- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Cypress Hill: Η επίσκεψη στην Αθήνα με ρίμες, καπνό και hip hop
Η ζωντανή εμφάνισή τους στο Release Athens Festival που δικαίωσε την περίοπτη θέση τους στο hip hop
Cypress Hill: Η συναυλία τους στην Αθήνα, στο Release Athens Festival, στην Πλατεία Νερού, τον Ιούνιο του 2019 μέσα από τον φακό του Χρήστου Κισατζεκιάν.
Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται. Σοφή παροιμία. Έτσι λοιπόν δεν χρειάζεται να είσαι καλός μου φίλος για να ξέρεις πως το πoλυαδαμάντινο (σε πωλήσεις και όχι μόνο!) άλμπουμ «Back In Black» των AC/DC είναι ένας από τους δέκα λατρεμένους δίσκους που θα έπαιρνα μαζί μου στο ερημονήσι! Ξέρεις. Η απάντηση στην κλασική ερώτηση που πέφτει πρώτη σε πολύωρες συζητήσεις μουσικόφιλων όπου καλείσαι να επιλέξεις με το πιστόλι στον κρόταφο τα δέκα πιο απαραίτητα ακούσματά σου που θα σε συντροφεύουν στην απόλυτη μοναξιά σου, αφήνοντας πίσω σου φυσικά άλλα... χίλια αγαπημένα και σημαντικά.
Όμως όσο κι αν οι Cypress Hill είναι ξεκάθαρα «άλλου παπά ευαγγέλιο», ανέκαθεν έριχναν δώθε-κείθε μπόλικες «λοξές ματιές» στον σκληρό ήχο (βλέπε Prophets Of Rage κ.α.). Και στις 18 Μαρτίου κυκλοφορούν το δικό τους πισωγύρισμα στο Μαύρο. Το δικό τους Μαύρο. Που αφορά καταρχάς την επιλογή του διάσημου παραγωγού Black Milk ως καπετάνιου στην κονσόλα, μα και το πισωγύρισμα τους στα «σκοτεινά σοκάκια της στυγνής πραγματικότητας» όπως άλλωστε δηλώνουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους.
«Επιμένοντας στην παράδοση των Cypress Hill, προσπαθούμε πάντα να φτιάξουμε ένα σκοτεινό τραγούδι», ομολογεί στην επίσημη ιστοσελίδα του σχήματος ο B Real για το νέο τους single “Bye Bye”. “Είναι άλλωστε κάτι για το οποίο είμαστε γνωστοί, και ειδικά στα τρία πρώτα μας άλμπουμ. Αυτό το τραγούδι λοιπόν είναι άλλη μια δήλωση αφού με τρόπο σφαιρικό, θίγουμε την πολιτική του σήμερα, όντας υπνωτισμένοι από την νυν κυβέρνηση που προσπαθεί να μας τυφλώσει για τη διάσπαση που έχει δημιουργήσει. Προσπαθεί να μας αποκοιμίσει ενώ αυτοί θα κάνουν ό,τι επιθυμούν». O Sen Dog ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικός στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσαν οι Cypress Hill για την Ελλάδα στην ATHENS VOICE, μιλώντας για το νέο άλμπουμ «Back In Black», το hip hop, την εξέλιξη του rap, την κάνναβη, τη ζωή του..
Εδώ μερικές εικόνες και καταγραμμένες μνήμες από την σχετικά πρόσφατη επίσκεψη της hip-hop αρμάδας στην Πλατεία Νερού, στο πλαίσιο του Release Athens Festival.
Φωτορεπορτάζ Cypress Hill, Dub FX, Ταφ Λάθος, 12ος Πίθηκος, Anser Χ Eversor, Νέγρος Του Μοριά - Release Athens Festival, Πλατεία Νερού, Αθήνα, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019
Ήταν συγκυριακά η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Νεφρού που πάτησαν το στιβαρό τους πόδι για δεύτερη φορά σε χώμα ελληνικό τούτοι οι ηγέτες του καλιφορνέζικου hip hop. Πρώτη υπήρξε εκείνη στο Θέατρο Πέτρας στην ορεινή Πετρούπολη τον Ιούλιο του 2004, μα ανακάλυψα πως ενώ την απαθανάτισα και κείνη, για κάποιο λόγο κατέχω δυστυχώς μόνο ένα στριπ αρνητικού φιλμ στο αρχείο μου...
Ο συνειδητά πλουραλιστικός ετήσιος φεστιβαλικός θεσμός ήθελε την Παρασκευή εκείνη την παραλιακή αλάνα εν τέλει γεμάτη με οπαδούς του εν λόγω δημοφιλέστατου ιδιώματος, παρά την απαγορευτική ζέστη που πολλαπλασιαζόταν από το επιδαπέδιο σκυρόδεμα κάτω από τα δικά μας πόδια. Έτσι λοιπόν το πρόγραμμα άνοιξε νωρίς με τον Νέγρο Του Μοριά να εμφανίζεται μπρος σε καμιά τρακοσαριά μονάχα σκληροπυρηνικούς. Τον διαδέχθηκε ο 12ος Πίθηκος με τραγούδια όπως τα «Δεν Φοβάμαι», «Ο Ρουφιάνος», «Μιλάς Πολύ» και το «Υπήρχαν Πράγματα» να ξεσηκώνει όσους επίμονα μαζεύτηκαν μπροστά. Ακολούθησαν οι Anser Χ Eversor με τον ηγετικό Anser να διεκδικεί δικαίως τον τίτλο ενός εκ των κορυφαίων MCs της χώρας μας. Στη συνέχεια το «Είναι Εύκολο Να Υπάρξω» του Ταφ Λάθος παρουσία μουσικών όπως ο Γιάννης Γαργαλάκος στην κιθάρα και ο Δημήτρης Λαϊνάς στα πλήκτρα ήθελε πλέον την πλατεία μισογεμάτη με τραγούδια όπως τα «Έχω», «Ό,τι Κάνεις Άστο» και «Όταν Σε Είδα Ξανά» να συγκεντρώνουν το ενθουσιώδες κοινό.
Όμως στις εννιά και μισή ήταν η ώρα του Αυστραλού Dub FX ώστε να αποδείξει περίτρανα πως από μόνος του αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης σε τέτοιου είδους line-up! Ως Άνθρωπος-Ορχήστρα, παρέα με τα αμέτρητα πετάλια του, τα πλήκτρα και τις λούπες, τίμησε επί σκηνής όλα τα μουσικά ιδιώματα που διαμόρφωσαν το δικό του πολυδιάστατο φίλτρο.
Έντεκα ακριβώς με το ρολόι, ο νεοαφιχθείς Dj Mix Master Mike ανέλαβε να μας ταρακουνήσει συθέμελα με τα μοναδικά του σε δεξιοτεχνία σκέρτσα πάνω στα MK II φορώντας επιδεικτικά μπλουζάκι Metallica! Και να σου είκοσι λεπτά μετά ο B-Real παρέα με τον Sen Dog να καταλαμβάνουν τη σκηνή ξεκινώντας με το τότε ολόφρεσκο “Elephants On Acid”, μα επιφυλάσσοντας μας αμέσως μετά ένα μεγάλο σάλτο πίσω στο χρόνο, με το “Real Estate” από το ομώνυμο ντεμπούτο τους να προκαλεί παραλήρημα.
Με το ντελιριακό “Tequila Sunrise” να στέκει στρατηγικά στη μέση της παράστασης δημιουργώντας τιτάνιο mosh pit στο κέντρο και εμπρός, τα πορτοκαλόχρωμα καπνογόνα πήραν φωτιά. Το “How Could I Just Kill A Man” ακούστηκε ξανά διαχρονικό, όμως το ξεσηκωτικό “Insane In The Brain” παρέα με το “(Rock) Superstar” ήταν που δικαίωσαν υπέρ το δέον την περίοπτη θέση των Cypress Hill ως του πιο σκληροτράχηλου έως και «μεταλλοειδούς» σχήματος της αφρο-λατινο-αμερικανικής μουσικής η οποία γεννήθηκε στις απαρχές των 70s στις φτωχογειτονιές του Μπρονξ της Νέας Υόρκης.
Setlist
- Band of Gypsies
- Real Estate
- Hand On The Pump
- Checkmate
- The Phuncky Feel One
- When the Shit Goes Down
- Throw Your Set In The Air
- Shots Go Off
- Put Em In The Ground
- Lick A Shot
- Latin Lingo
- Latin Thugs
- Tequila Sunrise
- Roll It Up, Light It Up, Smoke It Up / I Wanna Get High / Cisco Kid / Dr. Greenthumb / Hits From The Bong
- How I Could Just Kill A Man
- Insane In The Brain
- I Ain’t Goin’ Out Like That
- Illusions
- Rock Superstar
- Jump Around
- LSD
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Μερικές φορές η απόδραση έχει κύματα. Μερικές φορές έχει διπλή κάσα. Στα Χανιά έχει και τα δύο.
Eπισκέπτες και ντόπιοι, διαφορετικές ηλικίες αλλά κοινή αγάπη για τον χορό και την καλή μουσική
Στα highlights η Ενάτη του Μπετόβεν που θα παρουσιαστεί ακριβώς την επέτειο του θανάτου του μεγάλου συνθέτη, αλλά και η εμφάνιση της ΚΟΑ στο εμβληματικό Concertgebouw στο Άμστερνταμ
Η Φωτεινή Ζιώγα γράφει για το Rock in Athens του 1985 και το FOMO του 2026
Ξεκαθαρίζει τι ήταν το λευκό αντικείμενο που έπεσε στο μικρόφωνό του
«Θεσσαλονίκη, δεν ξεχνάμε, ήσουν η πρώτη πόλη της Ευρώπης που μας κάλεσε να παίξουμε λάιβ»
Η συγγραφέας Θεοδώρα Ιωαννίδου μας μιλά για τη βραδιά του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη στις γενοκτονίες Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων
Το πρώτο μουσικό βίντεο της K-pop που φτάνει σε αυτό το ορόσημο
Μια ματιά στην πορεία και το αποτύπωμα των Σουηδών metallers, λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Release Athens
Ένα ατμοσφαιρικό μείγμα πειραματικής παραγωγής και μυθικής αφήγησης
Το νέο τραγούδι «The Cicadas» με τη συμμετοχή του Γιάννη Πανταζή και του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου Ροδόπης
Έγραψαν ιστορία με το «Foreign Tongues»
Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του, η γενέτειρά του τον τιμά με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων
Πότε θα ξεκινήσει το τουρ του εμβληματικού τραγουδοποιού
Κυκλοφορούν πρώιμες ηχογραφήσεις του θρυλικού καλλιτέχνη, με τη συμμετοχή του κιθαρίστα των Led Zeppelin
Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο «Bar» και μετά δημιούργησαν το συγκρότημα «Φίλοι για πάντα»
Φολκ, σόουλ, indie rock και τζαζ ήχοι για το πρώτο μισό της χρονιάς
Νέα εποχή για το θρυλικό συγκρότημα
Όλες οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης εστιάζουν στη θεματική «Ανατροπές»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.