Μουσικη

Cigarettes After Sex: Νέος δίσκος και περιοδεία που θα περάσει από Ελλάδα

Ακούστε το «Tejano Blue» από το νέο, τρίτο studio album του συγκροτήματος «X's» που κυκλοφορεί στις 12 Ιουλίου

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cigarettes After Sex: Νέος δίσκος και περιοδεία που θα περάσει από Ελλάδα
© Ebru Yildiz

Οι Cigarettes After Sex έρχονται στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου - Ο νέος τους δίσκος «X's» θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου

Έχοντας κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους με τον ψυχεδελικό dream pop ήχο τους, οι Cigarettes After Sex ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου, τρίτου συνολικά δίσκου τους “X's”, τον ερχόμενο Ιούλιο. Το album θα κυκλοφορήσει μέσω της Partisan Records, στο δυναμικό της οποίας ανήκει το συγκρότημα από την αρχή. Το πρώτο single που δόθηκε στη δημοσιότητα λέγεται “Tejano Blue” και αποτελεί ένα νεύμα στην παιδική ηλικία του ηγέτη των Cigarettes After Sex, Greg Gonzalez, στην πολιτεία του Τέξας.

Tejano Blue - Cigarettes After Sex

Με τα λόγια του ίδιου του Gonzalez: «Μεγάλωσα στο El Paso και η μουσική Tejano είναι πολύ μεγάλη εκεί. Θα μπορούσατε να πάτε σε πολλά μπαρ της πόλης και να ακούσετε καλλιτέχνες όπως η Selena, οι Los Ángeles Azules και η La Mafia να ακούγονται από τα ηχεία. Ήταν στην ατμόσφαιρα γύρω μου τότε, αλλά πάντα το απέρριπτα και είχα μια έλξη προς οτιδήποτε άλλο εκείνη την εποχή. Χρόνια αργότερα, όταν ζούσα στη Νέα Υόρκη, άρχισα τελικά να ακούω το “Como La Flor” της Selena, την ίδια στιγμή που άκουγα επίσης πολύ Cocteau Twins. Τότε είχα την ιδέα να προσπαθήσω να συνδυάσω τους δύο ήχους τους με κάποιο τρόπο, κάτι που μου φάνηκε κάπως περίεργο, αλλά ήταν σαν ένα αυθεντικό συναίσθημα εκ νέου ανακάλυψης και τελικά σύνδεσης, με τη μουσική που άκουγα όταν ήμουν νέος».

Από το αρχικό EP του 2012, το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ του 2017 και το Cry του 2019, ο Greg Gonzalez υμνούσε μέσω των Cigarettes After Sex τη μούσα του, την αγάπη. Μέσω μιας αργής pop προσέγγισης δημιουργούσε τραγούδια-χρονογραφήματα, αποτυπώνοντας τα κατά καιρούς συναισθήματα του. Η διαφορά του καινούριου album “X's”” είναι πως εδώ εστιάζει σε μία και μόνο σχέση η οποία διήρκησε τέσσερα χρόνια. Η έμπνευση για το νέο album ήρθε από ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο και αφετηρία το El Paso, όταν και ο Gonzalez άκουγε συνεχώς την επιτυχία της Sade By Your Side”, αποφασίζοντας ότι θέλει να εκφραστεί με ανάλογο τρόπο μέσω της μουσικής του. Ο νέος δίσκος ακούγεται εσωστρεφής και αυτοστοχαστικός, ταυτόχρονα δε ιδιαίτερα αυτοκριτικός. Συμπίπτει όμως με μια περίοδο κατά την οποία οι Cigarettes After Sex βρίσκονται στο απόγειο της δημοτικότητας τους. Βρίσκονται πλέον στους 240 κορυφαίους καλλιτέχνες του Spotify, έχοντας περίπου 23 εκατομμύρια μηνιαίους ακροατές. Η μουσική τους έχει χρησιμοποιηθεί στο TikTok περί τις 6,4 δισεκατομμύρια φορές, ενώ το 2023 πούλησαν περίπου 200.000 εισιτήρια παγκοσμίως. Χωρίς να έχουν κυκλοφορήσει κάποιο album. Χωρίς επίσης κάποια ιδιαίτερα ακριβά βιντεοκλιπ, αλλά κυρίως στην αγάπη του κόσμου στα τραγούδια τους, τη μελαγχολική αισθητική τους και το μυστήριο που αποπνέουν. Ο Greg Gonzalez επιβεβαιώνει την προσέγγιση αυτή και τη σχετίζει με εκείνη την απώλεια:

«Πρέπει να αντιμετωπίσω όλα όσα πέρασα, έτσι κάνω ειρήνη με τον εαυτό μου. Όλα αυτά είναι σαν φωτογραφίες και αν γράψω ένα τραγούδι, τότε θα είναι πάντα αγαπητό σε μένα. Και ναι, είναι οδυνηρό που έφυγε, αλλά είμαι πολύ τυχερός που έζησα».

To tracklist του άλμπουμ “X's” είναι το εξής:

  1. X's
  2. Tejano Blue
  3. Silver Sable
  4. Hideaway
  5. Holding you, Holding me
  6. Dark Vacay
  7. Baby Blue Movie
  8. Hot
  9. Dreams From Bunker Hill
  10. Ambien Slide

Η περιοδεία που θα πραγματοποιήσει το συγκρότημα για την προώθηση του δίσκου ξεκινάει τον ερχόμενο Ιούνιο και θα διαρκέσει περίπου δέκα μήνες. Θα περάσει δε σταδιακά από Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Νότια Αφρική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Ανάμεσα στις ημερομηνίες συναντά κανείς τη συναυλία τους στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ, στις 25 Οκτωβρίου, αλλά και την αντίστοιχη στο φημισμένο O2 Arena του Λονδίνου, στις 12 Νοεμβρίου. Οι ευρωπαϊκές ημερομηνίες της περιοδείας είναι οι εξής:

  • 25/10 - OAKA Indoor Arena, Athens
  • 28/10 - Ziggo Dome, Amsterdam
  • 29/10 - Forest National, Brussels
  • 01/11 - Forum, Milan
  • 03/11 - Wiener Stadthalle, Vienna
  • 05/11 - COR Torwar, Warsaw
  • 07/11 - Uber Arena, Berlin
  • 09/11 - St Jakobshalle, Basel
  • 10/11 - Lanxess Arena, Cologne
  • 12/11 - The O2 Arena, London
  • 16/11 - Accor Hotel Arena, Paris
  • 17/11 - Tony Garnier Hall, Lyon
  • 20/11 - WiZink Arena, Madrid
  • 21/11 - Altice Arena, Lisbon

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ