- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Cradle Of Filth: Οι πρώτες και «καταραμένες» συναυλίες στην Αθήνα το 2000
Η ιστορία της φωτογράφισης στο Ηρώδειο και οι δύο «βαμπιρικές» νύχτες στο Ρόδον Club
Οι πρώτες συναυλίες των Cradle Of Filth στην Ελλάδα το 2000, η φωτογράφιση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και η επιστροφή τους στο Release Athens 2022.
«Πολύ κρύα τα πράγματα εδώ μπροστά. Για ζεσταθείτε λίγο. Έτσι κι αλλιώς, όλοι στην Κόλαση θα πάτε!» - Dani Filth
Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2000. Η πρώτη από τις δυο πολυπόθητες βραδιές των βρετανών black metallers Cradle Of Filth θέλει το ιστορικό Ρόδον Club ασφυκτικά γεμάτο, αφού είχε προηγηθεί μια σειρά πολλαπλών ακυρώσεων που ήθελε τούτη την πολυαναμενόμενη μετάκληση να μοιάζει... καταραμένη.
Εν όψει της επερχόμενης έκτης επίσκεψης των έκπτωτων αγγέλων στη χώρα μας δίπλα στους Judas Priest, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στο πλαίσιο του εντυπωσιακά κολοσσιαίου φετινού Release Athens Festival, οι πολύτιμες προσωπικές μνήμες μου τούτη τη φορά δε σταματούν μονάχα στην εν λόγω διήμερη συναυλία τους.
Και αυτό διότι βδομάδες πριν, πέρα από την πατροπαράδοτη κάλυψη της ζωντανής βραδιάς, μου είχε ανατεθεί από το περιοδικό Metal Hammer να βρω κατάλληλη τοποθεσία ώστε:
- να φωτογραφίσω το εξαμελές εξτρεμιστικό σχήμα «...με φόντο που να ταιριάζει με το ύφος της μουσικής τους για το εξώφυλλο, και όχι μόνο...»,
- να καλύψω φωτογραφικά την κατ’ ιδίαν συνέντευξη του Dani Filth στο ξενοδοχείο Ξενοφών της οδού Αχαρνών και
- να απαθανατίσω επιπλέον, ξεχωριστά, τον ηγέτη δίπλα στον φίλτατο Σάκη Τόλη των θρυλικών Rotting Christ – που επίσης πρωταγωνιστούν στο φετινό Release Athens Festival, την Τετάρτη 22 Ιουνίου μαζί με τους Manowar.
«Εμπρός καλά μου ποδαράκια» το λοιπόν και η πολυήμερη έρευνα με ήθελε μεταξύ άλλων να ζητώ τη βοήθεια της φίλτατης Μαρίνας Ρούσσου που εικονογραφούσε τις μυθικές εκδόσεις της “Road Editions”, τους κορυφαίους τουριστικούς οδηγούς και χάρτες της Ελλάδας του Στέφανου Ψημένου. Ζήτησα τα «φώτα» του απαράμιλλου ταξιδευτή ώστε να βρω π.χ. ένα κάστρο σε ακτίνα έως και πενήντα-εξήντα χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας. Μου συνέστησε το κάστρο της Χαλκίδας, όπως και το αντίστοιχο της Φυλής ως κοντινότερο, παρότι ήταν ήδη σε αποσύνθεση.
Προτίμησα βεβαίως να ελέγξω της Φυλή που ήταν σε απόσταση εικοσιπέντε χιλιομέτρων αντί των εξηνταπέντε της Χαλκίδας, αφού ο χρόνος παραμονής του γκρουπ ήταν περιορισμένος και οι μετακινήσεις της πολυπληθούς ομάδας δύσκολες. Σάββατο μεσημέρι, αυθημερόν, πήγα με την κοπέλα μου εκδρομή συνδυάζοντας και ταβερνείο σένιο στη Χασιά (μη χάσω!), για να ανακαλύψω τι; Από τη μια πως το κάστρο ήταν ουσιαστικά πεσμένα τείχη και δεν είχε να προσφέρει το παραμικρό ως φόντο. Από την άλλη όμως, ήταν εκεί που συνάντησα/συνδέθηκα/ερωτεύτηκα το παρατημένο, ετοιμοθάνατο κοκεράκι που έμελε να γίνει σύντροφος ζωής για τα επόμενα δεκατριάμιση χρόνια!... Το Dani.
Ε, ναι. Βάπτισα τον λατρεμένο μου σκύλο ακολουθώντας τις συγκυρίες. Όντας με μοτοσυκλέτα, του πήρα μια μερίδα φαΐ την οποία καταβρόχθισε μονομιάς, του έβαλα νερό, και με το που ολοκληρώθηκε η συναυλία μετά τα μεσάνυχτα παρακαλώ, άλλαξα μέσον, πήρα το αμάξι μου και πήγα ξανά Φυλή να τον αναζητήσω.
Ήταν ακριβώς εκεί που τον άφησα!... Και παρότι ο κτηνίατρος του έδινε ποσοστό 25% να επιβιώσει λόγω καλπάζοντος καλαζάρ, μετά από εξάμηνο καθημερινό εμβολιασμό απέγινε η μονάκριβη παρέα μου έως τον Απρίλιο του 2013. Δεν ξεχνιούνται αυτά.
Όσο για την περιβόητη φωτογράφιση δυο-σε-ένα, εν τέλει έγινε έξω από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Κυριακή το μεσημέρι. Αρχικά έστησα τη φιλοξενούμενη μπάντα σε εναλλακτικά σημεία και στο τέλος πρότεινα στους δυο επώνυμους ερμηνευτές το κλασικό πλάτη-πλάτη και βλέμμα στο φακό (βλέπε εξώφυλλο). Ούτε αυτά ξεχνιούνται.
Φωτορεπορτάζ Cradle Of Filth - Ρόδον Club, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2000
Με το “Nocturnal Supremacy” να γεννά στιγμές παροξυσμού στο κατάμαυρο κοινό και τον κοντοπίθαρο γίγα είμαι-ένα-και-πενήντα-με-τα-χέρια-στην-ανάταση Dani Filth να μας ρωτά αν κατέχουμε το “Midian”, στο “Dusk and her Embrace” να ’σου και οι καλλίγραμμες χορεύτριες δεξιά και αριστερά να κολάζουν απριόρι τους αναψοκοκκινισμένους Marshal. Αδύνατον να απουσιάζουν φυσικά και στιγμές από το πιο πρόσφατο κύημά τους, με τα “Her Ghost in the Fog” και “Lord Abortion” να παρακινούν ξανά τους παρευρισκόμενους να το αποκτήσουν πάραυτα. Κι αν είναι γνωστό τοις πάσι πως όλοι τούτοι οι καταχθόνιοι βρυχηθμοί επ’ ουδενί αποτελούν το «δικό μου κουπάκι τσαγιού», θυμάμαι ακόμη την έκθαμβη γουρλωμένη φάτσα του αγαπημένου φίλου και συνοδοιπόρου Τόλη Γιοβανίτη στο πέρας του δεκαπεντάλεπτου επικολυρικού “Queen of Winter, Throned”, παρέα με άλλες χίλιες και.
Και πες μου εσύ λοιπόν: Τι ξεχνιέται από όλα αυτά;
Setlist
- Nocturnal Supremacy
- Ebony Dressed for Sunset
- The Forest Whispers My Name
- Cthulhu Dawn
- Dusk and Her Embrace
- The Principle of Evil Made Flesh
- Cruelty Brought Thee Orchids
- Her Ghost in the Fog
- Summer Dying Fast
- Lord Abortion
Encore
- From the Cradle to Enslave
- Queen of Winter, Throned
Οι Cradle Of Filth μετράνε σχεδόν 30 χρόνια καριέρας κι επιστρέφουν στην Ελλάδα για μια μεγάλη συναυλία μαζί με τους Judas Priest και τους The Dead Daisies, την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022 στο Release Athens Festival στο Γήπεδο Tae Kwon Do, στο Φάληρο. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα εισιτήρια και τις προσφορές του Release Athens 2022.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H πρώτη νέα κυκλοφορία της μετά το άλμπουμ «The Life of a Showgirl»
Ο διεθνής παραγωγός κλείνει το φεστιβάλ στον κήπο του Goethe-Institut
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε μετά τα σχόλια της τραγουδίστριας για τον Μάκλμορ και την Παλαιστίνη
Η επιλογή του τραγουδιού θα γίνει μέσω τριών βραδιών, δύο ημιτελικών και του τελικού
Το εξαιρετικό τρίο παραδοσιακής παλαιστινιακής μουσικής μιλάει στην ATHENS VOICE λίγο πριν τη συναυλία τους στο Λόφο Φιλοπάππου
Ο τραγουδιστής χρησιμοποιεί αποσπάσματα από τα σχολικά ημερολόγιά του
Η πρώτη καλλιτέχνιδα που παραλαμβάνει το νέο βραβείο Artist-Director
Η «βασίλισσα των Χριστουγέννων» θα πραγματοποιήσει εορταστικές εμφανίσεις σε αρένες
Ο μουσικός κάλεσε το κοινό να μην τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στη σύγκρουση
Η προσιτή τιμή και οι νέες κυκλοφορίες οδηγούν την αναγέννηση των φυσικών μέσων
Το Φεστιβάλ έρχεται από τη Λέσβο στην Αθήνα για μια μόνο βραδιά, με σπουδαίους διεθνείς και Έλληνες μουσικούς
Ο Σκωτσέζος μουσικός αποθεώθηκε στο Σάο Πάολο γράφοντας εκ νέου ιστορία
Στην 36η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του Kworb – Στις 28 από τις 50 θέσεις του ελληνικού Top 50 του Spotify τα τραγούδια του.
Η ράπερ δηλώνει περήφανη για τη στήριξή της στον πρόεδρο των ΗΠΑ, παρά τις αντιδράσεις
«Ο κόσμος δεν θέλει να παρακολουθεί μια μηχανή που είναι τέλεια», δήλωσε ο πρώην τραγουδιστής των Police
Έβαλε τα κλάματα μπροστά στους θεατές
Η ιστορία για το «Παιδί της Νύχτας»
«Έχω γράψει πολλά τραγούδια, αλλά αυτό το τραγούδι, επειδή ξέρω ότι ήταν το αγαπημένο του θα το πω...»
Ο Βρετανός τραγουδιστής εμφανίστηκε μόνος στη σκηνή του Lincoln Financial Field Stadium στη Φιλαδέλφεια
Από τα 100 δολάρια έπεσε στα 51 δολάρια η χαμηλότερη τιμή εισιτηρίου μέσα σε λίγες ημέρες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.