Μουσικη

Ειρήνη Σκυλακάκη

Η επόμενη γενιά Νέο-Folk της Αθήνας

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 414
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
30148-68020.jpg

Νέα άφιξη στην αγγλόφωνη σκηνής της Αθήνας. Η τραγουδοποιός Ειρήνη Σκυλακάκη προστίθεται στον κύκλο των χαμηλότονων neo-folk μουσικών. Το τραγούδι της «Ιn The Light» ακούγεται πολύ. Το «Wrong Direction» είναι το πρώτο της άλμπουμ, με δικούς της στίχους και μουσική, με ενορχήστρωση και παραγωγή του Ευριπίδη Ζεμενίδη. Η Ειρήνη κάνει το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο (Νομική), ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει την εμφάνιση της Macy Gray στο Fuzz. Η Athens Voice είχε μερικές ερωτήσεις...

Πώς ξεκίνησε το μουσικό σου ταξίδι; Η πρώτη μου επιρροή ήταν η μαμά μου, που μου έμαθε και τα πρώτα τραγούδια στην κιθάρα. Περνώντας αρκετές ώρες την ημέρα ακούγοντας μουσική, κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη να γράψω και εγώ κάτι δικό μου. Το ότι έφτασα τώρα που μιλάμε στο σημείο να έχω δικό μου άλμπουμ, ήταν εντελώς αναπάντεχο και για αυτό είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη.

Kιθάρα ή πιάνο;Έκανα πιάνο για λίγα χρόνια όταν ήμουν μικρή, αλλά δυστυχώς δεν είχα την απαιτούμενη ωριμότητα και πειθαρχία για να προχωρήσω. Το να ξεκινήσω κιθάρα ήταν μία πιο συνειδητή απόφαση και στην πορεία διαπίστωσα ότι με βοήθησε πολύ στο να γράφω τραγούδια.

Τι κάνεις τώρα στο Λονδίνο; Μετά από 3 χρόνια σπουδών στη Νομική τώρα κάνω το μεταπτυχιακό μου.

Πώς βλέπεις την ελληνική κατάσταση από εκεί; Ποια είναι η ελληνική εικόνα μέσα από τα ΜΜΕ και από τον κόσμο; Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια απασχολούμε τη διεθνή επικαιρότητα τις περισσότερες φορές με αρνητικό τρόπο. Τα μέσα στο εξωτερικό έχουν την τάση να προβάλουν την άσχημη πλευρά μας. Πολλές φορές τα χρόνια που πέρασαν μάθαινα για τα δυσάρεστα γεγονότα που συνέβαιναν στην Ελλάδα από μακριά και το άγχος και η ανησυχία μου πολλαπλασιάζονταν λόγω της απόστασης.

Γιατί ο τίτλος «Wrong Direction»; Είναι ο τίτλος του αγαπημένου μου τραγουδιού από το άλμπουμ και εκφράζει τη συνεχή ανησυχία μου για το αν παίρνω τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μου.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Θα συνδυάσεις νομικά και μουσική; Θα προσπαθήσω και ελπίζω να μου βγει, αν και είναι ασυνήθιστος συνδυασμός! Στην παρούσα φάση παράλληλα με το μεταπτυχιακό μου γράφω καινούργια τραγούδια, ελπίζοντας σύντομα να αρχίσουμε τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση του δεύτερου άλμπουμ.

Ποιες είναι οι αναφορές σου από ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο; Το ξένο ρεπερτόριο μού έρχεται πιο αβίαστα στο μυαλό και σίγουρα περιλαμβάνει Beatles, Bowie, Dylan, Killers, Strokes, Libertines, Mumford and Sons, Laura Marling & Regina Spektor. Από Έλληνες καλλιτέχνες αγαπώ και ξεχωρίζω τον Διονύση Σαββόπουλο.

Χρησιμοποιείς τα social media; Τα χρησιμοποιώ και πιστεύω πως είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, αν και σε περιόδους μοναξιάς και βαρεμάρας μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε ατελείωτο και ανούσιο χάσιμο χρόνου. Όσο κανείς τα χρησιμοποιεί με μέτρο και σύνεση δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

Πόσο δύσκολη είναι η εποχή για ανθρώπους της γενιάς σου; Κάθε γενιά έχει τις δυσκολίες της. Έτσι και εμείς έχουμε και θα έχουμε πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα άλλαζα την εποχή στην οποία ζω! Ίσως μόνο με τα 60s και την αίσθηση ότι ο κόσμος αλλάζει.

Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο; Να παίξω στο Reading Festival. Headliner!

Τι σε εμπνέει σήμερα; Οι άνθρωποι που αγαπώ και μου λείπουν όταν είμαι στην Αγγλία, η μοναξιά όταν είσαι μακριά, η προσμονή της επιστροφής, οι δυσκολίες που δεν πρέπει να μας λυγίζουν αλλά να μας κάνουν δυνατότερους και καλύτερους.

Πώς σου φάνηκε η βραδιά της παρουσίασης στον Σταυρό του Νότου; Ήταν μία απίθανη εμπειρία! Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη βραδιά. Ήμουν τόσο τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία στο πρώτο μου πραγματικό live να παίξω με τόσο καλούς μουσικούς και να συνεργαστώ με ταλαντούχους ανθρώπους. 

Η Ει.Σκ. θα εμφανιστεί στις 22/11 με τον Απόστολο Ρίζο στον Σταυρό του Νότου και στις 24/11 στη συναυλία της Macy Gray στο Fuzz  


 [Φωτό: Kostantinos Despotis}

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ