Μουσικη

Ο Νίκος, ο Γιώργος και η Ελένη της Τροίας

#Η μουσική στην Αθήνα

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 432
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένα τραγούδι για το νέο άλμπουμ των OMD
Ένα τραγούδι για το νέο άλμπουμ των OMD

Ένα τραγούδι για το νέο άλμπουμ των OMD. Αυτή είναι η ιστορία του τραγουδιού νότα προς νότα.

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΙΤΖΕΝΗΣ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΝΙΟΣ γράφουν ένα τραγούδι για το νέο άλμπουμ των OMD. Αυτή είναι η ιστορία του τραγουδιού νότα προς νότα.

Οι Orchestral Manoeuvres In The Dark είναι από τα γκρουπ που έδωσαν το στίγμα της βρετανικής ηλεκτρονικής μουσικής και αποτελούν ακόμα ένα σημαντικό όνομα. Οι οπαδοί τους είναι πολλοί και πιστοί, ειδικά στην Ελλάδα, που έχει ιδιαίτερη παράδοση στους ηλεκτρο-ποπ φανς. Το συγκρότημα, με την αρχική τετραμελή σύνθεσή του (Andy McCluskey, Paul Humphreys, Malcolm Holmes και Martin Cooper), πρόκειται να επανασυνδεθεί για μία ακόμη φορά φέτος την άνοιξη για μια σειρά ζωντανών εμφανίσεων που θα συμπέσουν με τον εορτασμό της 35ης επετείου του συγκροτήματος στα μουσικά δρώμενα. Και βέβαια, με νέο άλμπουμ, το «English Electric», το δωδέκατο στην ιστορία των OMD.

Σύμφωνα με τον τραγουδιστή και αρχηγό του συγκροτήματος Andy McCluskey, ο τίτλος του άλμπουμ προέρχεται από τη βρετανική βιομηχανική παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών. Ένα άλμπουμ με μελαγχολική synth-pop, electro μπαλάντες, δυναμικά club anthems, μία συνεργασία με τον Karl Bartos (των πρωτοπόρων του ηλεκτρονικού ήχου Kraftwerk) στο κομμάτι «Kissing The Machine» και μία έκπληξη: Οι Fotonovela (Νίκος Μπιτζένης - Γιώργος Γερανιός) δίνουν στους OMD μία δική τους σύνθεση, το τραγούδι «Helen Of Troy». Την ιστορία αυτής της γνωριμίας και της συνεργασίας διηγούνται οι ίδιοι με δικά τους λόγια...

Γιώργος Ιανουάριος 1999

Ο Χρήστος Καριώτης, που τότε δούλευε στη Virgin, είχε τη φαεινή ιδέα να φέρει τους OMD στο show της Ρούλας Κορομηλά. Προσωπικά τη θεωρούσα γελοιωδέστατη ιδέα να εμφανιστούν στο Bravo Roula, αλλά, από την άλλη, θα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Andy (McCluskey) και τον Paul (Humphreys) από κοντά. Έπεισα τον Χρήστο και τον Τάσο από τη Virgin να πάω εγώ να τους παραλάβω από το αεροδρόμιο. Το ίδιο βράδυ καθόμασταν μέχρι τις 4.30 τα ξημερώματα στο lobby του ξενοδοχείου και συζητούσαμε για οτιδήποτε μου ερχόταν άτακτα στο μυαλό.

Από την πρώτη στιγμή, ο Αndy με έχει παρακαλέσει να βρω τον Άλεξ για να τον συναντήσουν. Ο Άλεξ Μαχαίρας –σίγουρα ο πιο φανατικός οπαδός τους–την περίοδο ’83-85  έφτιαχνε τα cartoons για το fan club των OMD. Εκείνη την περίοδο, βέβαια, λίγο πριν μετακομίσει στο Βερολίνο, η ζωή του ήταν αρκετά άστατη. Γύριζε στο σπίτι του κατά τις 9 το πρωί και κοιμόταν μέχρι τις 8 το απόγευμα.

Όλο το βράδυ τηλεφωνούσαμε στον Άλεξ, αλλά δεν απαντούσε – ούτε και στα μηνύματα. Άφαντος. Την επόμενη το πρωί ήταν η συνέντευξη Τύπου. Τους υποσχέθηκα ότι πριν πάμε για τη συνέντευξη θα περάσουμε από το σπίτι του Άλεξ να τον ξυπνήσουμε και να τον πάρουμε μαζί μας. Στην Αλεξάνδρας, ακριβώς μπροστά στο ζαχαροπλαστείο Σόνια, μας πιάνει λάστιχο και, επειδή είχαμε αργήσει, έδωσα στον Paul τα εργαλεία να αλλάξει το λάστιχο και μαζί με τον Αndy πήγαμε με τα πόδια να ξυπνήσουμε τον Άλεξ.

Αφού συνήλθε από το σοκ –ο Andy McCluskey τού χτυπούσε το κουδούνι!–, ο Άλεξ κατέβηκε έχοντας φορέσει μόνο μία κάλτσα. Εντωμεταξύ, ο Paul είχε καταφέρει να αλλάξει το λάστιχο στο Lancia με τη βοήθεια δύο ζητάδων.

n

Γιώργος Γερανιός και OMD στην περιβόητη «Ταβέρνα του Μανόλη», την πιο ροκ ταβέρνα της Αθήνας, Ιούνιος 2007

Νίκος Λονδίνο, Δεκέμβριος 2010

Ειλικρινά δεν θυμάμαι το λόγο που είχαμε βρεθεί και πάλι εκεί. Στο Princi, στη Wardour Street, σε ένα μεγάλο μακρύ ξύλινο τραπέζι, εγώ, ο Γερανιός, η Μαριάνθη, η Σόφη (σ.σ. οι Marsheaux), η Sarah Blackwood, ο Paul Humphreys, ο Andy McCluskey, η Claudia Brucken και ένας ακόμα που δεν θυμάμαι το όνομά του. Είναι μάλλον η περίοδος που θα κυκλοφορούσαμε στην Undo το «History Of Modern».

Υπήρχε ήδη η συνεργασία στο «She’s Leaving», που έκαναν οι OMD και οι Marsheaux μετά τη συναυλία τους στον Λυκαβηττό, και το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό.

Με τον Γιώργο είχαμε ήδη αρχίσει να ηχογραφούμε τις πρώτες ιδέες για το δεύτερο album των Fotonovela. Πιο πολύ για πλάκα ρωτήσαμε και τον Andy και την Claudia και τη Sarah, αν θα ήθελαν να μας κάνουν φωνητικά στο νέο μας δίσκο. Και οι τρεις απάντησαν καταφατικά, αλλά και οι δυο μας ξέραμε ότι ήταν θετική η απάντηση επειδή εκείνη τη στιγμή περνούσαμε όλοι πάρα πολύ ωραία.

Γιώργος Δύο μήνες αργότερα του στείλαμε τρία demos για να διαλέξει ένα και να μας κάνει φωνητικά. Σε κανένα δεν υπήρχαν στίχοι. Απλά ο Νίκος μουρμούριζε τη γραμμή της φωνής, για να την καταλάβει ο Andy. Στο πρώτο demo, το «2010-08», του φάνηκε ότι ο Νίκος τραγουδούσε τις λέξεις «Helen Of Troy» κάτι που –όπως μας είπε αργότερα– τον εξίταρε πολύ γιατί πάντα ήθελε να γράψει ένα τραγούδι για την Ελένη της Τροίας, ως συνέχεια του «Joan Of Arc» του 1981 και του «Maid Of Orleans» του 1982.

Νίκος Ακριβώς ένα χρόνο μετά και αφού έχουμε ανταλλάξει δεκάδες μηνύματα που άλλες φορές έλεγαν ότι δεν έχει έμπνευση, άλλες ότι δεν έβρισκε το σωστό στίχο... («I have looked at the song… δεν έχω ακόμα κάτι, αλλά δεν τα παρατάω. Προς το παρόν δουλεύω επάνω σε ιδέες που είχαμε με τον Paul. Hope you are well») και άλλες ότι δεν έβρισκε χρόνο να το κάνει «please don’t wait for me to finish. Δεν μπορώ να προβλέψω το πότε και αν θα μου έρθουν ιδέες. I like  the music, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάτι για φωνητικά που να είναι αρκετά δυνατό to match the music. Αν θέλετε να πάρετε κάποιον άλλο για τα φωνητικά, το καταλαβαίνω απόλυτα».

Ξαφνικά μας στέλνει το κομμάτι τελειωμένο με τα φωνητικά του: «Fucking Hell!!! I have a vocal... and it’s great :-)».

Είχαμε ήδη δύο τραγούδια από τη Sarah Blackwood (Dubstar, Client), ένα από τους Echoes, ένα από τον Darryl των They Go Boom και τώρα του Andy. Το νέο Fotonovela album είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. 

Γιώργος  Έτσι νομίζαμε... Δύο μέρες αφότου ο Andy μας έστειλε την «Ελένη», οι Echoes μας παρακάλεσαν να τους δώσουμε το τραγούδι «Fight The Feeling», που κάναμε μαζί για να το βάλουν στο ντεμπούτο album τους και όχι στο Fotonovela!

Νίκος …και μία ώρα μετά (λες και ήταν συνεννοημένοι), ο Andy μας έστειλε το παρακάτω email: «Θα με ενδιέφερε να χρησιμοποιήσω το HoT στο νέο άλμπουμ των OMD. Πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία; Και αν ναι, θα μπορούσατε να βάλετε το backing track στη συμφωνία που έχω συντάξει και να μου στείλετε the complete set of files?».

Γιώργος Δεν το σκεφτήκαμε καθόλου, φυσικά. Το θεωρήσαμε μεγάλη τιμή να έχουμε ένα τραγούδι δικό μας στο καινούργιο album των OMD. Αλλά και από την άλλη, αν δεν πιάναμε το cd στα χέρια μας δεν πιστεύαμε τίποτα. Έχουν δει τόσα πολλά τα μάτια μας, που είμαστε πλέον δύσπιστοι στα περισσότερα καλά που συμβαίνουν.

Νίκος Στην πορεία, βέβαια, οι OMD μιλούσαν και οι δυο τους σε συνεντεύξεις για το «Helen Of Troy» (ότι είναι κάτι μεταξύ του «Georgia», τραγούδι των OMD μέσα από το «Architecture & Morality», και early Depeche Mode), οπότε είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε... Πριν λίγες μέρες, το «English Electric» κυκλοφόρησε. Στο επίσημο forum των OMD οι fans το αναφέρουν σαν το καλύτερο track του album, κάτι που μας κάνει ακόμα πιο χαρούμενους.

Γιώργος Επίσης το καινούργιο Fotonovela είναι σχεδόν έτοιμο – θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο.

Νίκος …αν, φυσικά, οι συμμετέχοντες δεν αρχίσουν να παίρνουν τα τραγούδια για τις δικές τους δουλειές.

Γιώργος Και πάλι, όμως, έτσι αισθανόμαστε πολύ δικαιωμένοι γιατί αυτό που κάνουμε βρίσκει την αναγνώριση που του αξίζει. 


Κεντρική Φωτό: Οι Fotonovela (Μπιτζένης, Γερανιός), οι Marsheaux (Μαριάνθη, Σόφη) και οι OMD, Αθήνα, Ιούνιος 2007

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ