Μουσικη

MAGA-Rap: Πώς ο Ben Shapiro και ο Tom MacDonald βρέθηκαν στην πρώτη θέση του iTunes

Το «FACTS» είναι ένας anti-woke ύμνος λίγους μήνες πριν τις αμερικανικές εκλογές

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
MAGA-Rap: Πως ο Ben Shapiro και ο Tom MacDonald βρέθηκαν στην πρώτη θέση των itunes
Ο Ben Shapiro και ο Tom MacDonald εκτοξεύθηκαν στην πρώτη θέση των αμερικανικών itunes με το τραγούδι «FACTS»

Ο Ben Shapiro, πολιτικός σχολιαστής και YouTuber, μαζί με τον καναδό ράπερ Tom MacDonald βρέθηκαν στην πρώτη θέση του iTunes με το τραγούδι «FACTS».

Με στίχους όπως «Τα γεγονότα δεν νοιάζονται για τα συναισθήματά σου» και «Δεν ντρέπομαι που είμαι λευκός» το διάσημο τρολ της αμερικανικής δεξιάς Ben Shapiro και ο καναδός ράπερ Tom MacDonald άγγιξαν την πρώτη θέση στο αμερικανικό iΤunes με το τραγούδι «FACTS».

"Facts" - Tom MacDonald (feat. Ben Shapiro)

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τραγούδι της συντηρητικής παράταξης βρίσκεται στη πρώτη θέση των charts. Είχε προηγηθεί το κάντρι κομμάτι του Oliver Antony, «Rich Men North of Richmond» και ο ροκ ύμνος «Try That In A Small Town» του Jason Aldean. Και τα δύο είχαν προκαλέσει παράκρουση στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών με τους υποστηρικτές του Joe Biden να τραβούν τα μαλλιά τους. Και τώρα ο Ben Shapiro, ένας εβραϊκής καταγωγής YouTuber και συνιδρυτής της συντηρητικής πλατφόρμας «The Daily Wire», μαζί με τον MacDonald επαναλαμβάνουν το ίδιο σκηνικό. Με ένα ραπ κομμάτι που δεν μιλάει για ναρκωτικά, όπλα και τσαμπουκάδες (τι θράσος) εκτόπισαν ονόματα όπως Megan Thee Stallion, Justin Timberlake και Billy Joel. Το αστείο είναι ότι ο Shapiro δεν έχει επιχειρήσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζει την τύχη του ως ράπερ και αν μη τι άλλο το πέτυχε.

MAGA-Rap: Πως ο Ben Shapiro και ο Tom MacDonald βρέθηκαν στην πρώτη θέση των itunes
© Instagram / hangovergang

Make Hip-Hop Great Again

Το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 26 Ιανουαρίου και αμέσως έγινε στόχος των στην Αμερική για τους στίχους του όπως «υπάρχουν μόνο δύο φύλα – αγόρια και κορίτσια» και «δεν με νοιάζει αν προσβληθείς». Μέσα σε λιγότερο από τρεισήμισι λεπτά, οι δύο καλλιτέχνες καταφέρνουν να συμπυκνώσουν όσες περισσότερες λέξεις-κλειδιά μπορούσαν για να τσατίσουν τους Δημοκρατικούς. Ρατσισμός, πόλεμος των φύλων, αντωνυμίες, τρομοκρατία, wokeness, Black Lives Matter, ουράνια τόξα, WAP, Karens και άλλες πολλές. Προς το τέλος του τραγουδιού ο Shapiro λέει στη Nicki Minaj να κρατήσει σημειώσεις και μάλιστα η τραγουδίστρια ακομπλεξάριστη του απάντησε μέσω X λέγοντας: «Μόλις άκουσα το τραγούδι του Ben Shapiro. Δεν είναι κακό. Συγχαρητήρια για το #1». Είναι χρονιά εκλογών βλέπετε στις ΗΠΑ φέτος και έτσι εξηγούνται τέτοιου είδους κινήσεις.

Από καλλιτεχνικής άποψης το τραγούδι είναι μετριότατο στα όρια του cringe και μοιάζει σαν παρωδία. Αλλά, στο ραπ περισσότερη σημασία έχει το μήνυμα και όχι η μουσική καθαυτή. Και το μήνυμα σε αυτή την περίπτωση ακούγεται περισσότερο σαν προεκλογικό κάλεσμα συσπείρωσης γύρω από τον Donald Trump, ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον Joe Biden στις 5 Νοεμβρίου για τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ. Πολλοί κάνουν λόγο για ένα νέο παρακλάδι της ραπ ή αλλιώς MAGA-rap ή Alt-right rap, αν και στη πράξη αποδεικνύεται ότι μάλλον οι υπερσυντηρητικοί δεν μπορούν να ραπάρουν αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα.

MAGA-Rap: Πως ο Ben Shapiro και ο Tom MacDonald βρέθηκαν στην πρώτη θέση των itunes
© Instagram / hangovergang

Η ειρωνεία είναι ότι ο Ben Shapiro είχε κατακρίνει τη ραπ στο παρελθόν λέγοντας ότι δεν είναι στην πραγματικότητα μουσική. Όταν όμως βρήκε την ευκαιρία για προβολή, δεν την άφησε να φύγει και συνεργάστηκε με τον Tom MacDonald. Το τραγούδι βέβαια είναι του MacDonald και ο Shapiro είναι απλά καλεσμένος, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Το ένα χέρι νίβει το άλλο, ως γνωστόν και οι δυο τους επωφελούνται από τα views. «Any publicity is good publicity», όπως λέει ο χρυσός κανόνας του marketing.

Ben Shapiro Explains Why Rap Isn't Music

«Επικίνδυνο το μήνυμα του τραγουδιού – Πρόκειται για αρπαχτή»

Όπως τα δύο προαναφερθέντα τραγούδια των Oliver Antony και Jason Aldean, έτσι και το «FACTS» αγκαλιάστηκε με περισσότερα από 13 εκατομμύρια views την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο. Η αντίδραση των συντηρητικών της Αμερικής ήταν αναμενόμενη, αλλά τι έχει να πει η «αντίπαλη» πλευρά;

Όπως αναφέρει το theroot, το τραγούδι αποτελεί τη χειρότερη μορφή πολιτισμικής οικειοποίησης (cultural appropriation), είναι χειρότερο από όσο νομίζεις και το γεγονός ότι εν έτει 2024 υπάρχει το MAGA-rap είναι κάτι το θλιβερό. Το «FACTS» βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με προηγούμενα κομμάτια του Tom MacDonald όπως: «White Trash», «Straight White Male» και «Fake Woke» και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι οι λευκοί άντρες στοχοποιούνται και γίνονται θύματα χωρίς κανένα λόγο από τους έγχρωμους. Ταυτόχρονα όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ντουέτο οικειοποιείται τη μαύρη κουλτούρα και το τελικό αποτέλεσμα «θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο».

MAGA-Rap: Πως ο Ben Shapiro και ο Tom MacDonald βρέθηκαν στην πρώτη θέση των itunes
© Instagram / hangovergang

Σύμφωνα με το Daily Beast, η συνεργασία Ben Shapiro - Tom MacDonald δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια αρπαχτή η οποία απευθύνεται στους φανατικούς MAGA ψηφοφόρους του Trump και ταυτόχρονα μια απόπειρα να τριγκάρει τους ευαίσθητους (snowflakes) οπαδούς του Biden.

Είπαμε, πλησιάζουν οι εκλογές και οι δύο παρατάξεις θα κάνουν τα πάντα για να εκλεγεί ο άνθρωπός τους, με το κλιπ να λειτουργεί περισσότερο σαν προεκλογικό σποτάκι παρά σαν μουσικό βίντεο. Το τραγούδι δεν το κρύβει άλλωστε. Προς το τέλος ο Shapiro λέει: All my people download this / let's get a Billboard number one. Και από ότι φαίνεται το κάλεσμα δούλεψε. Το «FACTS» θρονιάστηκε στην πρώτη θέση των αμερικανικών charts, χαρίζοντάς τους τα 15 λεπτά δημοσιότητας, μέχρι να εμφανιστεί ο επόμενος MAGA ύμνος. Το μόνο που μένει να δούμε είναι ποιο είδος μουσικής θα επιλεγεί αυτή τη φορά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ