Μουσικη

Τραγουδώντας ένα ελληνικό Ρέκβιεμ

Μια συναυλία με έργα άγνωστα που μας καλούν να τα εξερευνήσουμε

27242-59758.JPG
Άννα Δαμιανίδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348016-722303.jpg

Κάτι από τον ρομαντισμό μάς αρπάζει άθελά μας καθώς συντονιζόμαστε στις ψηλές νότες κι αμέσως μετά, εκεί που νομίζεις ότι μπορείς να πετάξεις ακολουθώντας τη φωνή σου, η μουσική σε καλεί να κατέβεις στη γη, στα πάθη και τα λάθη των ανθρώπων. Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία τέσσερα χρόνια που ασχολούμαι με το τραγούδι μαζί με επαγγελματίες μουσικούς (προνόμιο των χορωδών) που δεν υπάρχει ηχογράφηση, δίσκος, σιντί, κάτι στο youtube να ακολουθήσουμε, να βοηθηθούμε οι ερασιτέχνες. Νότα-νότα και μέτρο-μέτρο κατακτάμε το έργο αυτό με τις μεγάλες εναλλαγές, το δημιουργούμε μαζί με τους μουσικούς μας.

Ετοιμάζουμε την παγκόσμια πρώτη εκτέλεση του Ρέκβιεμ του Δημήτρη Λιάλιου. Γραμμένο πριν 100 και βάλε χρόνια, νεανικό και φιλόδοξο έργο που «κοιμόταν» στο συρτάρι ως τη μέρα που το ανακάλυψε, μαζί με δεκάδες άλλα, ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής ο οποίος από τότε τα παρουσιάζει σιγά-σιγά στο ελληνικό κοινό. Συμφωνίες, κονσέρτα, ορατόρια, έργα που ανήκουν στην ευρωπαϊκή παράδοση, επηρεασμένα από τον γερμανικό ρομαντισμό. Είναι ο στόχος της ορχήστρας που διευθύνει, της Φιλαρμόνιας, να φωτίζει ξανά το έργο Ελλήνων μουσικών από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Έτσι, ανάμεσα στις συναυλίες κλασσικής και θρησκευτικής μουσικής που ακούμε γύρω στο Πάσχα, ανάμεσα στα γνωστά κι αγαπημένα που ξέρουμε ότι θα μας οδηγήσουν στη συγκίνηση, υπάρχει και αυτή η συναυλία με έργα άγνωστα που μας καλούν να τα εξερευνήσουμε. Την Κυριακή των Βαΐων στον καλλιτεχνικό χώρο Άρτεμις (Πυθαγόρα 8, Άλιμος) η ορχήστρα Φιλαρμόνια θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τη «Λειτουργία εις κεκοιμημένους» (Missa pro defunctis ή Requiem) του Δημήτρη Λιάλιου καθώς και δύο σύντομες «συμφωνίες» για ορχήστρα εγχόρδων του ελληνικής καταγωγής συνθέτη Ιωσήφ Μιχαήλ Stratico.

Ο Stratico (1728-1783) που γεννήθηκε στη Ζάρα της Δαλματίας από Χιώτισσα μητέρα, θεωρείται Ιταλός από τους Ιταλούς και Κροάτης από τους Κροάτες, υπήρξε μαθητής του Ταρτίνι. Η Φιλαρμόνια τον παρουσίασε στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά πριν από δύο μήνες. Στην εποχή του οι «συμφωνίες» ήταν σύντομα εναρκτήρια κομμάτια για κάθε είδους παραστάσεις, δεν είχαν αναδειχθεί όπως τις ξέρουμε από τον Χάιντ και τον Μπετόβεν.

Ο Δημήτρης Λιάλιος (1869-1940), Πατρινός από εύπορη οικογένεια, ξεκίνησε να σπουδάζει μηχανικός στη Ζυρίχη αλλά άλλαξε κατεύθυνση μετά τη συνάντηση του με τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο. Σπούδασε μουσική στο Μόναχο, με δάσκαλο τον περίφημο καθηγητή Ludwig Thuille και επηρεάστηκε από τον ύστερο γερμανικό ρομαντισμό. Έζησε στην Πάτρα και την Αθήνα ενώ στο Μόναχο υπήρξε για χρόνια πρόξενος της Ελλάδας,.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας (Κυριακή 9 Απριλίου 2017, 20.00)

1. Δημήτρης Λιάλιος

Λειτουργία εις κεκοιμημένους, σε Σι ελάσσονα

2. Ιωσήφ Μιχαήλ Stratic

Συμφωνία για ορχήστρα εγχόρδων σε Ντο μείζονα αρ. 1

Συμφωνία για ορχήστρα εγχόρδων σε Ρε μείζονα

Σολίστ: Λυδία Ζερβάνου, σοπράνο

Χρυσάνθη Σπιτάδη, μέτζοσοπρανο

Μιχάλης Ψύρρας, βαρύτονος

Ζωή Κάππου, σοπράνο ΙΙ

Ιρένα Αθανασίου, μέτζοσοπρανο ΙΙ

Διδασκαλία σολίστ: Δημήτρης Γιάκας

Συμμετέχουν οι χορωδίες

Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διδασκαλία: Νίκος Μαλιάρας)

Ωδείου Kodály (Διδασκαλία: Μιχάλης Πατσέας)

Μουσική ∆ιεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια δείτε ΕΔΩ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.