Μουσικη

Neil Young: 50 χρόνια από το ιστορικό άλμπουμ «Harvest»

Ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του rock και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη δημιουργία του

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Neil Young παίζει με τους The Santa Monica Flyers στο Rainbow Theatre, Λονδίνο, 5 Νοεμβρίου 1973
Ο Neil Young παίζει με τους The Santa Monica Flyers στο Rainbow Theatre, Λονδίνο, 5 Νοεμβρίου 1973 © Michael Putland/Getty Images/Ideal Image

Πώς δημιουργήθηκε το άλμπουμ «Harvest» του Neil Young που κυκλοφόρησε τον 1972 και πώς άλλαξε τη μουσική.

Το άλμπουμ “Harvest” του Neil Young κυκλοφόρησε πριν από 50 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 1972, με guest stars τα μέλη των CSNY David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash, καθώς και τη Linda Ronstadt και τον James Taylor. Oι Crosby, Stills, Nash & Young είχαν διαλυθεί από το 1970 και ο Crosby γλιστρούσε στην ηρωίνη· το ίδιο και ο James Taylor και ο Danny Whitten από τους Crazy Horse που πέθανε τελικά τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς στο Λος Άντζελες. Ένα τουλάχιστον κομμάτι, το “The Needle and the Damage Done” μιλούσε γι’ αυτούς.

Neil Young - Needle And The Damage Done [Unplugged]

Από το “Harvest” βγήκαν δύο επιτυχημένα σινγκλ, το “Old Man” και το “Heart of Gold”, αλλά στην πραγματικότητα όλα τα κομμάτια του άλμπουμ ακούστηκαν πολύ στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση με αποτέλεσμα το “Harvest” να γίνει το μεγαλύτερο μπεστ-σέλερ του 1972 στις Ηνωμένες Πολιτείες (4 εκατομμύρια αντίτυπα). Στη Γαλλία πούλησε 1 εκατομμύριο, στη Βρετανία και στην Ιταλία 900.000, στη Γερμανία 750.000. Πρόκειται για κομμάτια που αποθεώνουν το αμερικανικό τοπίο: ανάμεσά τους, το “Alabama” που θύμιζε το “Southern Man” και το οποίο ενέπνευσε το “Sweet Home Alabama” των Lynyrd Skynyrd - μια μεγάλη επιτυχία του 1973.

Neil Young - Heart of Gold (Live at Farm Aid 1985)

Ο Young αποφάσισε να ηχογραφήσει το άλμπουμ του στο Νάσβιλ όταν στις αρχές Φεβρουαρίου 1971 πήγε στην πόλη της κάντρι για να εμφανιστεί σε μια εκπομπή του Johnny Cash Show μαζί με τη Linda Ronstadt και τον James Taylor. Ο Mazer από τα Quadrafonic Sound Studios του πρότεινε τον ντράμερ Kenny Buttrey, τον μπασίστα Tim Drummond και τον κιθαρίστα Ben Keith οι οποίοι ερμήνευσαν το “Dance Dance Dance”, το “Heart of Gold”. Το “A Man Needs a Maid” (που προκάλεσε την οργή των φεμινιστριών) και το “There's a World” ηχογράφησε ο Jack Nitzsche με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου στις αρχές Μαρτίου 1971 στο Barking Assembly Hall (τώρα Broadway Theatre) τον απόηχο της εμφάνισης του Young στο BBC και της συναυλίας του στο Royal Festival Hall στο Λονδίνο. Τα “Out on the Weekend”, “Harvest” και “Journey Through the Past” ηχογραφήθηκαν στο Quadrafonic τον Απρίλιο. Τα “Are You Ready for the Country”, “Alabama” και “Words” ηχογραφήθηκαν στον αχυρώνα του Young στο Κολοράντο - αυτός ο αχυρώνας ενέπνευσε αργότερα το 41ο άλμπουμ του Young  (το 14ο με τους Crazy Horse) και φιγουράρει στο εξώφυλλο. Οι μουσικοί που συμμετείχαν στο “Harvest” ονομάστηκαν Stray Gators και με αυτό το όνομα πήραν μέρος στην περιοδεία που ακολούθησε. Έλειπε μόνο ο Danny Whitten τον οποίο ο Neil Young είχε απολύσει μια μέρα στο Σαν Φρανσίσκο δίνοντάς του ένα πενηντάρικο και ένα εισιτήριο για το Λος Άντζελες. Το βράδυ που έφτασε στο Λος Άντζελες ο Whitten βρέθηκε νεκρός από συνδυασμό διάφορων ναρκωτικών και οινοπνεύματος.

Neil Young - Old Man (Live at Farm Aid 2013)

Όταν κυκλοφόρησε το “Harvest” οι αξιολογήσεις των κριτικών δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές. Ο John Mendelsohn του Rolling Stone χαρακτήρισε το άλμπουμ μια απογοητευτική αναδιατύπωση προηγούμενων, ανώτερων προσπαθειών του Young, ιδιαίτερα του “After The Gold Rush”. Το Montreal Gazette έτο βρήκε ενδιαφέρον στιχουργικά, ξεχωρίζοντας το “Are You Ready for the Country?” ως το καλύτερο κομμάτι του δίσκου. Ο κριτικός της Village Voice Robert Christgau το βαθμολόγησε τότε με Β+ αλλά οι πιο πρόσφατες αξιολογήσεις του άλμπουμ ήταν πολύ πιο θετικές: το 1998, οι αναγνώστες του περιοδικού Q ψήφισαν το “Harvest” ως το 64ο καλύτερο άλμπουμ όλων των εποχών. Το 1996, το 2000 και το 2005, το Chart έκανε δημοσκόπηση στους αναγνώστες για να αναδείξει τα 50 καλύτερα καναδικά άλμπουμ όλων των εποχών: το “Harvest’” ήρθε δεύτερο και στις τρεις δημοσκοπήσεις, χάνοντας την πρώτη θέση από το “Blue” της Joni Mitchell το 2000 και από το “Twice Removed” των Sloan το 2005.

Neil Young - Harvest

Στις 15 Οκτωβρίου 2002, το “Harvest” έγινε ψηφιακά remix και remaster για τη μορφή DVD-Audio.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ