Μουσικη

Πώς η δίκη του Young Thug εξελίσσεται στη μεγαλύτερη ραπ δικαστική διαμάχη

Ο διάσημος ράπερ κατηγορείται μαζί με άλλους 27 συνεργάτες της δισκογραφικής YSL για εγκληματική δράση. Φταίει η μουσική του;

Η δίκη του ράπερ Young Thug κι άλλων 27 συνεργατών του στη δισκογραφική YSL
Young Thug © Michael Tullberg/Getty Images/Ideal Image

Η δίκη του ράπερ Young Thug κι άλλων 27 συνεργατών του στη δισκογραφική YSL: Η σύλληψη με την κατηγορία εμπλοκής του στη δολοφονία του ράπερ Donovan Thomas - Η ενοχοποίηση των στίχων - Η υπερασπιστική γραμμή του

Ο Young Thug γεννήθηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ το 1991. Γέννημα θρέμμα μιας από τις πιο βίαιες και εγκληματικές πόλεις της χώρας, ο επιτυχημένος ράπερ κατάφερε χρησιμοποιώντας τη μουσική του να ξεφύγει από αυτόν τον κύκλο της βίας κατακτώντας την κορυφή μαζί με άλλους ράπερ όπως ο Drake, ο Chris Brown και ο Travis Scott. Παρόλα αυτά ήταν η μουσική του που τον πρόδωσε με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται φυλακισμένος με κατηγορίες οι οποίες ξεκινάνε από εκβιασμούς και κατοχή ναρκωτικών και όπλων μέχρι και απόπειρα δολοφονίας. Ο Young Thug συνελήφθη στις 9 Μαΐου 2022 με την κατηγορία της εμπλοκής του στη δολοφονία του 26χρονο ράπερ Donovan Thomas. Οι αρχές τον κατηγόρησαν ότι συμμετείχε στον φόνο του 26χρονου το 2015 και ήταν αυτός που νοίκιασε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε. Ο Donovan Thomas πυροβολήθηκε θανάσιμα έξω από ένα κουρείο της Ατλάντα στις 10 Ιανουαρίου 2015 σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της πόλης. Δύο ακόμη άτομα τραυματίσθηκαν από τους πυροβολισμούς, ένας 20χρονος άνδρας και ένα 14χρονο αγόρι. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι στο περιστατικό χρησιμοποιήθηκαν ημιαυτόματα όπλα. Ο Donovan Thomas περιγράφεται από το κατηγορητήριο ως αντίπαλο μέλος συμμορίας και ανερχόμενος μουσικός.

Η δίκη του ράπερ Young Thug κι άλλων 27 συνεργατών του στη δισκογραφική YSL
Ο ράπερ Young Thug παρακολουθεί τον αγώνα NBA μεταξύ των Golden State Warriors και των Atlanta Hawks στο State Farm Arena, Ατλάντα, 25 Μαρτίου 2022 © Paras Griffin/Getty Images/Ideal Image

Η σύλληψη του διάσημου ράπερ έγινε στα πλαίσια ενός μεγαλύτερου κατηγορητηρίου το οποίο περιλαμβάνει 28 μέλη και συνεργάτες της δισκογραφικής του εταιρίας YSL. Σύμφωνα με τους New York Times, το 88 σελίδων κατηγορητήριο χρησιμοποιεί στίχους από τα τραγούδια του Young Thug και άλλων καλλιτεχνών ως απόδειξη-ομολογία της εγκληματικής τους δράσης. Η λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα της ραπ σκηνής όπως τους Gunna, Yak Gotti, PeeWee Roscoe και τον αδερφό του Young Thug, Unfoonk. Σήμερα ο Young Thug βρίσκεται στη φυλακή της κομητείας του Fulton της Ατλάντα. Τον Ιούνιο, το δικαστήριο αρνήθηκε να τον απελευθερώσει με αναστολή με τη δικαιολογία ότι αποτελεί δημόσιο κίνδυνο ενώ η επόμενη δίκη του έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2023.

Young Thug: Η βίαιη συμπεριφορά από την εφηβεία και η εκτόξευση στα charts των ΗΠΑ

Κατά τα εφηβικά του χρόνια o Young Thug είχε βίαιη συμπεριφορά και λέγεται ότι έσπασε το χέρι ενός καθηγητή του ενώ στην πορεία έμπλεξε με τον τζόγο και τα ναρκωτικά. Μεγάλωσε μέσα στο έγκλημα. Ένα από τα μεγαλύτερα αδέλφια του πυροβολήθηκε μπροστά στα μάτια του ενώ ένας άλλος αδελφός του βρίσκεται ακόμη στη φυλακή με την κατηγορία του φόνου. Έγινε πατέρας στα δεκαεπτά του ενώ ο ίδιος έχει δέκα αδέρφια από διαφορετικούς πατέρες. Σε αυτήν την ηλικία συνειδητοποίησε το ταλέντο του για τη ραπ και αποφάσισε αλλάξει τη ζωή του ώστε να ξεφύγει από τη φτώχεια και την εγκληματικότητα.

Young Thug - Check (Official Music Video)

Ο Jeffery Lamar Williams, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Young Thug εμφανίστηκε στα μουσικά charts των ΗΠΑ για πρώτη φορά το 2011. Συνεργάστηκε με ράπερ όπως οι Gucci Mane, Birdman, Waka Flocka Flame και Richie Homie κάνοντας το όνομά του διάσημο παντού. Το έτος 2010 ξεκίνησε την καριέρα του ως καλεσμένος στο τραγούδι του TruRoyal “She Can Go”. Στην συνέχεια ήταν ο Gucci Mane ο οποίος του έδωσε την πρώτη του ευκαιρία. Το πρώτο του mixtape “I Came From Nothing” το οποίο κυκλοφόρησε σε τρία μέρη το 2011 και 2012 εντυπωσίασε τον γνωστό ράπερ και μουσικό παραγωγό ο οποίος του προσέφερε δισκογραφικό συμβόλαιο στη δισκογραφική του εταιρία 1017 Brick Squad Records. Το 2013 κυκλοφόρησε το mix tape “1017 Thug” στην εταιρία του Mane, το οποίο μπήκε στην λίστα των albums της χρονιάς για το περιοδικό Pitchfork. Το τραγούδι “Picacho” ψηφίστηκε ως το καλύτερο κομμάτι του mixtape και ένα από τα καλύτερα της χρονιάς σύμφωνα με τα περιοδικά Rolling Stone και Spin. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και την επόμενη χρονιά με τραγούδια όπως το “Stoner” και το “Danny Glover”, ενώ συνεργάστηκε και με τον Kanye West ηχογραφώντας μαζί πολλά τραγούδια. Εμφανίστηκε ως καλεσμένος σε singles συναδέλφων όπως στο single του T.I. “About the Money”, στο single του Tyga “Hookah” και στο single του Rich Gang, “Lifestyle”. Μέσα στο 2014 υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία του Lyor Cohen, 300 Entertainment και συμμετείχε στο mixtape “Rich Gang: Tha Tour Part 1” μαζί με τον Birdman και τον Rich Homie Quan. Όλα του τα mixtapes έγιναν επιτυχίες με το “Barter 6” το 2015 να φθάνει στο νούμερο 22 του αμερικάνικου Billboard.

Camila Cabello - Havana ft. Young Thug

Το 2016 συνέχισε να κυκλοφορεί επιτυχημένα mixtapes όπως τα “I’m Up, Slime Season 3” και Jeffery. Το 2017 εμφανίζεται στο επιτυχημένο hit “Havana” της pop τραγουδίστριας Camilla Cabello και γίνεται το πρώτο του νούμερο ένα single στο Billboard Hot 100. Το 2018 κυκλοφορεί τη συλλογή “Slime Language” μέσω της δικής του δισκογραφικής εταιρία YSL Records. Το 2019 κέρδισε το βραβείο Grammy μαζί με τον Childish Gambino για το τραγούδι “This is America”. Το πρώτο του κανονικό studio album, “So Much Fun” έκανε ντεμπούτο στην πρώτη θέση του US Billboard 200 το 2019. Το τελευταίο του studio album “Punk”, κυκλοφόρησε πέρσι τον Οκτώβριο και όπως και το προηγούμενο έτσι και αυτό έπιασε τη πρώτη θέση στα charts με 90.000 πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του.

Young Thug - Just How It Is [Official Video]

Η δίκη του ράπερ Young Thug και των 27 συνεργατών του στη δισκογραφική εταρεία YSL

Σήμερα ο Young Thug βρίσκεται στο επίκεντρο της μεγαλύτερης δικαστικής διαμάχης της ραπ σκηνής. Στις 10 Μαΐου του 2022 μαζί με είκοσι επτά ακόμη συνεργάτες του από τη δισκογραφική YSL κατηγορούνται για 56 διαφορετικά αδικήματα, με τον Young Thug να χαρακτηρίζεται ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης. Μέρος του κατηγορητηρίου χρησιμοποιεί τόσο στίχους όσο και διάφορα posts στα social media ως απόδειξη εγκληματικής πρόθεσης. Συγκεκριμένα το δικαστήριο χρησιμοποίησε κομμάτια από group chat του 2015 σύμφωνα με τα οποία ο Young Thug απευθυνόμενος προς τα υπόλοιπα μέλη της YSL απείλησε ότι: «Όποιος πει την αλήθεια στο δικαστήριο θα δολοφονηθεί». Σε απάντηση όλων αυτών ο συνιδρυτής της δισκογραφικής 300 Entertainment, Kevin Liles, και ο Julie Greenwald, μεγαλοστέλεχος της Atlantic Records ξεκίνησαν την καμπάνια Protect Black Art. Σκοπός είναι να μειωθεί η χρήση στίχων ως αποδεικτικών στοιχείων στα αμερικανικά ομοσπονδιακά δικαστήρια. «Η πρακτική αυτή αποτελεί παραβίαση του συντάγματος σχετικά με την προστασία της ελευθερίας του λόγου και της δημιουργικής έκφρασης με αποτέλεσμα να τιμωρούνται οι περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες», αναφέρει η καμπάνια. Για παράδειγμα, το κατηγορητήριο χρησιμοποιεί τον στίχο “Red just like Elmo but I never fucking giggle” από το τραγούδι “Ew Ew Ew” του 2014. Η λογική του δικαστηρίου είναι το βασικό χρώμα της εταιρίας του Young Thug είναι το κόκκινο, το οποίο τυχαίνει να είναι και το βασικό χρώμα της συμμορίας των Bloods, υπονοώντας ότι η YSL έχει δεσμούς με την εν λόγω συμμορία.

Η δίκη του ράπερ Young Thug κι άλλων 27 συνεργατών του στη δισκογραφική YSL
Ο Young Thug στη σκηνή του Montreux Jazz Lab κατά τη διάρκεια του 50ού Montreux Jazz Festival, Ελβετία, 4 Ιουλίου 2016 © EPA/MANUEL LOPEZ

O Young Thug δεν είναι ο πρώτος που φυλακίζεται με αυτόν τον τρόπο. Ο C‑Murder, ο YoungBoy Never Broke Again, ο Drakeo the Ruler και ο Tay‑K έχουν δει τη μουσική τους να χρησιμοποιείται εναντίον τους και οι ίδιοι να καταλήγουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Ο ράπερ Mac Phipps από τη Νέα Ορλεάνη πέρασε 21 χρόνια στη φυλακή για φόνο τον οποίο ομολόγησε άλλος. Το δικαστήριο χρησιμοποίησε εναντίον του στίχους από το album του “Shell Shocked”, ενώ οι ένορκοι ήταν όλοι λευκοί. Για τον ράπερ Lucci από την Ατλάντα και αντίπαλο της YSL, χρησιμοποιήθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του από πλάνα ενός video clip στο οποίο συμμετέχει. Εντύπωση προκαλεί το βιβλίο του 2019 “Rap on Trial: Race Lyrics and Guilt in America” του Erik Nielson και Andrea Dennis. Σύμφωνα με την έρευνα των δύο συγγραφέων, βρέθηκαν περίπου 500 δικαστικές υποθέσεις όπου το περιεχόμενο της ραπ μουσικής χρησιμοποιήθηκε ως απόδειξη στο δικαστήριο - με 30 από αυτές να καταλήγουν σε θανατική ποινή.

Η δίκη του ράπερ Young Thug κι άλλων 27 συνεργατών του στη δισκογραφική YSL
Ο Young Thug σε πάνελ του Revolt, Ατλάντα, Νοέμβριος 2021 © Paras Griffin/Getty Images/Ideal Image

Ο γενικός εισαγγελέας της κομητείας του Fulton, Fani Willis ενώ γνωρίζει ότι όλες οι μορφές μουσικής θα πρέπει να προστατεύονται από το Σύνταγμα, σε μια δήλωσή του είπε: «Η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος δεν προστατεύει τους καλλιτέχνες, όταν οι κατήγοροι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους στίχους ως αποδείξεις». Ο δικηγόρος του Young Thug, Brian Steel, είχε τις ενστάσεις του και δήλωσε ότι «το να χρησιμοποιείς τους στίχους ως όπλο για να υποστηρίξεις μια υποτιθέμενη συνομωσία είναι ανήθικο και αντισυνταγματικό». Από τεχνικής άποψης ο εισαγγελέας Willis έχει δίκιο. Το Σύνταγμα δεν παρέχει προστασία όταν κάποιος προβαίνει σε κυριολεκτικές απειλές ενάντια των συνανθρώπων του. Παρ’ όλα αυτά και σύμφωνα με το βιβλίο “Rap on Trial” η ραπ μουσική σε αντίθεση με τις υπόλοιπες είναι η μόνη μορφή έκφρασης όπου τέτοιες απειλές βρίσκουν γόνιμο έδαφος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ