Μουσικη

Eurovision 2024: Αλλάζουν οι στίχοι του «October Rain» του Ισραήλ για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό

Η παρέμβαση του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eurovision 2024: Αλλάζουν οι στίχοι του «October Rain» του Ισραήλ για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό
Eurovision 2024: Αλλάζουν οι στίχοι του «October Rain» του Ισραήλ για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό © Youtube/Eurovision

Eurovision 2024: Αλλάζουν οι στίχοι του Ισραήλ - Η παρέμβαση του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ ζήτησε τροποποιήσεις στους στίχους του τραγουδιού για τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision. Οι διοργανωτές το απέκλεισαν την περασμένη εβδομάδα για παραβίαση των κανόνων πολιτικής ουδετερότητας.

Όπως αναφέρει το BBC, o ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan είχε δεσμευτεί να μην αλλάξει τους στίχους του τραγουδιού «October Rain» - μια προφανής αναφορά στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Eden Golan for Israel 🇮🇱 | Eurovision 2024

Όμως ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ ζήτησε τις «αναγκαίες προσαρμογές» για να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ θα μπορέσει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Το Ισραήλ έχει κερδίσει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision τέσσερις φορές στο παρελθόν. Η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί στη Σουηδία -που κέρδισε το περσινό περιεχόμενο- τον Μάιο.

Το Καν βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής της συμμετοχής του, με την October Rain να προηγείται και το Dance Forever να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, το δίκτυο Kan δήλωσε ότι επικοινώνησε με τους στιχουργούς και των δύο τραγουδιών και τους ζήτησε να «αναδιασκευάσουν τα κείμενα, διατηρώντας την καλλιτεχνική τους ελευθερία».

Ο πρόεδρος Χέρτζογκ, πρόσθεσε, πως «είχα τονίσει ότι ακριβώς σε μια εποχή που εκείνοι που μας μισούν επιδιώκουν να καταπιέσουν και να μποϊκοτάρουν το κράτος του Ισραήλ», η χώρα «πρέπει να υψώσει τη φωνή της» στα διεθνή φόρα.

Τον περασμένο μήνα, όταν η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση δήλωσε ότι αξιολογεί τους στίχους, το Kan δήλωσε ότι «δεν είχε καμία πρόθεση να αντικαταστήσει το τραγούδι».

Το τραγούδι θα ερμηνεύσει η  Έντεν Γκολάν

Η επιλογή του τραγουδιού October Rain, που θα ερμηνεύσει η 20χρονη Έντεν Γκολάν, αναμένεται να επιβεβαιωθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Οι στίχοι του κομματιού - γραμμένοι στα αγγλικά - δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Kan τον περασμένο μήνα. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των στίχων αναφέρει: «Ήταν όλοι καλά παιδιά, όλοι τους» και «Ποιος είπε ότι τα αγόρια δεν κλαίνε/Ατέλειωτες ώρες/Και λουλούδια/ Η ζωή δεν είναι παιχνίδι για τους δειλούς».

Η αναφορά στα λουλούδια ήταν σημαντική, σύμφωνα με την εφημερίδα Israel Hayom, καθώς συχνά υποδηλώνει θύματα πολέμου.

Ξεχωριστά, μουσικοί από άλλες χώρες της Eurovision ζήτησαν να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται καλλιτέχνες από την Ισλανδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και τη Σουηδία, ενώ αρκετοί από αυτούς επεσήμαναν ότι η Ρωσία έχει αποκλειστεί από την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.

Μέχρι στιγμής, οι διοργανωτές της Eurovision έχουν αντισταθεί σε αυτές τις εκκλήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι καταστάσεις στην Ουκρανία και στη Γάζα είναι διαφορετικές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ