Μουσικη

Αυτό που χρειάζεσαι στη ζωή σου το 2019 είναι τα newsletter του Nick Cave

Με το The Red Hand Files έρχεται πιο κοντά με το κοινό του από ποτέ

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© Θανάσης Καρατζάς
Από την εμφάνισή του στη χώρα μας στο πλαίσιο του Ejekt Festival 2018, © Θανάσης Καρατζάς

Το 2015 o 15χρονος γιoς του Nick Cave, Arthur, σκοτώνεται πέφτοντας από ατύχημα από γκρεμό 20 μέτρων στο Brighton. Ο θρήνος του Cave αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ One More Time With Feeling που δείχνει πώς ηχογραφήθηκε το τελευταίο του άλμπουμ με τους Bad Seeds Skeleton Tree, με το οποίο και περιόδευσε ανά τον κόσμο κάνοντας στάση στη χώρα μας δύο φορές την περασμένη σεζόν.

Μας ανέβασε στη σκηνή, μας άγγιξε τα χέρια, όμως η περσόνα τoυ Nick Cave δεν ήταν πάντα αυτή. Δεμένος σφιχτά με τη μοίρα του καταραμένου ποιητή, του αμνού που δοκιμάζεται από τις βουλές του Κυρίου στο δρόμο για την απόλυτη θυσία, του αμαρτωλού, του Σατανά και εν τέλει του ασυμβίβαστου συνθέτη και στιχουργού, ακόμη και συγγραφέα (με δύο συγγραφικές απόπειρες ως τώρα) άφηνε σπάνια να δούμε άλλες πλευρές του.

theredhandfiles.com

Το πέρασμα από το 2017 στο 2018 τον βρήκε μάλλον σε μία ανάγκη να ανοιχτεί. Άλλωστε το τραγικό γεγονός που μεσολάβησε, του αποστέρησε το προσωπείο του επιβλητικού τραγουδοποιού και performer, τον έκανε αναπόφευκτα πιο ανθρώπινο. Και ο Nick Cave πολύ έξυπνα, αλλά και τρυφερά αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το γεγονός  και να αφήσει μία χαραμάδα αρκετά μεγάλη για να κρυφοκοιτάξεις μέσα στη ζωή, την ψυχή και το μυαλό του.

Κάπως έτσι μάλλον γεννήθηκαν τα The Red Hand Files, τα newsletter που στέλνει ο Nick Cave στους fan του ανά τον κόσμο, απαντώντας στις δικές τους ερωτήσεις. Επιλέγει αυτή που του κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον και κάθε απάντηση αποτελεί και ένα τεύχος (issue). Μέχρι σήμερα ο Nick Cave έχει μιλήσει για την απώλεια του γιου του και για τους μηχανισμούς που αναπτύσσει κανείς όταν θρηνεί μετά από ερώτηση fan που έχει χάσει επίσης πολύ κοντινούς της ανθρώπους, για την πίστη στο Θεό που απασχολεί άλλωστε τη γραφή του, αλλά όπως φαίνεται και τον ίδιο, για τη φιλία του με τον Warren Ellis.

Nick Cave & The Bad Seeds - Red Right Hand (Official Video)

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι subscribe και έπειτα ένα κομμάτι από τον Nick Cave θα σκάει κάθε τόσο στο mail σου. Ίσως να σου δίνει τις απαντήσεις που γυρεύεις εκείνη τη μέρα, ή να κάνει καλύτερη εκείνη που δεν πηγαίνει και τόσο καλά. Όπως και να έχει το The Red Hand Files είναι μία δεξαμενή σοφίας, είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς με τον «ψηλό». Mία κλεφτή ματιά από την κλειδαρότρυπα του διαδικτύου σε ένα μυαλό που βρίσκεται μονίμως σε υπερδιέγερση και μία ψυχή που -πληγωμένη όπως όλων μας- είναι πιο τρυφερή απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Και αυτό είναι κάπως μαγικό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ