Μουσικη

Afrika Bambaataa - Ο Αρχηγός της Φυλής

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Μένεγο

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12776-37964.jpg

Τα κορίτσια από την Dream-Box που έκαναν το promo του event μου το τόνισαν. Όπως και να πάει η συνέντευξη, όσο καλά και να τα λέτε μην τον πεις ποτέ με το πραγματικό του όνομα «υπάρχει όρος στο συμβόλαιο κτλ.». Ο Kevin Donovan (ουπς!) μεγάλωσε στο Bronx τη δεκαετία του ’70 που μέσα από τη δόξα του funk, η αφρομερικάνικη κουλτούρα θα γεννούσε το hip hop. Ήταν παιδί των δρόμων και των αυτοσχέδιων soundsystems, μέχρι που κέρδισε σε ένα διαγωνισμό έκθεσης ένα ταξίδι στην Αφρική, Όταν γύρισε, έχοντας προηγουμένως δει και την ταινία Zulu, λεγόταν Afrika Bambaataa. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία: η κοινότητα που ίδρυσε στη γειτονιά του κι εξελίχθηκε στο Universal Zulu Nation, οι επιρροές από τον Kool Herc που τον έφεραν στο hip hop, οι ευρωπαϊκοί πρωτο-ηλεκτρονικοί δίσκοι που τον έκαναν να συλλάβει το electrofunk, η θέση του ως έμβλημα των b-boys, οι αγώνες ενάντια στο άπαρτχαιντ και τον ρατσισμό. Σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά θα τον δεις να λέγεται «πατέρας’, «παππούς’, «νονός» τόσο του hip hop όσο και του electro, ενώ το περιοδικό LIFE τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους σημαντικότερους Αμερικάνους του 20ου αιώνα. Αύριο Παρασκευή έρχεται στην Αθήνα, ας δούμε τι είπε στην Athens Voice με μια στεντόρεια χαρούμενη φωνή που επικράτησε στα σημεία μια κάκιστης τηλεφωνικής σύνδεσης…

«Βρίσκομαι στην υπέροχη πόλη της Νέα Υόρκης που μόλις συνέρχεται από μια ακόμα χιονοθύελλα. Γράφω καινούρια τραγούδια για το iTunes: ένα rework στο ‘If You Don’t Work You Don’t Eat’ του James Brown, ένα καινούριο κομμάτι με τον Africa Islam που λέγεται ‘It’s My Funk’, άλλο ένα track με τον Roger Sanchez. Γενικά, είμαι αρκετά απασχολημένος αυτόν τον καιρό, καθώς κυκλοφορεί και το βιβλίο “Hip Hop: A cultural odyssey” μια τρομερή έκδοση με φανταστικές φωτογραφίες από την ιστορία του είδους. Δουλεύω και πάνω σε καινούριο άλμπουμ ‘κόβοντας’ σιγά σιγά κομμάτια με διάφορους συνεργάτες. Αγαπώ τις δυνατότητες που δίνει πια η τεχνολογία και το ίντερνετ ως κανάλι διανομής, είναι σαν να ακούω συνεχώς μουσική ‘από άλλον κόσμο’, είτε αυτό είναι η Ελλάδα είτε η Γκάνα.

Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα για gigs και διακοπές. Έχω πάει και στα νησιά, αλλά δε θυμάμαι κανένα όνομα. Αυτή τη φορά θα κάνω ένα πάρτι DJ set, θα έχω μαζί και τον MC King Kamozi και δε θέλω να δω κανέναν να στέκεται και να με κοιτάει, θέλω όλοι να χορεύουν. Τι μουσική θα παίξω; Anything that’s funky – ένα μουσικό ταξίδι.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά με το Universal Zulu Natιον. Τη δουλειά που μας έχει αναθέσει η Μητέρα Φύση, Να κάνουμε στο δρόμο, αυτό που κάνουν στα γραφεία τα Ηνωμένα Έθνη.

Μετά το millennium με αποκαλούν «παππού» του hip hop. Ένα άλλο προσωνύμιο που με ακολουθεί είναι το ‘The Amen Ra’ της παγκόσμιας hip hop κουλτούρας, άλλοι με λένε «πατέρα», «νονό» ή οτιδήποτε άλλο. Παραμένω ταπεινός κι αν κάποιοι με βάζουν στο ίδιο επίπεδο με τον James Brown ή τον Sly (των Family Stone), το θεωρώ μεγάλη τιμή.

Το electrofunk που συλλάβαμε στις αρχές των ‘80s ήταν ένας συνδυασμός του τότε νεου ηλεκτρονικού ήχου των Yellow Magic Orchestra, των Kraftwerk και του Garry Numan (που βρίσκαμε σε δισκάδικα στο Village) με την παράδοση που είχαν δημιουργήσει ο James Brown, οι Parliament – Funkadelic και οι Sly And The family Stone. Ήταν κάτι εντελώς καινούριο που έδωσε στοιχεία στο house και το techno και γέννησε είδη όπως π.χ. το Miami bass. Από εκεί

Η τότε – μουσική – ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Γιατί αναπτυσσόταν το hip hop και το new wave δίπλα στο punk κι έρχονταν άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο για να το δουν ή να συμμετάσχουν. Σε σύγκριση με σήμερα, η τότε σκηνή ήταν πιο σφιχτοδεμένη και πιο αφοσιωμένη στο στόχο της. Αυτό που μένει ίδιο είναι ότι η ΝΥ είναι πάντοτε busy και moving.

Έχω τεράστιο σεβασμό για όλους του μουσικούς που έχω συνεργαστεί. Από τον John Lydon και τον Garry Numan ως τον Arthur Baker και την Jamelia. Δε θεώρησα ποτέ κανέναν παράξενο ή ‘δύσκολο’. Αλλά, κι εγώ νομίζω ότι είμαι ευχάριστος συνεργάτης».

Afrika Bambaataa - Planet Rock (1982)

Ο Afrika Bambaataa εμφανίζεται την Παρ. 4/3 στο Fuzz club. Ανοίγουν οι Invisible Rockers και ο DJ Noiz. Πόρτες ανοιχτές από τις 19.00 και εισιτήριο στα €20

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.