Μουσικη

Hello to Emptiness: το μοιρολόι στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Μουσικοί και χορευτές προσεγγίζουν το κενό της απώλειας σε μια περφόρμανς-συναυλία με αφετηρία τα ελληνικά παραδοσιακά μοιρολόγια

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Hello to emptiness
"Hello to emptiness": η διακαλλιτεχνική περφόρμανς-συναυλία κάνει πρεμιέρα στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ © La French Focal

Hello to Emptiness: μια περφόρμανς για το πένθος στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Πώς αντιμετωπίζουμε το κενό που δημιουργείται όταν οι συνάνθρωποί μας, τα τοπία, τα είδη των φυτών και των ζώων και οι πληθυσμοί εξαφανίζονται ή πεθαίνουν; Με τι τρόπο αντηχεί η τρύπα που αφήνει η απώλεια μέσα μας; Οι περισσότερες δυτικές κοινωνίες δεν προσφέρουν παρά ελάχιστο χώρο και χρόνο στις εμπειρίες του θανάτου και του πένθους. Η νέα περφόρμανς-συναυλία με τίτλο Hello to Emptiness, ωστόσο, έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φιλοδοξώντας να καταθέσει έναν παραστασιακό αναστοχασμό πάνω στην έννοια της κοινωνικής τρωτότητας και να θέσει ερωτήματα σχετικά με τη διαπραγμάτευση του πένθους, έννοιας ιδιαίτερα φορτισμένης στην τρέχουσα, ευάλωτη περίοδο της υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Το Hello to Emptiness παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία, σκηνικό και κείμενο της καλλιτεχνικής διευθύντριας της ομάδας MOUVOIR Στέφανι Τηρς, μουσική της συνθέτριας και ερμηνεύτριας Μάρθας Μαυροειδή και της Μαριάνας Σαντόφσκα, της «Ουκρανής Μπιορκ» όπως την αποκαλούν οι Ανατολικοευρωπαίοι κριτικοί. Μαζί τους επί σκηνής ο Ισπανός χορευτής Χουάν Κρουθ Ντίαθ ντε Γκαράιο Εσναόλα, ο Γάλλος χορευτής Ζυλιέν Φερραντί και η συμπατριώτισσά του χορεύτρια, τραγουδίστρια και μουσικός Μανόν Παράν. Με εργαλείο τη γνώση των επιμέρους παραδόσεών τους, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν συνδυάζουν σκοπούς και τελετουργίες από τα Βαλκάνια και άλλες περιοχές, δημιουργώντας μια παράσταση που ιχνηλατεί την οικεία όσο και, ταυτόχρονα, συλλογική και ενοποιητική διάσταση του θρηνητικού τραγουδιού. Το παρόν δίνει και η Χορωδία 65+ των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ.

Παράλληλα με τη σκηνική παρουσίαση του έργου, στο φουαγέ του Ινστιτούτου Γκαίτε θα φιλοξενείται η βιντεοεγκατάσταση Voices of Laments (12-20/4). Σε μια απόπειρα προσέγγισης ενός κοινού, παγκόσμιου πένθους, η εγκατάσταση θα συνυφαίνει οπτικοακουστικό υλικό τεκμηρίωσης από διαφορετικές γωνιές του κόσμου (Ελλάδα, Κορέα, Κένυα, Βραζιλία) σε συνεργασία με ηθοποιούς από τις χώρες αυτές.

Η ταυτότητα της παράστασης
Καλλιτεχνική διεύθυνση, σκηνοθεσία, σκηνικό, κείμενο: Στέφανι Τηρς σε συνεργασία με τον θίασο
Μουσική σύνθεση: Μάρθα Μαυροειδή, Μαριάνα Σαντόφσκα
Μουσική διεύθυνση: Μάρθα Μαυροειδή
Δραματουργία, κείμενα: Σταυρούλα Παναγιωτάκη
Kοστούμια: Λώρεν Στηλ
Σχεδιασμός φωτισμών, τεχνική διεύθυνση: Μπεγόνια Γκαρθία Νάβας
Συνεργάτης δραματολόγος: Γκυ Κόολς
Ερμηνεύουν: Μάρθα Μαυροειδή, Χουάν Κρουθ Ντίαθ ντε Γκαράιο Εσναόλα, Μανόν Παράν, Μαριάνα Σαντόφσκα, Ζυλιέν Φερραντί
Συμμετέχει η Χορωδία 65+ των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ
Συμπαραγωγή με MOUVOIR Κολωνίας (Γερμανία), Théâtre de Nîmes (Γαλλία), SIDance – Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Σεούλ (Νότια Κορέα), tanzhaus nrw Ντύσσελντορφ (Γερμανία), LOFFT – DAS THEATER, Δίκτυο θιάσων Freihandelszone Κολωνίας (Γερμανία)

INFO:
Hello to Emptiness από τους MOUVOIR / Στέφανι Τηρς / Μάρθα Μαυροειδή, Μαριάνα Σαντόφσκα
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Ημέρες παραστάσεων: 16, 17 Απριλίου 2022
Ώρα έναρξης: Σάββατο στις 20.30, Κυριακή στις 19.30
Τιμές εισιτηρίων: €12, €15. Φοιτητικό, παιδικό: €10
Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (2130885700, καθημερινά 09.00-21.00) και ticketservices.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ