Μουσικη

Το νέο βίντεο του Lumiere θυμίζει το Donnie Darko

«Neapolis», ένα κομμάτι βασισμένο στο ποίημα «Η πόλις» του Κ. Π. Καβάφη

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lumiere - Neapolis (Official Video)

O Lumiere / Θανάσης Χριστοδούλου παρουσιάζει το νέο του βίντεο κλιπ για το τραγούδι «Neapolis» από το τελευταίο του άλμπουμ «Phases».

Ο Θανάσης Χριστοδούλου ή γνωστός σε όλους ως Lumiere, κυκλοφόρησε το νέο βίντεο για το κομμάτι «Neapolis» που θυμίζει μοντέρνο φιλμ μικρού μήκους αφού, άλλωστε, η μουσική του Lumiere είναι πάντα, κυρίως, «σινεματική» - και πώς θα μπορούσε αλλιώς, με τέτοιο όνομα: Lumiere.

Lumiere - Neapolis
Lumiere, "Neapolis" video


To «Neapolis» ξαφνιάζει με την αναφορά του σε μία εικόνα -του σιωπηλού, ανθρώπινου λαγού- που έχει κατοχυρωθεί στην pop κουλτούρα σαν αναφορά στην ταινία ψυχολογικό-θρίλερ-επιστημονικής-φαντασίας «Donnie Darko» (2001) του Richard Kelly που καθιέρωσε τη μελαγχολική φιγούρα του Jake Gyllenhaal.

Lumiere
Lumiere © Ευτυχία Ιωσηφίδου

Ευπρόσδεκτες τέτοιες αναφορές, σε κομμάτια και εικόνες όπως το «Neapolis» για το οποίο ζητήσαμε από τον Lumiere να μας εξηγήσει μερικά πράγματα:

«Το κομμάτι “Neapolis” κλείνει το πιο πρόσφατο άλμπουμ μου Lumiere, με τίτλο “Phases”, που κυκλοφόρησε στις 18 Σεπτέμβρη του 2020.
Στο “Phases”, που είναι πολύ πιο πλούσιο ενορχηστρωτικά σε σχέση με το ντεμπούτο άλμπουμ του 2016 (με χρήση συνόλων εγχόρδων, πνευστών, samples, μαρίμπας, κρουστών κτλ), οι μουσικές επιρροές μου (Steve Reich, Wim Mertens, Brandt Brauer Frick, John Barry κ.α.) αναμειγνύονται με γνώμονα την επιθυμία μου για ένα ευρύ, στυλιστικά, μουσικό φάσμα.
Ως αποτέλεσμα αυτής της ανάγκης για ηχητική ποικιλία το “Neapolis” πήρε τη δομή μιας συγχρονης άριας με την φωνή της Marina Rechkalova και την ιταλική μετάφραση στίχων από το ποίημα "Η πόλις” του Κ.Π.Καβάφη.
Βασισμένο στην ιδέα του ποιήματος, το βασικό θέμα του video είναι η εικόνα ενός ανθρώπου ο οποίος ζει και εργάζεται χωρίς πλέον να μπορεί να αναγνωρίσει τον ίδιο του τον εαυτό, αποξενωμένος απόλυτα από τα όνειρά του, τον συναισθηματικό και ψυχικό του κόσμο, επιβιώνοντας ως μια ακαθόριστη μορφή σε ένα σύγχρονο τεχνολογικό τοπίο χωρίς νόημα.
Το edit του video το έκανα εγώ ο ίδιος χρησιμοποιώντας υλικό από 3 διαφορετικούς videographers, τους Piotrek Naumowicz, Kristian Ozer Kettner και Monster Filmmakers
».

Lumiere - Neapolis video
Lumiere, "Neapolis" video

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ