Μουσικη

Μικρές ιστορίες βινυλίου

Η λατρεία μεγαλώνει...

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
36166-78621.jpg
  • Rock and Roll Circus. Το γνωστό δισκάδικο της οδού Σίνα 21 γιορτάζει τα 13α γενέθλιά του με το ετήσιο τριήμερo: Super Dynamic Sale με εκπτώσεις 30% στα βινύλια και 50% στα cd, με νέες εισαγωγές και σπάνια δισκάκια του παρελθόντος σε πολύ δελεαστικές τιμές. (7, 8 και 9 /3)

     

  • Η πολύ ζωντανή και δημιουργική πατρινή εταιρία Inner Ear, στην οποία έχουν βρει στέγη μερικοί από τους πιο ενδιαφέροντες νέους (και όχι μόνο) έλληνες δημιουργούς και της οποίας τη διανομή στο εξωτερικό ανέλαβε η θρυλική Rough Trade, αποφάσισε να κυκλοφορεί τα νέα της άλμπουμ μόνο σε βινύλιο. Λογικό, αφού μόνο αυτό πουλάει. Το cd, ειδικά στην Ελλάδα, είναι είδος προς εξαφάνιση. 
  • Ο πολύ ενδιαφέρων δίσκος των The Drobs «New Monsters Strange Kings» (βλέπε κριτική στην A.V. τεύχος 423) κυκλοφόρησε σε 150 αριθμημένα βινύλια, όπως άλλωστε και το άλμπουμ των The Ducky Boyz για το οποίο επίσης μπορείς να διαβάσεις στο ίδιο τεύχος της εφημερίδας. Και για να μην τα πολυλογούμε, όλα τα καινούργια άλμπουμ, EP και σινγκλς των ελληνικών γκρουπ και μουσικών που έχουν κάποιο ενδιαφέρον κυκλοφορούν πλέον (σχεδόν αποκλειστικά) σε βινύλιο. Για cd μόνο στα περίπτερα...

    n

     

  • Record Store Day. Η φετινή ημερομηνία είναι Σάββατο 20 Απριλίου και η Athens Voice θα φροντίσει και φέτος για την οργάνωση της ελληνικής εκδοχής της, όπως έγινε και πέρυσι. Φετινός «πρεσβευτής» της παγκόσμιας «Ημέρας Δισκοπωλείων» ο ορκισμένος λάτρης του είδους Jack White, που το αποδεικνύει με τις εκδόσεις της εταιρείας του: Third Man Records (thirdmanrecords.com), που πρόσφατα επεκτάθηκαν και στα blues με επανεκδόσεις θρυλικών δίσκων σπουδαίων μουσικών του είδους όπως (για αρχή): Charley Patton, Blind Willie McTell και Mississippi Sheiks.

    n

     

  • Ακόμη και ο πολύς Bob Dylan θα πάρει μέρος φέτος στην «Ημέρα Δισκοπωλείων» με ειδική κυκλοφορία, σε 7'' σιγκλάκι, από τις ηχογραφήσεις του το 1970 για το άλμπουμ «Self Portrait». Το σινγκλ θα περιλαμβάνει τα τραγούδια: «Wigwam» και «Thirsty Boots» και αργότερα θα περιληφθούν στην σειρά «Bootleg Series» που φτάνει αισίως στο Vol 10.

    n

     

  • Τσάντα βινυλίου. Τώρα που οι δίσκοι βινυλίου είναι πάλι must χρειάζονται και μία τσάντα...Τώρα που τα ελληνικά προϊόντα είναι και πάλι must να ο ιδανικός συνδιασμός: μιά ελληνική τσάντα γεμάτη με ελληνικά βινύλια. Η reDO (www.redo.gr) σχεδίασε την τσάντα Vbag και η Ntrop (www.ntroprecordings.com) τη γεμίζει με δισκάκια. Διαλέγετε 3 EP από την παρακάτω λίστα και έρχονται σπίτι σας αντί 20ε (+έξοδα αποστολής).

Felizol: Our team never won

Joalz: Sweeping range w/ remixes by Felizol & Mr. Statik

Leon Segka: Kude w/ Bodycode remix

Dennis Karimani: Aether w/ Argy remix

Lemos: Techeran

Knight Skyy a.k.a Gavin Russom: Das kannst du dir..

  •  Οι δίσκοι βινυλίου ήταν το μουσικό προϊόν με τη μεγαλύτερη (αναλογικά) άνοδο πωλήσεων το 2012. Στις ΗΠΑ πουλήθηκαν 4,6 εκατομύρια τεμάχια (από 3,9 το 2011), κάτι που σημαίνει αύξηση 19%, ενώ στην Αγγλία πουλήθηκαν 389.000 τεμάχια (από 337.000 το 2011) με αύξηση 15,3%. Το 70% των συνολικών πωλήσεων έγιναν από μικρά, ανεξάρτητα, παραδοσιακά δισκοπωλεία. Να και οι λίστες με τα 10 πρώτα σε πωλήσεις άλμπουμ βινυλίου σε Αμερική και Αγγλία:

 2012 - Τα 10 πρώτα άλμπουμ βινυλίου σε πωλήσεις στις ΗΠΑ

1. Blunderbuss - Jack White

2. Abbey Road - Beatles

3. Babel - Mumford & Sons

4. El Camino - Black Keys

5. Sigh No More - Mumford & Sons

6. Bloom - Beach House

7. For Emma Forever Ago - Bon Iver

8. Boys & Girls - Alabama Shakes

9. 21 - Adele

10. Bon Iver - Bon Iver

2012 - Τα 10 πρώτα άλμπουμ σε πωλήσεις βινυλίου στην Αγγλία

1. Coexist - The xx

2. The Rise and Fall of Ziggy Stardust - David Bowie

3. Blunderbuss - Jack White

4. 21 - Adele

5. Lonerism - Tame Impala

6. Tempest - Bob Dylan

7. Bloom - Beach House

8. An Awesome Wave - Alt-J

9. Go-Go Boots - Drive-By Truckers

10. The Wall - Pink Floyd

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ