Μουσικη

Pearl Jam: Εντυπωσιάζει το νέο τους τραγούδι «Dark Matter»

Η πρώτη αποκάλυψη από τη νέα τους δισκογραφική δουλειά

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Pearl Jam: Το νέο άλμπουμ «Dark Matter» κυκλοφορεί στις 19 Απριλίου – Στη δημοσιότητα το ομώνυμο τραγούδι
© EPA/Marcel van Hoorn

Pearl Jam: Το νέο άλμπουμ «Dark Matter» κυκλοφορεί στις 19 Απριλίου – Στη δημοσιότητα το ομώνυμο τραγούδι

Με το ομώνυμο τραγούδι του νέου, 12ου συνολικά τους album, το οποίο θα ονομάζεται “Dark Matter” και θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου 2024, οι Pearl Jam υπογράφουν μια πολύ ιδιαίτερη επιστροφή. Με ήχο που παραπέμπει στην πρώτη δοξασμένη περίοδο των αρχών των 90s, το single Dark Matter” έρχεται για να κάνει τους πολυπληθείς οπαδούς τους να αναμένουν το νέο δίσκο με ανυπομονησία.

Για την παραγωγή στον νέο τους δίσκο οι Pearl Jam συνεργάστηκαν με τον νεαρό Andrew Watt. Ο Watt έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του μέσα από συνεργασίες με την Cardi B, τον Post Malone, τους Rolling Stones στο πρόσφατο “Hackney Diamonds”, αλλά και τον Ozzy Osbourne στο τελευταίο album του madman με τίτλο “Ordinary Man” που κυκλοφόρησε το 2020. Ένα άλλο βασικό συστατικό του νέου δίσκου είναι πως έχει ηχογραφεί στα θρυλικά Shangri-La studios στο Μαλιμπού, ιδιοκτησίας του πασίγνωστου παραγωγού Rick Rubin. Σπουδαίοι καλλιτέχνες έχουν ηχογραφήσει στα συγκεκριμένα studios, ανάμεσα τους οι Depeche Mode, Lana Del Rey, Bob Dylan, U2 και πολλοί άλλοι.

Εντύπωση προκαλεί ο στίχος του τραγουδιού που λέει χαρακτηριστικά “Renounce the demagogues / King diamond to discard”, με σαφή αναφορά στον γνωστό metal μουσικό. Οι στίχοι του “Dark Matter” κινούνται στο γενικότερο πλαίσιο αμφισβήτησης που μας έχει συνηθίσει το συγκρότημα, με τον Eddie Vedder να εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υφίστανται τις συνέπειες των λαθών και των πράξεων κάποιων άλλων.

Pearl Jam - Dark Matter (Official Visualizer)

Έχοντας ως αρχικό τους όνομα το “Mookie Blaylock”, από ένα παλιό star του NBA, οι Pearl Jam δημιουργήθηκαν από τις στάχτες των πρωτεργατών της grunge σκηνής, Green River και Mother Love Bone. Με καταγωγή από το Σιάτλ, εκτός από τον Καλιφορνέζο Eddie Vedder, το συγκρότημα σήμερα θεωρείται αναπόσπαστο μέλος του Big-4 του είδους, μαζί με τους Nirvana, Alice in Chains και Soundgarden. Βασικός παράγοντας της επιτυχίας τους υπήρξε η θρυλική τριάδα δίσκων με την οποία ξεκίνησαν την καριέρα τους, τα “Ten” (1991), “Vs” (1993) και “Vitalogy” (1994). Ειδικά το ντεμπούτο τους Ten θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα και επιδραστικότερα albums της δεκαετίας του 1990, με τραγούδια που θεωρούνται κάτι παραπάνω από θρυλικά, όπως τα “Even Flow”, “Jeremy”, “Alive” και “Black”. Έχοντας αλλάξει μονάχα drummers όλο αυτά τα χρόνια, ο πυρήνας των Pearl Jam αποτελείται, εκτός από τον Vedder στα φωνητικά, από τους κιθαρίστες Stone Gossard και Mike McCready και τον μπασίστα Jeff Ament.

Pearl Jam: Tο tracklist του νέου άλμπουμ «Dark Matter»

  1. Scared Of Fear
  2. React/Respond
  3. Wreckage
  4. Dark Matter
  5. Won't Tell
  6. Upper Hand
  7. Waiting For Stevie
  8. Running
  9. Something Special
  10. Got to Give
  11. Setting Sun

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ