Μουσικη

Nick Cave: Νέο βιβλίο με στίχους και νέο άλμπουμ

Η εκμυστήρευσή του και η είδηση για τα επόμενα μουσικά του σχέδια

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 848
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nick Cave: Νέο βιβλίο με στίχους και νέο άλμπουμ
© EPA/TIAGO PETINGA

Το νέο βιβλίο και το νέο άλμπουμ του Nick Cave, η επετειακή επανακυκλοφορία του άλμπουμ «Harvest» του Neil Young που συμπληρώνει 50 χρόνια.

Το να αγοράσει κάποιος στην Αθήνα ένα ξενόγλωσσο βιβλίο πίσω στη δεκαετία του 1980 δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο. Δεν εισάγονταν συχνά και ήταν πολύ ακριβά. Ήμουν αρκετά τυχερός να πετύχω κάπου το “King Ink”, το πρώτο βιβλίο με στίχους του Nick Cave που κυκλοφόρησε ποτέ. Η τιμή ήταν αλμυρή αλλά η έκδοση ήταν πανέμορφη. Ένα hardback μικρού σχήματος που περιλαμβάνει στίχους των Birthday Party, των Die Haut και των πρώτων προσωπικών album του Cave. Σήμερα είναι συλλεκτική και πανάκριβη αυτή η πρώτη έκδοση, από τότε όμως έχουν βγει πολλά βιβλία που αφορούν τον Cave, είτε καλύπτοντας πλευρές της τέχνης του, είτε στίχους, είτε το λογοτεχνικό του έργο. To “King Ink” είχε λιγότερες από 200 σελίδες, το βιβλίο με τους στίχους που κυκλοφορεί σε μερικές μέρες από την Penguin και καλύπτει την εποχή από τους Birthday Party μέχρι το απόλυτο σήμερα, έχει 700! Κι αν τότε ο Cave ήταν ο ποιητής της θυμωμένης και θλιμμένης μας εφηβείας, σήμερα εκφράζει τους βαθύτατους έρωτες της ζωής μας. Από τη μανία του “Whooah bite! whooah bite! release the bats. release the bats, don't tell me that it doesn't hurt. A hundred fluttering in your skirt (don't tell me that it doesn't hurt)” στο “Release The Bats” στην τρυφερότητα του “Well sometimes a little bit of faith can go a long, long way, Your soul is my anchor, never asked to be freed, Well sleep now, sleep now, take as long as you need, ’Cause I'm just waiting for you, Waiting for you, waiting for you”. Και πάνω που είσαι έτοιμος να παραγγείλεις το βιβλίο, έρχεται επιπλέον και η είδηση για την ηχογράφηση ενός νέου album για τον Cave, αμέσως μόλις τελειώσει η περιοδεία του, στα τέλη του Δεκέμβρη. Μιλώντας με τον Andrew O’ Hagan, που γράφει τον πρόλογο κι έχει επιμεληθεί το βιβλίο με τους στίχους, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Υπάρχει μια πλήρης απουσία ιδεών και με κάθε γραμμή που γράφω επιβεβαιώνεται το ότι δεν είμαι πολύ καλός σε αυτό που κάνω! Είναι μια πολύ αργή διαδικασία. Έχω διαβάσει ότι ο Neil Young έγραψε ολόκληρο το “Everybody Knows This Is Nowhere” στο κρεβάτι μια μέρα που είχε γρίπη. Είναι αλήθεια αυτό; Δε γαμιέται, έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν μου άρεσε αυτός ο δίσκος». Εμένα πάλι μου άρεσε το “Everybody Knows This Is Nowhere” κι επιπλέον έχω κάπου διαβάσει ότι τα δύο μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια, τα “Down By The River” και “Cowgirl In The Sand” γράφτηκαν στις στιγμές διαύγειας που προηγούνται μιας επιληπτικής κρίσης (αν και αυτό θα μπορούσε να αποτελεί είδος αστικού μύθου). Επίσης, είμαι βέβαιος ότι ο Cave θα βρει πολύ γρήγορα την έμπνευση που χρειάζεται για τον επόμενο δίσκο του.

Μια που αναφέραμε τον Neil Young, συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πιο επιτυχημένου του δίσκου, του “Harvest”. Έτσι, μπορείτε να το αποκτήσετε στη μορφή ενός τριπλού cd, το οποίο περιλαμβάνει τρία ακυκλοφόρητα τραγούδια, ένα ντοκιμαντέρ για την ηχογράφηση του δίσκου με πλάνα εκείνης της εποχής κι ένα ακυκλοφόρητο solo live session στο BBC. Τα ίδια και καλύτερα είναι τα πράγματα αν επιλέξετε την έκδοση σε βινύλιο, που επιπλέον έχει μία αφίσα και μια λιθογραφία.

Στα early nineties, αμέσως μόλις έσκασε το “Nevermind” των Nirvana, βγήκε στην επιφάνεια μια ολόκληρη σκηνή. Ανάμεσα στα ονόματα που αναδύθηκαν από το underground ήταν και οι Beat Happening, μια μπάντα από την Olympia της πολιτείας της Washington, με frontman τον δαιμόνιο Calvin Johnson, που είχε επίσης δημιουργήσει τους Dub Narcotic Sound System, τους Halo Benders, τους Go Team αλλά και την εξαιρετική εταιρεία, K Records. Τώρα, επανακυκλοφορεί από τη Domino το σύνολο της δισκογραφίας της μπάντας, ανάμεσά τους και οι δίσκοι που είχαν κυκλοφορήσει σε συνεργασία της Κ με την Sub Pop.

Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς
Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς

Y.Γ.: Ομολογώ ότι δεν είχα ακούσει προσεκτικά την ως τώρα δουλειά της Vassilina. Πρόσφατα την άκουσα στη συνεργασία με Ntentenis αλλά και το εξαιρετικό κομμάτι της με τον Kadebostany, το “Lovelace”. Βάζω στα ακουστικά το “Fragments” κι επανέρχομαι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.