk ηρώων Lankum, με τους οποίους ήταν υποψήφια πέρυσι για το φημισμένο Mercury Prize βραβείο. Ωστόσο η guest συμμετοχή που ξεχωρίζει είναι αυτή του τραγουδιστή Grian Chatten των εξαιρετικών post-punk rockers Fontaines D.C., στο τραγούδι “Better Way To Live”. Ο Chatten συνάντησε για πρώτη φορά τα μέλη των Kneecap στο Madden's Bar στο κέντρο του Μπέλφαστ, με τη συγκεκριμένη pub να γίνεται τελικά το επίκεντρο του video που γυρίστηκε για το εν λόγω τραγούδι. Σύμφωνα με το συγκρότημα, το “Better Way to Live” έχει να κάνει με την εύρεση της μικρής χαράς και της σπίθας μέσα στη μονοτονία και την καθημερινότητα, χαρά που μπορεί κάποιος να τη βρει από το σήκωμα ενός pint μέχρι το κάπνισμα ενός τσιγάρου. Στα τύμπανα του τραγουδιού βρίσκεται ο drummer των Fontaines DC, Tom Coll, ενώ ο Chatten έχει πρόσφατα κυκλοφορήσει το πρώτο solo album του “Chaos for the Fly”, το οποίο και έχει αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια από τον μουσικό τύπο.

KNEECAP feat . GRIAN CHATTEN - BETTER WAY TO LIVE (OFFICIAL MUSIC VIDEO)
  1. Το track list του ομώνυμου δίσκου των Kneecap είναι το εξής:
  2. 3CAG (ft. Radie Peat)
  3. Fine Art
  4. I bhFiacha Linne
  5. I’m Flush
  6. Better Way To Live (ft. Grian Chatten)
  7. Sick In The Head
  8. Love Making
  9. Drug Dealin Pagans
  10. Harrow Road (ft. Jelani Blackman)
  11. Parful
  12. Rhino Ket
  13. Way Too Much

Στο πλαίσιο της προώθησης του “Fine Art”, οι Kneecap έχουν μόλις ξεκινήσει την περιοδεία τους, η οποία μετά τη Βόρεια Αμερική θα περάσει και από την Ευρώπη. Στις εμφανίσεις τους περιλαμβάνεται και αυτή στο φημισμένο Glastonbury Festival.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ