Μουσικη

Τα τραγούδια που έκαναν τους Leftfield το πιο επιδραστικό σχήμα της βρετανικής χορευτικής σκηνής

Το θρυλικό γκρουπ του Neil Barnes έρχεται στο Release Athens 2023

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Letfield: Τα πιο επιδραστικά τραγούδια του βρετανικού electro act που έρχεται το Σάββατο 15 Ιουλίου στην Αθήνα, στο φεστιβάλ Release Athens 2023.
© Steve Gullick

Leftfield: Τα πιο επιδραστικά τραγούδια του βρετανικού electro act που έρχεται το Σάββατο 15 Ιουλίου στην Αθήνα, στο φεστιβάλ Release Athens 2023.

Οι Leftfield σχηματίστηκαν το 1989 από τους Neil Barnes και Paul Daley, δύο τύπους που ήδη παρακολουθούσαν στενά όσα συνέβαινε στην -τότε- νεότευκτη club scene της Μεγάλης Βρετανίας. Ο πρώτος είχε μακρά ιστορία στη σκηνή των πάρτι του Λονδίνου, ξεκινώντας ως DJ στο διαβόητο κλαμπ Wag, ενώ ο Daley είχε δουλέψει στο παρελθόν με τους The Brand New Heavies και τους Primal Scream (σημαντική σημείωση: κι αυτοί έρχονται στο Release Athens 2023, την Παρασκευή 21 Ιουλίου, παρέα με τους Prodigy).

Μαζί το δίδυμο έφτιαξε τους Leftfield, αφοσιώθηκε στην ηλεκτρονική μουσική και ξεκίνησε να γράφει τραγούδια που δεν θα έβρισκαν «χώρο» μόνο στα σκοτεινά club της χώρας που πολλαπλασιάζονταν σαν τα μανιτάρια στα τέλη των 80s και στο πρώτο μισό των 90s, αλλά θα αποτελούσαν και ιδανική διαφυγή για τους μουδιασμένους rock fans, που παρακολουθούσαν με αδιαφορία τη φούσκα της brit pop που είχε σαρώσει τα πάντα στο διάβα της.

Το αποτέλεσμα ήταν δύο άλμπουμ-σταθμοί στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής, τα «Leftism» και «Rhythm and Stealth», μια μεγάλη παύση μέχρι το 2010, και έκτοτε άλλοι δύο δίσκοι, αυτή τη φορά χωρίς τον Daley, οι οποίοι υπενθύμισαν σε παλιούς και νεότερους ravers, πως οι Leftfield, μαζί με τους Orbital, Underworld, Prodigy κτλ., ουσιαστικά δημιούργησαν τη χορευτική παράδοση της Μεγάλης Βρετανίας.

Αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μόνο 5 κομμάτια από την έξοχη αν και περιορισμένη δισκογραφία τους, αυτές είναι οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές τους, τις οποίες θα απολαύσουμε στην παρθενική τους εμφάνιση στην Ελλάδα, το Σάββατο 15 Ιουλίου, μαζί με τους Στέρεο Νόβα, Boy Harsher και Marva Von Theo.

Leftfield: Τα πιο επιδραστικά τραγούδια και η ιστορία τους

Open Up (1993)
Το single-προπομπός του «Leftism» με τον John Lydon στα φωνητικά, καθιερώνει την παρουσία των punk / rock τραγουδιστών στη χορευτική μουσική. Ο δίσκος θα γνωρίσει απροσδόκητη επιτυχία που θα ξεπεράσει τα στενά όρια των clubs.

Leftfield - Open Up

Release The Pressure (1992)
Αρχικά κυκλοφόρησε αποκλειστικά ως 12’’, θα έβρισκε όμως τη θέση του και στο «Leftism», ως το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου, γνωστοποιώντας στους ανυποψίαστους ακροατές πόσο κοντά ήταν η club σκηνή με τα dub/reggae soundsystems.

Leftfield - Release The Pressure

Phat Planet (1999)
Η λεγόμενη dance βόμβα! Με βασικό όπλο μια από τις πιο χαρακτηριστικές μπασογραμμές των 90s, το «Phat Planet» παραμένει ένα από τα μεγάλα highlight του «Rhythm and Stealth» και σημείο-αναφοράς στις live εμφανίσεις τους.

Leftfield - Phat Planet (Audio)

Afrika Shox (1999)
Από τον ίδιο δίσκο κι αυτό, με τον μεγάλο Afrika Bambaataa στα φωνητικά, να παντρεύει ιδανικά τη μουσική των Leftfield με το rap, σε ένα εθιστικό κομμάτι που θα μπορούσε να είχε βγει και σήμερα.

Afrika Shox

Song of Life (1992)
Ένα αντίστοιχα πρωτοποριακό κομμάτι, το «Song of Life» καταφέρνει να ταιριάξει το techno του Detroit με όσα λάμβαναν χώρα στις παραλίες της Goa. Σήμερα ακούγεται ακόμα πιο επίκαιρο, με τον ήχο των 90s να έχει επιστρέψει για τα καλά στα clubs, με αμφιβόλου ποιότητας tracks που πατάνε σε κομμάτια σαν κι αυτό, ειδικά στην παρακάτω extended εκδοχή του.

Leftfield-Song Of Life-Original 12in mix

Bonus Track: Accumulator (2022)
Η ιστορία έχει γράψει πως οι Leftfield αποτέλεσαν και ένα από τα καθοριστικά live acts της σκηνής αφού με την περιοδεία «Liveism» δημιούργησαν έναν ολόφρεσκο τρόπο παρουσίασης της χορευτικής μουσικής, μετατρέποντας τις συναυλίες τους σε μεγάλο γεγονός. Κάτι που συνεχίζεται μέχρι τώρα, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω video από το Glastonbury 2023, με την εκρηκτική εκτέλεση του «Accumulator», του πιο ξεχωριστού track του τελευταίου τους δίσκου, «This Is What We Do».

Leftfield - Accumulator (Glastonbury 2023)

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα! Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, Πλατεία Νερού: Oι Leftfield έρχονται στο Release Athens 2023 σε ένα εντυπωσιακό ηλεκτρονικό lineup με headliners τους Στέρεο Νόβα. Μαζί τους οι Αμερικάνοι εκπρόσωποι της dark electronica, Boy Harsher. Τη βραδιά ανοίγουν οι Marva Von Theo. Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ