- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σοπράνο συναντά χιπ-χοπ
Η σοπράνο Κάτια Πάσχου θυμάται πώς η συνάντηση με τον Ισορροπιστή και τον Dj Rico κατέληξε στη δημιουργία της «Νύχτας αστεριών»
Η «Νύχτα αστεριών» είναι αποτέλεσμα μιας αναπάντεχης συνεργασίας. Η σοπράνο Κάτια Πάσχου θυμάται πώς η συνάντηση με τον Ισορροπιστή και τον Dj Rico κατέληξε στη δημιουργία του τραγουδιού.
Όλα ξεκίνησαν πέρσι τα Χριστούγεννα, όταν πήγα καλεσμένη στη ραδιοφωνική εκπομπή της Ανθής Βούλγαρη και του Ισορροπιστή (στον Alpha). Η Ανθή, που ως δημοσιογράφος είχε κάνει την έρευνά της, πολύ θερμή και με έντονο ενδιαφέρον άρχισε αμέσως να με ρωτάει εντός και εκτός αέρα για τις “τόσο ανατρεπτικές” δραστηριότητές μου στο χώρο του κλασικού τραγουδιού. O Ισορροπιστής, χωμένος στις μουσικές του –καθώς επιμελούνταν το μουσικό κομμάτι της εκπομπής–, δεν έδινε και πολύ σημασία στη συζήτησή μας.
Η Ανθή αναρωτιόταν ζωντανά “τι μπορεί να προκύψει από μια ραδιοφωνική συζήτηση ενός ράπερ και μιας σοπράνο”; Γιατί όπως και να το κάνουμε μια σοπράνο είναι συνήθως μια “σοβαρή, εύσωμη κυρία που φωνάζει” και που ίσως είναι και λίγο βαρετή, αφού τραγουδάει σε γλώσσα άγνωστη μια μουσική, εδώ που τα λέμε, λίγο “παλιά”. Στην εύλογη αυτή ερώτηση ήρθε να απαντήσει η ίδια η μουσική, όταν ακούστηκε στον αέρα το πρώτο τραγούδι μου. Ξαφνικά βλέπω τον Ισορροπιστή να σηκώνει το βλέμμα από τα cd του και να μου λέει, με μια ανάσα, πως στην πορεία του στη χιπ-χοπ έχει ήδη αξιοποιήσει με μίξεις μουσικά θέματα από την κλασική μουσική, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Έτσι μπήκε δυναμικά στη συζήτηση και εντελώς αυθόρμητα εκεί, μπροστά στα μικρόφωνα, “έπεσε” η πρόταση για τη συνεργασία μας.
Στη συνέχεια, ήρθε η γνωριμία με το μουσικό των ΝΕΒΜΑ, τον Dj Rico, και πάνω στην κουβέντα-εξομολόγησή μου για το πόσο μου αρέσουν οι αναπάντεχες μουσικές συνάντησεις, αλλά και πώς όσες φορές το επιχείρησα στο παρελθόν συνάντησα διστακτικότητα, συνέβη αυτό που μπορείς να περιγράψεις μόνο με μια φράση: “είμαι στο σωστό μέρος τη σωστή ώρα”. Είχε γράψει, πριν αρκετά χρόνια, χωρίς συγκεκριμένο λόγο μια σύνθεση την οποία είχε κρατημένη στο συρτάρι φυλαγμένη μέχρι να του δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία. Και φάνηκε πως ήρθε.
Έτσι γεννήθηκε η “Νύχτα αστεριών”. Ένα τραγούδι που συνδυάζει παλμό και ένταση σύγχρονων ήχων της πόλης και της καθημερινότητάς μας με το λυρισμό, τη μελωδία, το όνειρο… Έτσι καταφέραμε να κάνουμε τις γιαγιάδες να απολαμβάνουν τη χιπ-χοπ!
Φωτό: Γιώργος Σκιτζάκος
Η «Νύχτα αστεριών» (Nuit d’etoiles) κυκλοφορεί από τη Heaven music, προς το παρόν, στο internet. Η Κάτια Πάσχου εμφανίζεται στο Wine not? (28/11, 21.00, Καλογρέζης 12, Χαλάνδρι, 216 7002945, είσοδος ελεύθερη) και στο The White Rabbit (8/12, 19.00,Σολωμού 12, Εξάρχεια, 210 7219352, €8). Τη συνοδεύει στο πιάνο ο Απόστολος Παληός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το «B’Day» είχε κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2006, στα 25α γενέθλιά της
Η Θεσσαλονίκη των τελών της δεκαετίας του ογδόντα ήταν μια Πόλη στις Φλόγες
Σε τι τιμή θα κυμανθεί
Η βραβευμένη με δύο Grammy ερμηνεύτρια, με τη βαθιά φωνή
Από τους Basement και JPEGMAFIA μέχρι τους Idles και τους Deftones, το Outbreak διευρύνει ακόμα περισσότερα τα όριά του
Μας χάρισε τα μεγαλύτερα δώρα: τη μουσική και το συναίσθημα
To τουρνουά προσέλκυσε περισσότερους από 50.000 fans του διάσημου anime
Όλες οι λεπτομέρειες για το διήμερο που ενώνει τις μουσικές φυλές της πόλης
Ο κιθαρίστας Simon McBride μιλάει στην ATHENS VOICE για τη θέση του στους Deep Purple, την κληρονομιά του γκρουπ και τη συναυλία της 13ης Οκτωβρίου στην Αθήνα
Ο σταρ δυσκολεύτηκε στη σκηνή και παρουσίασε συμπτώματα αφυδάτωσης
Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Θεάτρου Δόρα Στράτου, ο Θοδωρής Βουτσικάκης μιλάει στην ATHENS VOICE για τη μουσική, τη Λίνα Νικολακοπούλου, το συναίσθημα και την τέχνη του
Ο 48χρονος ηθοποιός αποδεικνύει ότι οι ικανότητές του δεν περιορίζονται στην υποκριτική
Η διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδοποιός επιλέχθηκε από την ΕΟΕ για την Τελετή Αφής και Παράδοσης Φλόγας για το «Ντακάρ 2026»
Συγγενείς και καλλιτέχνες αποχαιρέτησαν με συγκινητικά μηνύματα τη θρυλική τραγουδίστρια της κάντρι
Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του 5ου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης Δημήτρης Κρεμαστινός
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα βάζει με τη σύγχρονη κουλτούρα
Ποια η θέση των γυναικών στην ηλεκτρονική μουσική, την ελληνική club κουλτούρα και μια σκηνή που μεγαλώνει, ταξιδεύει και διεκδικεί τη θέση της στον διεθνή χάρτη;
Το «All My Life» στην εκκίνηση
Η προθυμία της «βασίλισσας της κάντρι» να δοκιμάσει πειραματικά φάρμακα
Ένα μουσικό ταξίδι από τον Mozart και τον Beethoven έως τον Σκαλκώτα και τη σύγχρονη δημιουργία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.