Μουσικη

Ο Ryan Gosling και η ξεχωριστή σχέση του με τη μουσική

Πώς έφτασε από το Mickey Mouse Club στο «I’m Just Ken» της ταινίας Barbie;

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ράιαν Γκόσλινγκ: Τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει σε ταινίες, το σχήμα Dead Man's Bones, η ενασχόληση του ηθοποιού με τη μουσική, το νέο hit «I’m Just Ken» που ερμηνεύει στην ταινία «Barbie»
© Warner Bros. Pictures

Ράιαν Γκόσλινγκ: Τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει σε ταινίες, το σχήμα Dead Man's Bones, η ενασχόληση του ηθοποιού με τη μουσική, το νέο hit «I’m Just Ken» που ερμηνεύει στην ταινία «Barbie»

Ένας ηθοποιός που κάνει μεγάλη καριέρα στο Hollywood, οι πιθανότητες είναι ότι δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με τίποτε άλλο. Όμως ο Ryan Gosling, με δεδομένη την αγάπη του στον ανεξάρτητο κινηματογράφο -άλλωστε από αυτόν ξεκίνησε- δεν θα μπορούσε παρά να αγαπάει τη μουσική, μάλιστα και κάποιες από τις πιο… ανεξάρτητες πλευρές της. Αν κοιτάξουμε από πιο κοντά τα πράγματα, η μουσική του πορεία γίνεται στο πέρασμα του χρόνου όλο και πιο mainstream, ακολουθώντας κατά κάποιον τρόπο την πορεία του ως ηθοποιού. Αλήθεια όμως, πώς έφτασε από το Mickey Mouse Club στο «I’m Just Ken»;

Ryan Gosling: Από τα talent shows στην υποκριτική και το τραγούδι

Ως παιδί ο Ryan Gosling είχε εμφανιστεί σε talent shows, αρκετές φορές μαζί με την αδελφή του, Mandi. Ανάμεσα στα τραγούδια που είχε παρουσίασε, κάπου στα 10-11 του χρόνια ήταν και το «When A Man Loves A Woman». Λίγο αργότερα, όταν πατούσε πια τα 12, το ταλέντο του τον έφερε να συμμετέχει στο Mickey Mouse Club μαζί με άλλα παιδιά, που επίσης έκαναν αργότερα μεγάλη καριέρα: την Britney Spears, την Christina Aguilera, τον Justin Timberlake. Μάλιστα με τον Timberlake έμεναν για κάποιον καιρό στο ίδιο σπίτι, καθώς η μητέρα του Justin ήταν κηδεμόνας του Ryan για όσο καιρό η μητέρα του Ryan έπρεπε να δουλεύει στον Καναδά κι εκείνος να μένει στην Αμερική.

Ryan Gosling - Epic Old Dancing Videos 1992

Ο Ryan Gosling γεννήθηκε στον Καναδά, στο Λονδίνο του Ontario και παρότι ήταν ένα εξωστρεφές παιδί, είχε βαθιά σχέση με τη μουσική που μιλούσε για τον τόπο του. Πιτσιρικάς ακόμη, έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε μαζί με τον παιδικό του φίλο Rich Clark το «Helpless» του Neil Young. Το τραγούδι ξεκινάει με τους στίχους «There Is A Town in North Ontario / With Dream Comfort Memory To Spare».

Οι ταινίες που τραγουδά ο Ryan Gosling

Δεν είναι λίγες οι ταινίες στις οποίες ο Ryan Gosling τραγουδάει. Στις περισσότερες ελάχιστα αλλά οι σκηνές αυτές έχουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον. Στο «Lars And The Real Girl» (2007) τραγουδάει εν είδει καντάδας το «L.O.V.E.» που είχε κάνει μεγάλη επιτυχία ο Nat «King» Cole.

Duet with Ryan Gosling

Στο «Blue Valentine» (2010) λέει το «You Always Hurt The One You Love» που είχαν πει οι Mills Brothers σε μια πολύ τρυφερή σκηνή με τη Michelle Williams. «Δεν μπορώ να τραγουδήσω στην πραγματικότητα», της λέει, «για να τα καταφέρω πρέπει να ακούγομαι εντελώς χαζός (goofy. Στο «Place Beyond The Pines» (2012) τραγουδάει στα ισπανικά a capella και τέλος, στο «Song To Song» (2017), σε μια ταινία που κάνουν cameo εμφανίσεις η Patti Smith, ο Iggy Pop και ο Anthony Kiedis, o Ryan Gosling τραγουδάει και πάλι.

Blue Valentine (Ryan Gosling - Michelle Williams)

Dead Man’s Bones: Το μουσικό σχήμα του Ryan Gosling

Όμως καμία από αυτές τις στιγμές δεν αποτελεί σημαντική στιγμή για τη μουσική του πορεία. Η πρώτη του σημαντική στιγμή είναι η συνεργασία του με τον Zack Shields στους Dead Mans Bones. Γνωρίστηκαν το 2005, όταν ο Ryan είχε σχέση με την Καναδέζα ηθοποιό Rachel McAdams και ο Zack με την αδελφή της. Σκέφτονταν να γράψουν ένα musical που είχε να κάνει με τέρατα αλλά επειδή έβγαινε ακριβό, περιορίστηκαν στα τραγούδια.

Dead Man's Bones - "In The Room Where You Sleep" (live video)

Το ομώνυμο album τους κυκλοφόρησε από την Anti- Records το 2009 και πήρε σπουδαίες κριτικές. Ο Gosling τραγουδούσε μ’ έναν τρόπο που θύμιζε άλλοτε Buddy Holly κι άλλοτε πρώιμο Sinatra και η αποκάλυψη του δίσκου ήταν η Silverlake Conservatory Childrens Choir, μια παιδική χορωδία που είχε δημιουργήσει ο Flea των Red Hot Chili Peppers και στη διδασκαλία των τραγουδιών ανακατευόταν και ο Anthony Kiedis. Κανείς από τους παραπάνω δεν είχε πρόβλημα να βάλει τα παιδιά να τραγουδούν «My Body Is A Zombie For You» και να τα ντύνει από βοηθούς του Αη Βασίλη μέχρι ζόμπι, πράγμα που ήταν καλό για το τελικό αποτέλεσμα, ενδεχομένως όμως -στην περίπτωση των ζόμπι- όχι και τόσο για τα παιδιά. Ο Gosling είχε πει το 2011 ότι ήθελε να κάνει κι άλλον έναν δίσκο με τον Shields ως Dead Man’s Bones αλλά χωρίς χορωδία αυτή τη φορά.

Ryan Gosling: Από το soundtrack του «La La Land» στο τραγούδι «I’m Just Ken» της ταινίας Barbie

Η άλλη μεγάλη στιγμή για τον Ryan Gosling είναι αναμφίβολα το «La La Land». Εδώ πια έχει εγκαταλείψει τους goofy τρόπους της πρώιμης εποχής κι ακούγεται ως ένας πολύ καλός τραγουδιστής, διατηρώντας την ίδια στιγμή τη μοναδική ερμηνευτική αθωότητα που του προσφέρει η ιδιότητα του ηθοποιού. Τραγούδια όπως το «City Of Stars» ή το «A Lovely Night» ακούγονται ξανά και ξανά και δεν απέχουν από μεγάλες ερμηνείες ηθοποιών σε παλαιότερα και πολύ σημαντικά musicals.

La La Land (2016 Movie) Official Clip – “City Of Stars”

Και φτάνουμε στο μελαγχολικό -με τον τρόπο του- «I’m Just Ken», ένα τραγούδι του Mark Ronson και του Andrew Wyatt, που υπάρχει στο soundtrack της bigger than life ταινίας, «Barbie». Στο κομμάτι lead κιθάρα παίζει παίζει ο Slash των Guns Ν’ Roses ενώ συμμετέχουν επίσης ο γιός του μεγάλου κιθαρίστα Eddie Van Halen, Wolfgang και ο σημερινός drummer των Foo Fighters, Josh Freese. Βλέπω αρκετούς που είναι έτοιμοι να γκρινιάξουν για την «Barbie» ως ξεπουλημένη χολιγουντιανή παραγωγή για κοριτσόπουλα. Ανάμεσα σ’ αυτούς, είναι και όσοι αγαπούσαν κάποτε τον Gosling, ίσως το πιο φανατικό ανεξάρτητο κοινό του, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να απέχεις από τέτοιες μπούρδες και ότι οι κοιλιακοί δεν πρόκειται να σε σώσουν από τίποτα. Μπορεί και να είναι έτσι, δεν έχω δει ακόμα την ταινία μα σκοπεύω να τη δω σύντομα. Εκείνο που για την ώρα ξέρω είναι ότι ο Ryan μπαίνει στο κομμάτι με την ίδια τρυφερότητα που έμπαινε ο Elvis Costello στο «She», στη συνέχεια ανεβαίνει αλάνθαστα και σε σημεία η χροιά του φέρνει στον νου τον Ozzy Osbourne. Δεν βρίσκω κανένα λόγο να γκρινιάξω δηλαδή. Αυτό είναι ένα καλό τραγούδι στο είδος του με μια πολύ καλή ερμηνεία. Φυσικά πάντα είναι μεγάλο πρόβλημα όταν κάποιο μουσικό είδος δεν μας αρέσει. Αλλά στ’ αλήθεια, κρίνουμε τις ταινίες ανεξαρτήτως είδους και τις ερμηνείες των ηθοποιών ανάλογα με το αν μας αρέσει η ταινία;

Ryan Gosling - I'm Just Ken Exclusive (From Barbie The Album) [Official]

Go on, Ken, εεε… Ryan ήθελα να πω…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ