Μουσικη

«Protect Black Art» φωνάζουν οι Drake, Megan Thee Stallion, John Legend και άλλοι

Ανοιχτή επιστολή από καλλιτέχνες της rap προς υπεράσπιση της δημιουργικής έκφρασης

Οι διάσημοι ράπερ που υπογράφουν κοινή επιστολή διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση στίχων από ραπ τραγούδια ως αποδεικτικά στοιχεία και μέσα ενοχοποίησης στο δικαστήριο ενάντια σε μαύρους  καλλιτέχνες.

Οι διάσημοι ράπερ και μουσικοί που υπογράφουν κοινή επιστολή διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση στίχων από ραπ τραγούδια ως αποδεικτικά στοιχεία και μέσα ενοχοποίησης στο δικαστήριο ενάντια σε μαύρους καλλιτέχνες.

Ο Big Sean, η Alicia Keys, ο Jack Harlow, ο 21 Savage και άλλοι υπέγραψαν την επιστολή «Protect Black Art», διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση των στίχων ραπ ως μέσο ποινικοποίησης των μαύρων καλλιτεχνών.

Δεκάδες μουσικοί, στελέχη της μουσικής βιομηχανίας, νομικοί και άλλοι πρόσθεσαν τις υπογραφές τους στην ανοιχτή επιστολή «Art on Trial: Protect Black Art», προς υπεράσπιση της καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης, διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση στίχων από ραπ τραγούδια ως αποδεικτικά στοιχεία και μέσα ενοχοποίησης στο δικαστήριο ενάντια σε μαύρους  καλλιτέχνες.

Στη φυλακή εξακολουθεί να βρίσκεται ο Young Thug

Η επιστολή αναφέρεται στην περίπτωση του ράπερ Young Thug από την Ατλάντα, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην φυλακή της κομητείας Fulton της Τζόρτζια. Ο Young Thug κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης μεταξύ άλλων, ενώ στίχοι από διάφορα τραγούδια του χρησιμοποιήθηκαν ως απόδειξη «απροκάλυπτης συμπεριφοράς για προώθηση συνωμοσίας». Η περίπτωση του Young Thug είναι κορυφαίο παράδειγμα της ζημιάς που προκαλείτε από την πρακτική αυτή της αντιμετώπισης των στίχων της ραπ ως ομολογίες εγκλημάτων.

Ο Young Thug, ήταν ένα από τα 28 μέλη της φερόμενης ως «εγκληματικής οργάνωσης» Young Slime Life που συνελήφθη στις  9 Μαΐου. Ακολούθησε μια δίκη με 56 κατηγορίες εναντίον του. Ο Young Thug, τον οποίο οι εισαγγελείς θεωρούν τον ιδρυτή της οργάνωσης, κατηγορήθηκε αρχικά για συμμετοχή σε εγκληματική δραστηριότητα ως αρχηγός συμμορίας, ενώ στην συνέχεα ακολούθησαν δεκάδες άλλες κατηγορίες.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ο Young Thug είχε στην κατοχή του κλεμμένα όπλα και ότι κατείχε ναρκωτικές ουσίες με πρόθεση να τις διανείμει όπως μεταμφεταμίνη, υδροκωδόνη και μαριχουάνα. Η βαρύτερη κατηγορία εναντίον του χρονολογείται από το 2015, όταν κατηγορήθηκε ότι νοίκιασε ένα αυτοκίνητο που «χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του Donovan Thomas Jr., ενός αντίπαλου μέλους συμμορίας».

Το δικαστήριο βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε posts στα social media και σε στίχους τραγουδιών του για να δημιουργήσει την εικόνα ότι ο Young Thug είναι ένα βίαιο μέλος συμμορίας, αυτός και τα υπόλοιπα άτομα που συνελήφθησαν μαζί του. Συνολικά, στίχοι από εννέα τραγούδια χρησιμοποιήθηκαν από τους εισαγγελείς στην προσπάθεια τους να καταδικάσουν τον ράπερ. Μερικά από τα τραγούδια είναι τα: Eww, Ski, Anybody, Just Jow It Is και Take It To Trial.

Η δίκη του ράπερ Young Thug κι άλλων 27 συνεργατών του στη δισκογραφική YSL
Young Thug © Michael Tullberg/Getty Images/Ideal Image

«Στις δικαστικές αίθουσες σε όλη την Αμερική, η τάση των εισαγγελέων να χρησιμοποιούν τη δημιουργική έκφραση των καλλιτεχνών εναντίον τους αυξάνεται ανησυχητικά», αναφέρει η επιστολή που συντάχθηκε και δημοσιεύτηκε από την Warner Music Group. «Ανεξάρτητα από το μέσο – μουσική, εικαστικές τέχνες, συγγραφή, τηλεόραση, κινηματογράφο – οι θαυμαστές καταλαβαίνουν κατά βάθος ότι η δημιουργική έκφραση βασίζεται σε αυτά που βλέπουν και ακούν οι καλλιτέχνες. Είναι μια αντανάκλαση της εποχής που ζούμε. Το τελικό έργο είναι προϊόν του οράματος και της φαντασίας του καλλιτέχνη», αναφέρει η επιστολή.

«Οι ράπερ είναι αφηγητές», συνεχίζει η επιστολή «δημιουργώντας ολόκληρους κόσμους γεμάτους περίπλοκους χαρακτήρες που μπορούν να παίξουν τον ήρωα όπως και τον εγκληματία, Αλλά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης, οι στίχοι της ραπ χρησιμοποιούνται ουσιαστικά ως ομολογίες σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης της δημιουργικότητας και της τέχνης των μαύρων».

Στους υπογράφοντες της επιστολής περιλαμβάνονται διάσημοι αστέρες του hip-hop, όπως οι Drake, Megan Thee Stallion, 21 Savage, Quavo, Meek Mill, Lil Baby, Roddy Ricch, Jack Harlow, 2 Chainz, Lil Uzi Vert, Future, Travis Scott, Big Sean, A Boogie Wit da Hoodie, J. Cole και άλλοι.

Την υποστήριξή τους έδειξαν και καλλιτέχνες από άλλα είδη μουσικής όπως οι Normani, Alicia Keys, John Legend, Coldplay, Willow, Giveon, Nessa Barrett, Omar Apollo, Post Malone.

Στην λίστα των υπογραφών περιλαμβάνονται επίσης κορυφαίες μουσικές εταιρείες όπως οι Universal Music Group, Live Nation Entertainment, Spotify, TIDAL, YouTube Music, TikTok, SoundCloud και Quality Control με έδρα την Ατλάντα, μεταξύ άλλων.

«Η χρήση στίχων εναντίον των καλλιτεχνών με τέτοιο τρόπο είναι αντιαμερικανική και απλά λάθος», αναφέρει η επιστολή. «Πέρα από την προφανή περιφρόνηση της ελευθερίας του λόγου και της δημιουργικής έκφρασης που προστατεύεται από την πρώτη τροποποίηση του συντάγματος, αυτή η ρατσιστικά στοχευμένη πρακτική τιμωρεί τις ήδη περιθωριοποιημένες κοινότητες και τις ιστορίες τους για οικογένεια, αγώνα, επιβίωση και θρίαμβο».

Rap Music on Trial: Protect Black Art

Η χρήση ραπ στίχων ως αποδεικτικών στοιχείων στα δικαστήρια – Η Νέα Υόρκη ακολουθεί την πολιτεία της Καλιφόρνια

Η επιστολή έρχεται εβδομάδες αφότου ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom υπέγραψε νομοσχέδιο που αποσκοπεί στον περιορισμό της χρήσης στίχων ραπ ως αποδεικτικών στοιχείων από τους εισαγγελείς σε ποινικές υποθέσεις. Ο νόμος απαιτεί από τους δικαστές να πιέζουν τους εισαγγελείς για τον σκοπό που κρύβεται πίσω από τη συμπερίληψη στίχων ως αποδεικτικό στοιχείο και να εξετάζουν εάν κάτι τέτοιο αποτελεί «φυλετική προκατάληψη».

«Προτρέπουμε τους εισαγγελείς να τερματίσουν αυτή την πρακτική», συνεχίζει η επιστολή. «Ενθαρρύνουμε τους νομοθέτες να περιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δημιουργική έκφραση εναντίον κατηγορουμένων. Υπάρχουν ήδη σημάδια ελπίδας σε όλη την Αμερική. Επικροτούμε τον κυβερνήτη Newsom που πρόσφατα υπέγραψε ένα νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια και προτρέπουμε να ληφθούν μέτρα για τα νομοσχέδια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ. Το έργο απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί και πρέπει όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τη δημιουργική ελευθερία και έκφραση».

Σε ξεχωριστή δήλωση, η πρόεδρος της Atlantic Music Group, Julie Greenwald έγραψε: «Σε όλη την ιστορία, οι καλλιτέχνες δημιουργούν χαρακτήρες και ιστορίες που αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό γύρω τους. Αυτή η ελευθερία έκφρασης είναι απαραίτητη για τη δημιουργική διαδικασία και τον ρόλο της τέχνης στην κοινωνία. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η καλλιτεχνική δημιουργικότητα των μαύρων απειλείται σε άνευ προηγουμένου επίπεδο και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουμε αυτή την ανήθικη και μεροληπτική δίωξή τους».

Ο Kevin Liles, πρόεδρος της 300 Elektra Entertainment, επέκτεινε την ιδέα, προσθέτοντας: «Για δεκαετίες, έχει εφαρμοστεί ένα φυλετικό διπλό πρότυπο ενάντια στους μαύρους καλλιτέχνες της hip-hop, στρέφοντας το όραμά τους εναντίον τους στα δικαστήρια. Φτάνει πια».

Και κατέληξε: «Εάν οι εισαγγελείς δεν είναι πρόθυμοι να τερματίσουν αυτή την πρακτική από μόνοι τους, τότε πρέπει να ψηφισθούν νόμοι που θα τερματίσουν αυτή την κατάχρηση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ