Μουσικη

7 πράγματα που μπορεί να μη γνωρίζεις για το «Unfinished Sympathy» των Massive Attack

Tο single που καθιέρωσε το συγκρότημα απó το Μπρίστολ

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Massive Attack: Η ιστορία του τραγουδιού «Unfinished Sympathy»
© EPA/JOSE SENA GOULAO

Massive Attack: Η ιστορία του τραγουδιού «Unfinished Sympathy» και οι άγνωστες λεπτομέρειές του

Είναι κοινώς αποδεκτό πως το “Unfinished Sympathy” των Massive Attack αποτελεί σημείο τομής για την ηλεκτρονική μουσική και μπορεί να κυκλοφόρησε πριν από τριάντα περίπου χρόνια (11 Φεβρουαρίου 1991), αλλά έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα αλώβητη την αίγλη του και τη γοητεία του.

7 πράγματα που μπορεί να μη γνωρίζεις για το «Unfinished Sympathy» των Massive Attack

Με αφορμή την επέτειό του αλλά και την πολυαναμενόμενη εμφάνιση των Massive Attack στις 17 Ιουλίου στην Πλατεία Νερού, ακολουθούν εφτά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που ίσως δεν ξέρεις για το single που καθιέρωσε το συγκρότημα απ’ το Bristol και δίκαια θεωρείται μια απ’ τις κορυφαίες στιγμές των 90s.

Massive Attack: To πρωτότυπο βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Unfinished Sympathy»

Ο σκηνοθέτης Baillie Walsh, επηρεασμένος απ’ τις ταινίες του Orson Welles, του Hitchcock και του Robert Altman, αποφασίζει να γυρίσει το κλιπ του τραγουδιού με μια μόνο λήψη, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει μέχρι τότε στη μουσική. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι περίπου το ίδιο επιδραστικό με το τραγούδι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το φόρο-τιμής που απέδωσαν οι Verve στο κλιπ του “Bittersweet Symphony”.

Massive Attack - Unfinished Sympathy

H Shara Nelson σκαρώνει τη χαρακτηριστική μελωδία

«Είχαμε ήδη ηχογραφήσει μερικά κομμάτια που μπήκαν στο Blue Lines, συμπεριλαμβανομένου του “Safe From Harm” και παλεύαμε να ηχογραφήσουμε ένα κομμάτι που λεγόταν “It Will Rain”. Επειδή δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ και πολύ, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα διάλειμμα. Έκατσα σε μια γωνία και άρχισα να μουρμουράω μια μελωδία που τριγυρνούσε στο κεφάλι μου αρκετό καιρό, μισοτραγουδώντας τον στίχο “I Know That Ive Imagined Love Before”. Με άκουσε ο Mushroom (Andrew Vowles) και κάπως έτσι γυρίσαμε στο στούντιο και γράψαμε το κύριο μέρος του τραγουδιού», θα δηλώσει η Nelson στο Uncut το 2010.

Για να ηχογραφήσουν τα έγχορδα οι Massive Attack πούλησαν το αμάξι τους

Αρχικά, τα έγχορδα του “Unfinished Sympathy” θα βασίζονταν στα synths, αλλά επειδή ήθελαν πιο πληθωρικό ήχο, ο παραγωγός Johnny Dollar αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια ορχήστρα 44 μουσικών και να κάνει την ηχογράφηση στα Abbey Road Studios. Ωστόσο, το συγκρότημα δεν είχε υπολογίσει το κόστος μιας τέτοιας κίνησης στον προϋπολογισμό του δίσκου και αναγκάστηκαν να πουλήσουν το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν (ένα Mitsubishi Shogun), για να πληρώσουν την ηχογράφηση. Θα έπρεπε να περάσουν 15 χρόνια για να ξαναπεράσουν οι Massive Attack τις πόρτες του Abbey Road, για να ηχογραφήσουν ένα μέρος του “Live With Me”.

Τα ξεχωριστά samples του Paul Simon και του John McLauglin

Οι ξεχωριστές «καμπάνες» του “Unfinished Sympathy”, είναι απ’ τη jazz-funk διασκευή που έχει κάνει ο Bob James στο “Take Me To The Mardi Gras” (1975) του Paul Simon, ένα sample που έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα, κυρίως από hip-hop ονόματα, όπως οι Beastie Boys, Public Enemy, Run-DMC, LL Cool J, Ghostface Killah, Jazzy Jeff και Salt ‘N’ Pepa, ενώ το sample με τα δεύτερα φωνητικά στο ρεφρέν είναι απ’ το “Planetary Citizen” του John MacLaughlin και των Mahavishnu Orchestra.

Bob James - Take Me To The Mardi Gras (audio)

Massive χωρίς Attack

Όταν το γκρουπ ετοιμαζόταν για την κυκλοφορία του single, μαινόταν ο Πόλεμος του Κόλπου στο Ιράκ. Κατόπιν έντονης πίεσης απ’ τη δισκογραφική τους, οι Massive Attack αφαίρεσαν το δεύτερο συνθετικό του ονόματός τους γιατί η εταιρεία πίστευε ότι δεν θα παιζόταν στο ραδιόφωνο γι’ αυτό το λόγο. Αυτή η αλλαγή κράτησε περίπου 6 μήνες αλλά επειδή το “Unfinished Sympathy” δεν ξανατυπώθηκε έκτοτε, δεν υπάρχει έκδοση που να έχει το πλήρες όνομά τους στο εξώφυλλο.

Το χέρι στο εξώφυλλο

7 πράγματα που μπορεί να μη γνωρίζεις για το «Unfinished Sympathy» των Massive Attack

Η φωτογραφία του χεριού με τον επίδεσμο που απεικονίζεται στο εξώφυλλο του single, ανήκει στον Claude Williams (γνωστού και ως Willy Wee). Ήταν παλιό μέλος των Wild Bunch και συμμετείχε στα φωνητικά του “Five Man Army”.

Η διασκευή της Tina Turner

Στις τρεις δεκαετίες απ’ την κυκλοφορία του, το “Unfinished Sympathy” έχει αποκτήσει πολλούς επώνυμους fans, βρίσκει άλλωστε μόνιμα τη θέση που του αξίζει με τα κορυφαία τραγούδια όλων των εποχών. Η πιο διάσημη fan όμως δεν είναι απ’ την αξέχαστη Tina Turner, η οποία το διασκεύασε ενώ για τρεις βραδιές στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Wildest Dreams Tour, το τραγούδησε μαζί της ο Bruce Willis!

Unfinished Sympathy

Οι Massive Attack θα εμφανιστούν στις 17 Ιουλίου στην Πλατεία Νερού. Για όλες τις πληροφορίες και για τις νέες ανακοινώσεις, επισκέψου το www.releaseathens.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ