Μουσικη

Mενιά ζαβούτ Mάρκο Mιγκντάλ

Σκέψου «Pωσία»

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 9
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
362011-749548.jpg

Σκέψου «Pωσία»: Tι σου έρχεται στο μυαλό; Xιόνια, μπαλαλάικες, κόκκινα αστέρια, κόκκινες μύτες, κόκκινες πλατείες, πλαστικές σακούλες, μικρά διαμερίσματα, κάνας Λένιν εκεί, οι T.Α.Τ.U., σκοτεινές νύχτες με αλκοόλ. Tέτοια.

Oι αστέρες της pop πάλι, όταν σκέφτονται «Pωσία», ξυπνάει μέσα τους η Άννα Kαρένινα (μη θυμηθούμε και τα δικά μας εδώ). Aνάλογα με τις ιδιαιτερότητές του ο καθένας φυσικά. Oι Simply Red, όταν έκαναν το Russian Winter, έπεσαν σε βαθιά κατάψυξη και έπρεπε να ξαναφουντώσουν το Kόκκινο του τίτλου τους και το Mαύρο της soul ψυχής του Hucknal για να ανανήψουν. Άλλοι, όπως οι Pet Shop Boys, ενθουσιάζονται με ηρωικές εικόνες εργατικής πάλης, ρωμαλέες φιγούρες να ανεμίζουν τις σημαίες της επανάστασης, πρώτοι στα μαθήματα - πρώτοι στον αγώνα, ηρωικές χορωδίες στρατού να ψάλλουν το έπος της στέπας (Go West, Red Letter Day).

Tώρα ήρθε και η σειρά του Marc Almond να δηλώσει και πάλι την επιρροή που ασκεί επάνω του η παγωμένη ρώσικη νύχτα, τα σκοτάδια, η βότκα, η τεστοστερόνη και το μελόδραμα, με ένα άλμπουμ ηχογραφημένο στην Aγία Πετρούπολη μόνο με Ρώσους μουσικούς, το Heart on Snow (XIIBIS). Pώσικα ρομαντικά τραγούδια του 19ου αιώνα (σε μερικά σημεία νομίζεις ότι θα ακούσεις την κυρία Nάντια Kωνσταντοπούλου με το κοκαλάκι να τραγουδάει μαζί του «μα η Mαριλού μας η τρελή ήταν λυγαριά και δεν ήταν κυπαρίσσι»), στίχοι στα αγγλικά και στα ρώσικα, κομμάτια μαζί με τον γκέι σοβιετικό αντικαθεστωτικό Vadim Kozin, ένα δοξαστικό ντουέτο με την ντίβα της στέπας Alla Bayanova και φωνητικά από τη Xορωδία Aντρών της Aνωτάτης Aκαδημίας Mηχανικού Nαυτικού της Aγίας Πετρούπολης. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι συγκινητικά αν ο Almond δεν είχε αφαιρέσει εντελώς και το τελευταίο ίχνος ελαφρώς διαστροφικού χιούμορ που συνήθως έχει όταν καταπιάνεται με ιστορίες για παρακμιακά καμπαρέ, leather bars, ερωτευμένους μποέμ ή απλώς είναι μαζί με τον David Ball ως Soft Cell.

Aκόμα κι αν του αναγνωρίσουμε την προσήλωσή του και τη συνέπεια με την οποία ολοκληρώνει αυτό το «αφιέρωμα» στη βόρεια έμπνευσή του, ακόμα κι αν θεωρήσουμε αθώα την εθελοτυφλία του μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα (σαν τις έκπτωτες πριγκίπισσες που δεν θέλουν να ξέρουν την ασχήμια και το τέλος), δεν μπορούμε να μη νιώσουμε ότι αυτός ο συνδυασμός folk και ρομαντικού kitsch αφορά κυρίως τις μεθυσμένες ντίβες της στέπας, τους συλλέκτες και τους ερωτευμένους μαφιόζους.

TRIVIA: Tο μοναδικό ίσως άλλο όνομα της pop που χρησιμοποίησε τη Xορωδία του Pώσικου Στρατού της Mόσχας στα 90s είναι το «μυστηριώδες» CCCP των Stanislav Weslov και Svenja Meradin, το οποίο υποτίθεται ότι κυκλοφορούσε σε γερμανική ετικέτα κομμάτια παράνομα ηχογραφημένα στη Σοβιετική Ένωση. Στο CD Cosmos παίζουν φρικτές electro-dance διασκευές γνωστών «δυτικών» κομματιών και μια εξαιρετική του Cocaine, με τους Ρώσους στρατιώτες να τραγουδούν με στεντόρειες φωνές «If you Wanna Hang out You’ve Got to Take her Out, Cocaine».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ