Μουσικη

Ένιο Μορικόνε: Η αρχή της κινηματογραφικής μουσικής κουλτούρας

Ο συνθέτης Alex Sid αποχαιρετά τον Ένιο Μορικόνε

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Alex Sid για τον θάνατο του Ennio Morricone
© Getty

Ο συνθέτης Alex Sid γράφει για τον Ένιο Μορικόνε και τη μουσική που ηχεί στα αυτιά του από τα παιδικά του χρόνια.

Tου Alex Sid


Καμιά φορά οι μουσικές που έχουμε ακούσει, ταξιδεύουν μαζί μας για όλη μας την ζωή και κάθε τόσο σε ανύποπτο χρόνο επανέρχονται στα εσωτερικά αυτιά μας και ντύνουν στιγμές μας, μόνο για μας. Είναι μέρος του εαυτού μας. 

Δεν θυμάμαι πόσο χρονών ήμουν όταν πρωτοάκουσα μουσική του Ένιο Μορικόνε. Ήταν μάλλον το θέμα του «Ο Καλός ο Κακός και ο Άσχημος». Η ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν οι φωνές, η κιθάρα, η Ιρλανδική σφυρίχτρα και τα ξερά τύμπανα με μαγνήτισαν άμεσα και διαχρονικά. 

Την ίδια περίοδο (μέσα των 80s) άκουσα το θέμα του The Professional, στο οποίο η μελωδία του βιολιού διατυπώνεται στην μνήμη αβίαστα. Θυμάμαι να παίζουμε με τον αδερφό μου και η μελαγχωλία της μελωδίας του να με συνοδεύει σιωπηλά. Είχα πάθει σοκ από την μουσική και δεν το είχα καταλάβει.

Το έργο του στέκεται στο ύψος των μεγάλων κλασσικών και νομίζω ότι οι μουσικές που έγραψε θα ακούγονται για εκατονάδες χρόνια ως η αρχή της παγκόσμιας κινηματογραφικής μουσικής κουλτούρας.

Ευχαριστούμε, Ένιο Μορικόνε. Καλό ταξίδι.


Ακούστε τη μουσική που έγραψε ο Alex Sid για την ταινία «Καουμπόης» του Γιάννη Χαριτίδη που ήταν γραμμένο ως tribute στον Ένιο Μορικόνε.

Alex Sid - Cowboy OST - Finale

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ